Kennisbank

Lactobacillus Rhamnosus

Lactobacillus Rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus ( L. rhamnosus ) is een van de probiotische bacterie soorten die een indrukwekkende aantal gezondheidsvoordelen heeft. Dit is een soort die zeker eeen aantal stam-specifieke voordelen heeft, dus als je er in geïnteresseerd bent kun je kijken of je deze specifieke stammen nodig hebt.

Wat is Lactobacillus rhamnosus?

L. rhamnosus is een grampositieve, niet-beweeglijke, niet-sporulerende staafvormige facultatieve anaërobe melkzuurbacterie en wordt vaak geïsoleerd uit het menselijke maagdarmslijmvlies, beginnend in de mond, van gezonde individuen. Het is ook aanwezig in de vrouwelijke vagina en urinewegen.

Lactobacillus rhamnosus (of kortweg L. rhamnosus) is een op zichzelf staande soort met zijn eigen verschillende kenmerken die verschillen per stam.

Bezorgdheid over Lactobacillus rhamnosus

L. rhamnosus bleek bij muizen van de darmen naar de lever en milt te transporteren en heeft een zeldzame maar ernstige infecties bij ernstig zieke mensen veroorzaakt.  Er bestaat dus een potentieel voor een infectie bij mensen met een aangetast immuunsysteem.

Een andere zorg is dat deze probiotische soort resistent is voor antibiotica tegen kanamycine, niet vanwege overdraagbare genen, maar vanwege de manier waarop de microbe wordt gemaakt. Het is gewoon van nature resistent.

Welke producten bevatten Lactobacillus rhamnosus?

Sommige stammen van deze soort worden verkocht als probiotica of in zuivelproducten als yoghurt, kaas en gefermenteerde melk gebruikt. Sommige stammen worden in gefermenteerde vleesproducten, gefermenteerde droge worsten en gefermenteerde sojakaas (vooral in Zuidoost-Azië) gebruikt. Deze soort wordt ook veel industrieel toegepast. Een van die toepassingen is om afval van bio-ethanol productie om te zetten in diervoeder.

Omdat L. rhamnosus- stammen van nature in voedingsmiddelen voorkomen, zou het je enig voordeel opleveren. Een onderzoek naar Parmigiano Reggiano-kaas toont bijvoorbeeld aan dat het tot 10 miljoen CFU aan levensvatbare melkzuurbacteriën per gram product kan zijn als je het eet. Wat een heerlijke manier om nuttige bacteriën te krijgen!

En hoewel de stammen van L. rhamnosus per kaasproducent kunnen variëren, dan nog is het feit dat sommige obscure, momenteel ongedocumenteerde stammen in laboratoriumonderzoeken een zuur-en-gal tolerantie hebben, en dat betekent dat deze obscure stammen op een dag geclassificeerd kunnen wonen als probiotica.

En je zou die obscure soorten vandaag kunnen verkrijgen door gewoon een stuk Parmigiano Reggiano-kaas te eten! Voor mensen met histamine intolerantie bevat een Parmazaanse kaas teveel tyramine en histamine. Natuurlijk kun je ook voedingsmiddelen vinden met L. rhamnosus- stammen en supplementen met L. rhamnosus erin.

Parmesan cheese can contain Lactobacillus rhamnosus

Veel stammen van Lactobacillus rhamnosus zijn onderzocht, en sommige zijn radicaal anders dan het soort stam. Dus, alle rhamnosus- stammen hebben veel dingen gemeen, sommige zijn anders in je lichaam. Als je een bepaald effect wenst, zorg er dan voor dat je de juiste soort krijgt . Enkele van de meest onderzochte soorten staan ​​hieronder:

  • L. rhamnosus GG, ook bekend als “LGG”, deze vind je in probiotica supplementen.
  • L. rhamnosus GR-1
  • L. rhamnosus HN001
  • L. rhamnosus DR20
  • HOWARU rhamnosus
  • L. rhamnosus ATCC 7469

Bron: powerofprobiotics.com

functional image
functional image

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *