Vragen en ervaringen over Module 1

Vragen en ervaringen over Module 1

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • #9368
  Lisa Goudzwaard
  Sleutelbeheerder

  Hier kun je vragen stellen over Module 1
  Als eerste wil ik je meegeven, dat deze eerste module veel informatie bevat. Je bent niet verplicht dit allemaal in die ene week door te nemen. Je kunt ook later in module 2 teruggaan naar module 1 en daar verder lezen en de oefeningen toepassen.
  Neem je tijd, we hoeven niet allemaal tegelijkertijd dezelfde stappen te nemen. De 4 lessen in deze module zijn de basis qua oefeningen voor de komende 6 maanden.
  Het is wel zo dat hoe meer je ze toepast, hoe beter het resultaat zal zijn, maar dan nog: Op je eigen tempo. Luister naar je innerlijke stem en kijk wat je fysiek aankunt. Jij bent op dit moment het belangrijkst.

  Onderwerpen in deze module:
  Neuroplasticiteit
  Holistisch herstellen
  Limbisch systeem/limbic kindling/limische ontsteking
  Zelfcompassie
  Zelfheling
  Schudtherapie
  Planner maken

  #9372

  Nog even zoeken waar ik wat het beste kan posten…

  Het idee is, om groenten op te voeren naar 500 – 1000 gram en dan niet rauw. Heel spannend, want ik reageer snel op een grote hoeveelheid groenten. Ik vind het heel spannend om groenten uit te proberen, bestaande lijsten zeggen allemaal wat anders.

  Welke groenten staan in „jouw“ lijst Lisa? Ik wil dan voorzichtig uitproberen en ophogen. Door mijn Rosacea verdraag ik meerdere rode groenten niet.

  Ik eet zonder problemen: broccoli, courgette, witte (niet zoete) ui, bosui, wortel (zetmeel), zoete aardappel (zetmeel), gele en oranje paprika (darmarts raadt nachtschade af), paksoi, pompoen, romeinse sla, tegenwoordig ook andere soorten sla, bloemkool eigenlijk niet, maar neem ik soms, mais (zetmeel), komkommer. Dat was het wel.

  Als ik rauwkost, zetmeel en nachtschade weg zou moeten laten, blijft er nauwelijks iets over.

  Graag tips wat ik kan uitproberen wat bij MCAS meestal goed gaat. Dan ga ik aan de slag (snijd).

  #9373

  Goedemorgen lieve dames,

  Er beweegt iets, er stroomt iets door een dieper „gevoelsinzicht“ tijdens de zoom-meeting.

  Het inzicht op celniveau zou ik willen zeggen, dat trauma‘s zich in het lichaam hebben vastgezet. Heftige gebeurtenissen, emoties over de jaren heen, wellicht mentaal al (groten)deels verwerkt, maar in het lichaam nog steeds plek innemend en de boel verstorend. Wat droevig eigenlijk. Terwijl Lisa het zei, besefte ik, dat ik een keer (terwijl mijn HIT, MCAS, Rosacea en eczeem in een heftige periode waren) een midweek met mijn kinderen in een trekkershutje in Zeeland was, de moeilijke dingen in Düsseldorf ontvluchtend. We hebben met zijn drietjes zooooo heerlijk gehad, hebben een lieve vriend ontmoet, die over was uit Amerika, ik heb elke nacht toen de kindjes sliepen heel veel gehuild om mijn leven in Düsseldorf (meerdere dingen) en daarmee veel losgelaten denk ik. Al huilde ik ‚‘s nachts het verdriet letterlijk uit mijn lijf, overdag genoten we onwijs. En na 1 dag al waren al mijn klachten verdwenen!!! Mijn vlekken, mijn pijn, mijn intoleranties. Ik dacht destijds dat het door het mooie weer en de schonere lucht kwam, maar op andere vakanties werden de klachten juist erger. Ik voelde gisteren ineens, dat het de combinatie tussen echt geluk voelen en vastgezet verdriet uit lichaam verwijderen is geweest. Ik ga TRE proberen om meer vastgezette trauma‘s los te laten.

  Het andere dat ik besefte, dat mijn klachten zijn ontstaan een aantal jaren na een uitbraak van en blootstelling aan vreselijke zwarte schimmels in ons oude huis. Ik was daar een aantal jaren ervoor lichamelijk eeg ziek van, verlammingsverschijnselen, ontstekingen, geen vitamines/mineralen ed vast kunnen houden, jaar lang spuiten voor gehad. De HIT / MCAS brak uit nadat ik was gaan werken bij de TUI vlakbij de luchthaven, waar je de kerosine op je tong proefde. Ik ontwikkelde ook een spontane huisstofmijtallergie door vieze tapijt daar en had twee weken een longontsteking. Een collega daar had / heeft precies hetzelfde (Longontsteking en HIT, waar ik voorheen nog nooit over gehoord had). Ook herbeleefde ik daar een moeilijke periode uit mijn jeugd (die me destijds psoriasis opleverde).

  Lang verhaal samenvattend:
  Ik zie zowel de schimmels (huis) en gifstoffen (luchthaven, maar ook jeugd in Pernis) als mede de emotionele trauma‘s als „oorzaak“ van mijn HIT / MCAS.

  Als „oplossing“ zie ik voor mij dan ook een voorzichtige ontgifting en loslaten van trauma‘s. Dankbaar voor dit inzicht op gevoelsniveau / niveau van intuïtief weten.

  #9374

  Na het lezen van Lisa‘s artikel over Koffie (8 redenen om te stoppen met koffie) ga ik er nu abrupt mee stoppen: cold turkey! Een kinesologe zei een tijd geleden tegen mij, dat ik cafeïne niet goed kan afbreken (die genmutatie denk ik nu), ik voel me ook de hele dag nerveus ervan. In tijden dat ik geen koffie dronk voelde ik me kalmer, geduldiger en dronk ik meer water en thee. Het drinken van koffie is voor mij echt het bakkie troost, terwijl ik voel dat het me geen goed doet. Kopje thee maar dat label gaan geven.

  #9381
  Lisa Goudzwaard
  Sleutelbeheerder

  Hallo Irene,
  Qua groenten adviseer ik in het algemeen alle kruisbloemige groenten, ui en knoflook. Dus alle groenten met zwavel, tenzij iemand een zwavel of thiolintolerantie heeft. Dan krijg je daar klachten van. Verder kun je ook wortels, courgette, artisjokken, asperges en doperwten eten. Mits er geen salicylaat problemen zijn. Zoals je ziet zijn er vaak uitzonderingen. Daarom is het belangrijk eerst het voedingsadvies te schrijven. Als de groenten zoals je ze nu eet, neemt, zit je goed. Alleen mais zou ik voorzichtig mee zijn in verband met schimmels. Mais is het gevoelig voor schimmel, zelfs op het land kunnen ze al besmet worden. Ik denk dat er met deze opsomming wel een behoorlijke varieteit te behalen is.
  Het is ook goed om de groenten te mengen. Liefst 4 of 5 soorten, dan maak je als het ware je eigen ‘multivitamine’.

  #9382
  Lisa Goudzwaard
  Sleutelbeheerder

  Wat een geweldig mooi inzicht Irene, ik voel je! En ik word er zelfs wat emotioneel van, dit is waar het om gaat. Ik hoop dat je het komende half jaar stappen in de goeie richtig kunt zetten op het gebied van je gezondheid. Liefs!

  #9383
  Lisa Goudzwaard
  Sleutelbeheerder

  Heel goed. Mogelijk helpt het om cichoreikoffie te drinken. Gemaakt van cichoreiwortel, dit is ook goed voor je darmgezondheid en dan heb je toch een soort van koffie beleving. Bijvoorbeeld Yannoh ‘koffie’.

  #9389

  Hi Lisa,

  Artisjokken maar weer eens proberen… Asperges gaan inderdaad, groen en wit. Doperwten las ik altijd hoog in histamine, dus de afgelopen 6 jaar niet gegeten, spannend.

  Wat is met knolselderij?

  #9390

  Ik ben Chikko Not Coffee besteld. Ik ben benieuwd…

  #9403
  Joke Olsthoorn
  Deelnemer

  Ik heb de TTRE video bekeken en direct contact opgenomen met een TRE therapeut. A.s. vrijdag heb ik al een kennismakingsles. Ben heel benieuwd. Ik oefen me 3 slagen in de rondte met mindfulness. Het ontspant op het moment, maar niet voldoende. Ik heb sinds kort ook een fakirmat. Ik word al meer dan 2 jaar elke dag rond 6 uur min of meer ‘paniekerig’ wakker. Tegenwoordig drink ik dan direct een glas water, pak de fakirmat en kom dan vrij snel weer tot rust.
  Wat de voeding betreft heb ik een vraag aan Lisa. Ik heb de koolhydraten zo veel mogelijk uit mijn voeding gelaten. Dat gaat prima, maar ik mis tussendoor wat ik kan eten. Ik nam bijvoorbeeld bij de thee ‘s middags altijd een haverbiscuitje. Is er een alternatief?

  #9407

  Hi Irene, Ik gebruik Pacha. Ipv koffie. Dat is ook alleen cichorei. De andere vielen in het verleden minder goed. Sommige ‘ nep koffies’ ook de Yannoh zijn een combie van meerdere ingredienten zoals gerst , rogge en tarwe. dus die verdroeg ik niet zo goed.Pacha heeft ook een caramel versie die ik ook aardig verdraag en dus als variatie er bij heb.
  Die chikko ga ik ook eens proberen.;-)

  #9408

  Ik vond de TRE zeer fascinerend. Heb gelijke een oefening met het filmpje mee gedaan en inderdaad gingen mijn benen mooi trillen en bewegen zeg maar. Zeer interessant. Ik heb MS en veel problemen met lopen de laatste tijd. Ben me zeer bewust hoe stress en trauma het mij letterlijke moeilijk maakt de ene voet voor de ander voet te zetten ……… DE TRE kende ik niet en ik zie daar veel mogeljkheden en hoop in mijn stijve spieren weer op gang te krijgen. Nav jou bericht Joke dacht ik, ik ga ook gelijk een practicioner zoeken.. schijnt iemand hier in de buurt te zitten;-)

  #9409
  Ingrid Bongers
  Deelnemer

  Ik ken de TRE methode ook. maar is voor mij helaas te zwaar ivm bekkeninstabiliteit. Het is behoorlijk zwaar werken voor de banden en pezen in het bekkengebied.
  Door het ongecontroleerd schudden heb ik het idee.

  #9411

  Hai Lisa en alle dames,

  Ik vroeg me af of we een soort lijstje kunnen maken of een overzicht welke klachten we ervaren mbt MCAS en histamine intollerantie.
  Ik ben namelijk benieuwd wat – ik kan niets eten anders krijg ik er last van- feitelijke voor iemand betekend.
  Ook vind ik het interessant om samen met Lisa dan te kijken welke mogelijk inderdaad aan de MCAS, histamine zijn toe te wijzen of juist eerder bijvoorbeeld aan oxalaat en silicylaat, of aan andere zaken.
  Ook om helder te krijgen waar straks verbetering gaat optreden enzo.

  Mijn lijstje zou bv zijn;
  ( ik hou niet van overdrijven maar gewoon om een helder inzicht te krijgen)

  Onverklaarbare neuropathie ( geen MS, )
  Stijfheid in gewrichten ( geen MS vastgesteld door neuroloog)
  Hoge spierspanning
  Bindweefsel wat kraakt
  Vermoeidheid
  Brainfog bewustzijns verandering, weg trekken
  Oedeem gezicht en zwelling in mond
  Slijmvliezen droog
  Droge ogen en mouse volantes
  Droge huid en soms uitslag afhanelijke van wat ik gegeten heb
  Darmen
  Pijn in mijn maag bij lactose en vlees
  Aangetoonde allergie voor nachtschade en sorbinezuur en perubalsem
  Allergie dus voor alles, parfum , chemische stoffen, karton en papier..

  Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie lijstje van klachten

  Groetjes Astrid

  #9414
  Lisa Goudzwaard
  Sleutelbeheerder

  Beste Astrid,
  De klachtenlijst is opgenomen in het anamnese formulier. Als je deze invult, kan ik kijken waar de meeste klachten verband mee lijken te houden. Aan de hand daarvan en de uitslagen van de onderzoeken, krijg je het voedingsadvies. Dus graag de komende week het formulier invullen en aan mij terugmailen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.