Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Koper

Ik heb al vaker over koper geschreven, hier en hier. Op deze website kun je ook het ebook vinden over het ontgiften van koper. Je zult waarschijnlijk denken: Ontgiften? Maar ik heb juist een koper tekort! Daardoor kan er niet genoeg histamine afgebroken worden.

Juist, dat klopt. Koper het is een mineraal waar zoveel over te vertellen valt dat ik er zo wel tien artikelen over kan schrijven. Daarom heb ik er ook een boek over geschreven.

Koper is heel belangrijk voor je immuunsysteem, voor het DAO enzym, het belangrijkste enzym wat histamine afbreekt er van afhankelijk is en voor je weerstand tegen pathogene organismen. Daarom kan ik niet genoeg benadrukken: Check je koperstatus! Niet alleen koper in bloed maar ook in je haar, dit geeft samen aan of er voldoende koper beschikbaar  is. Informatie over een haarmineraalonderzoek kun je hier vinden.

Het menselijk lichaam bevat circa 80-120 mg koper, waarvan het meeste in de lever ligt opgeslagen. Een ernstig kopertekort komt zelden voor. Een niet-optimale, verlaagde koperstatus komt vermoedelijk wel geregeld voor en kan het gevolg zijn van een lage koperinname uit voeding en/of door langdurige inname van bepaalde medicijnen of zinksupplementen met hoge dosering, zonder koper. Een ander veel voorkomend probleem bij vrouwen is een te hoog ongebonden ‘vrij’ koper. Ongebonden koper is toxisch en zorgt voor een tekort aan het goede en door het lichaam bruikbare gebonden koper.

Het goede gebonden koper is koper gebonden aan de eiwitten ceruloplasmine of metallotheine.

Een verlaagde koperstatus (gebonden koper) kan een rol spelen bij ontstaan en progressie van uiteenlopende aandoeningen, waaronder 

  • bloedarmoede
  • atherosclerose (aderverkalking)
  • aneurysma (lokale verwijding van een bloedvat)
  • hartritmestoornissen
  • maagzweer
  • decubitus (doorligwonden)
  • osteoporose
  • reumatoïde artritis
  • osteoartritis
  • hypercholesterolemie (hoog cholesterol)
  • hypoglykemie (laag bloedsuikergehalte)
  • polyneuropathie
  • vitiligo (een pigment verstoring)
  • MCAS

Heb je één of meer van deze aandoeningen en histamine klachten: check je koperstatus!

  1. Je wil dus geen kopertekort, dit is biologisch beschikbare gebonden koper.
  2. Je wil ook geen teveel aan ongebonden vrij en daardoor toxischkoper. Een toxische koperstapeling wordt geassocieerd met een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer. Ouderen doen er goed aan altijd te letten op voldoende ceruloplasmine productie en activatie.  

Mestcellen

Bij MCAS is koper en de mestcel reactie belangrijk. (En eigenlijk ook voor heel veel andere ontstekingsziekten, omdat mestcellen ontstekingsstoffen afgeven en mestcel activatie waarschijnlijk veel vaker voorkomt dan we nu denken, lees hierover in het boek Dr.Afrin, Never Bet Against the Occam) 

Mestcellen reageren op koper omdat koper betrokken is bij immuunresponsen.

Als je lichaam een gebonden kopertekort heeft, zorgt dit ervoor dat de korrels in mestcellen sneller rijpen waardoor je sneller  mestceldegranulatie hebt. Een mestcel geeft dan dus sneller vooral histamine en tryptase af waardoor je histamine en ontstekingsklachten krijgt. 

De hoeveelheid koper in je lichaam heeft geen invloed op hoeveel histamine er in een mestcel zit, maar het kopertekort zorgt wel voor een hoger tryptase gehalte, dit zou dan wel voor een snellere mestcelrijping zorgen, maar niet op een snellere degranulering. Lees het in een onderzoek in 2017 in het Journal of Immunology.

Er zijn dus bij een kopertekort meer mestcellen met veel tryptase. Je kunt dus bij een kopertekort meer klachten ervaren die je ziet bij tryptase vrijlating.

Klachten bij verhoogd tryptase gehalte:

  • Chronisch rood worden van het gezicht, jeuk, huiduitslag
  • Allergisch voor bijensteken
  • Duizeligheid en of moeite met het behouden van een normale hartslag en bloeddruk (vaak verlaagd)
  • Chronische hoofd, pijn en gewrichtspijn
  • Abnormaliteiten in het skelet
  • Maag darm problemen, waaronder brandend maagzuur, PDS en verschillende reacties op voeding en medicatie en intoleranties.
  • Slaap problemen, vaak wakker worden

Dit kan overigens ook veroorzaakt worden door een erfelijke aandoening waarbij er een verhoogde tryptase aanmaak is en deze mogelijk zonder mestceldegranulatie voor deze klachten zorgt. Kijk hier voor informatie over erfelijke alfatryptasemie en erfelijk alfatryptasemiesyndroom (engelstalig)

Als we spreken over een koprttekort dan spreken we over een kopermeting in het bloed: biologisch beschikbaar koper.

Soms hebben mensen, (vooral vrouwen, door een verhoogd oestrogeengehalte) een koperstapeling en daardoor overmatige mestcel activatie, dit is wat anders dan koper in het bloed. Je hebt dan in de weefsels een teveel aan koper (hersenen, lever, vrouwelijke organen), maar daardoor nog steeds een te laag kopergehalte in het bloed.

Het blijft dan een tekort aan biologisch beschikbaar koper en waarschijnlijk een tekort aan geactiveerd ceruloplasmine. Probeer dan het ceruloplasmine te verhogen en als het goed op niveau is, en je hebt toch een koperstapeling, zorg dan dat de ceruloplasmine ook geactiveerd kan worden. Hoe je dit doet kun je in het ebook lezen.

Infecties

Teveel koper maakt je gevoelig voor infecties. Als je de juiste hoeveelheid gebonden koper hebt, kun je makkelijk gist (candida) in toom houden en zal een teveel snel afgebroken worden. Als het koper uit balans is wordt dit veel moeilijker. Het vrije ongebonden en toxische koper is gevaarlijk voor het lichaam, hierdoor groeien candidaschimmels. Puur om je te beschermen. Ze pakken het vrije koper namelijk in en houden het vast. Je krijgt dan sneller gist- en schimmelinfecties, maar ook sinus en oorproblemen, vaginale schimmel, winderigheid door schimmel in de darmen, pijn in de maag en andere verteringsproblemen. Dus al deze klachten en een Candida probleem wat maar niet opgelost kan worden, kan ontstaan door teveel vrij koper.

Sommige antibiotica werken doordat ze koper mobiliseren. Maar deze antibiotica zijn erg giftig. Je kunt beter natuurlijke antibiotica gebruiken zoals propolis of vitamine A. (Vitamine A wordt de anti-infectievitamine genoemd vanwege zijn rol bij het helpen van het lichaam bij het bestrijden van bacteriële, parasitaire en virale infecties)

En je moet uiteraard stoppen met slecht voedsel en veel bereidde groenten eten. 

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Bronnen:

https://drlwilson.com/Articles/copper_toxicity_syndrome.htm

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/koper

Inhoudsopgave