Kennisbank

Zwavel intolerantie

Zwavel intolerantie

Allereerst een uitleg over de term ‘zwavel intolerantie’. je hebt een intolerantie als je een voedingsstof niet goed kunt verdragen. Je kunt het ook een sensitiviteit noemen. De vraag is echter: Zijn de klachten die je krijgt door het ten van zwavelrijke producten een intolerantie of is het iets anders?

Eiwitten zijn een van de drie soorten macronutriënten (de andere twee zijn koolhydraten en vet) en bestaan uit 20 bouwstenen: de aminozuren. Twee van deze aminozuren bevatten een zwavelatoom: methionine en cysteine. Een thiol is een zwavelhoudende stof gebonden aan een waterstofatoom(in de biologische chemie een sulfhydryl genoemd). Van deze twee aminozuren bevat alleen cysteine een thiol groep.

Waarom heb je zwavel nodig?

Zwavel heb je nodig voor drie processen in de ontgifting van de Fase II in de lever: 

 1. de sulferatie
 2. de glucuronidatie
 3. de glutathion-S-transferase. 

Glutathion is de sterkste antioxidant in het lichaam en is samengesteld uit drie aminozuren: cysteïne(bevat zwavel), glutamine en glycine. Je hebt zwavel nodig en je kunt het niet helemaal uit je dieet weglaten.

Glutathion is belangrijk om te ontgiften, als je klachten krijgt van onderstaande producten, ontgift je lichaam gifstoffen, hierdoor voel je je ziek.

Geen histamine maar een zwavel en/of thiol intolerantie

Sommige mensen kunnen zwavel niet in grote hoeveelheden verdragen. Een zwavel intolerantie lijkt erg veel op een histamine reactie, inclusief netelroos, jeuk, astma, hoofdpijn, misselijkheid, rode huid en een mistig hoofd.

Voor mensen met zwavel intolerantie (of sulfiet, dit zijn zwavelatomen met drie zuurstofatomen), voeding en supplementen met veel zwavelhoudende aminozuren kan dit een probleem zijn.

Wat is thiol?

Thiol, vroeger ook wel mercaptaan genoemd, zijn een groep chemische stoffen, vergelijkbaar met alcoholen en fenolen. Thiolen bevatten een zwavelhoudende stof gebonden aan een waterstofatoom(in de biologische chemie een sulfhydryl genoemd) waarbij een koolstofatoom een zwavelatoom (in plaats van een zuurstofatoom) en een waterstofatoom aan zich gehecht heeft. Sommige zwavelrijke voedingsmiddelen bevatten thiolen maar niet allemaal.

Kijk hier voor meer informatie over thiol intolerantie.

Wat veroorzaakt Zwavel Intolerantie?

Dr. Lauren Deville deed onderzoek naar de oorzaak en kwam op twee dingen: 

 • een homozygote (twee slechte kopien) genetische mutatie van het CBS enzym (Cystathionine beta-synthase)
 • en zware metalen vergiftiging 

Het CBS enzym katalyseert(of drijft aan) de recycling van zwavelhoudende stoffen zodat ze gebruikt kunnen worden voor andere dingen, hierbij ontstaat ammoniak als bijproduct. 
Cysteïne kan dan weer opgenomen in glutathion. Een mutatie in het CBS gen is vaak een verhoogd regulerende werking (het gen werkt sneller dan normaal), hierdoor zijn er dan teveel zwavelhoudende stoffen en ook een teveel aan ammoniak. 
Klachten van teveel ammoniak zijn: verwarring, vermoeidheid, zwakte, slechte eetlust, misselijkheid, rug- of buikpijn). 
Deze mensen hebben al te veel zwavel in hun lichaam, als zij dan zwavelrijke voeding of een supplement met zwavel nemen worden de klachten alleen maar erger.

Mensen met zware metalen vergiftiging kun sterk reageren op zwavelrijke voeding omdat er een sterk verband is tussen zwavel en zware metalen: de zwavelhoudende stoffen mobiliseren zware metalen.  Iedereen die een zware metalen chelatie heeft gedaan middels IV(intraveneus/infuus) kan je vertellen dat het losmaken van metalen uit je weefsels, je heel beroerd maakt. Je hebt dan geen intolerantie op zwavel, maar de zwavel zorgt voor ontgifting, wat op zich goed is, maar op het moment dat de gifstoffen uit de lever en de nieren worden getrokken, komen ze in het bloed, hierdoor voel je je beroerd. Het is dan belangrijk om de zware metalen voorzichtig te verwijderen, soms met microdoses van supplementen of voedingsstoffen, omdat de belasting bij sommige mensen zo hoog is dat er zware angstaanvallen, despressie en paniek ontstaat als er teveel zware metalen vrij komen. Een goede begeleiding is dus belangrijk.

Testen op Zwavel Intolerantie

Omdat het moeilijk is om op symptomen af te gaan, de klachten van zwavel intolerantie, allergien of histamine intolerantie lijken veel op elkaar, kan de diagnose alleen gedaan worden door een OAT test (urine organische zuur test). Deze geeft de volgende stoffen aan: hoge sulfaat, ammoniak, orotaat, citraat, isocitraat, vitamine B6 (pyridoxine)

De meeste laboratoria testen ook op sulfaat in urine (als het gehalte hoger dan 800 is, kan dit een teken van te hoog zwavel zijn). Andere tekens zijn een verhoogd taurine gehalte (meestal moet je een volledig aminozuur test doen om dit resultaat te kunnen waarnemen) of een laag homocysteine gehalte (minder dan 6)

Een haarmineralentest geeft of er een zware metalen belasting is. Er is vaak sprake van teveel kwik en daarnaast zijn er veel andere zware metalen die via het milieu en voeding n ons lichaam opgeslagen worden, zoals lood, cadmium, aluminium e.a. 

Om een CBS mutatie te achterhalen kun je een genetische test doen, deze kun je HIER een genetisch onderzoek bestellen. Ik werk met iGene en maak een uitgebreid verslag met interpretatie gericht op MCAS.

Behandeling van zwavel intolerantie

Als je teveel zwavel of sulfiet hebt, moet je voeding met zwavel en thiol en ook supplementen een tijd vermijden. 

De laatste stap om zwavel te verwijderen wordt uitgevoerd door  het enzym sulfiet oxidase, dit enzym gebruikt molybdeen als cofactor.  Meer molybdeen uit je voeding kan dan helpen. Donkere bladgroenten als spinazie, boerenkool en snijbiet kan helpen het teveel aan ammoniak te neutraliseren. Je kunt ook suppleren met vloeibaar chlorophyl.

En de een zware metalen belasting moet je voorzichtig verwijderen om de klachten van een zwavel intolerantie te verbeteren.

Comments (4)

 1. […] en andere gifstoffen komen in het bloed waardoor je je beroerd voelt. Lees hier meer over THIOL en ZWAVEL. Het is heel belangrijk om verantwoord te ontgiften, doe dit vooral niet te snel. Neem de […]

 2. […] hebt maar in feite heb je alleen last van bijvoorbeeld tyramine of van conserveermiddelen als sulfiet, natriumbenzoaat of […]

 3. Heb ruim een maand 2 gr. Msm/per dag gebruikt voor peesblessures. De laatate week heb ik peoblemen met de vertering van eiwttwn , zelfs tyoe anafalactische aanvallen, totaal van de wereld, beroerdheid. momenten die wel een paar uur kunnen aanhouden,, giga angsten en slecht slapen, band om het hoofd oo hetcergste punt. Dit aerikel kwam ik tegen. Wat te doen? MSM laten staan iig. Zou mijn lever ny beschdigd kunnen zijn? Test laten doen? Dabk voor bijstand!

  1. Lisa Goudzwaard

   Beste Jitske,
   Dat klinkt heftig, ik zou sowieso naar de huisarts gaan om de lever na te laten kijken. Het kan ook zijn dat er veel gifstoffen vrij zijn gekomen en je daar op reageerde. Ik weet niet wat je fysieke conditie was voordat je aan MSM begon. Dus dat is giswerk. Laat in ieder geval je bloed onderzoeken.

Leave your thought here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *