Thiol intolerantie

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Thiol intolerantie

Een thiol intolerantie zie je voornamelijk bij mensen met een zware metalen vergiftiging, het eten van zwavelrijke voeding die veel vrij thiol bevat kan dan klachten geven doordat de thiolen kwik mobiliseren.

Andy Cutler heeft dit in zijn boek Amalgam Illness Diagnosis and Treatment” heel goed uitgelegd: “Je voelt je na het eten van zwavelrijke voeding met vrije thiolen goed, energiek, gelukkig en je libido is hoog. Daarna voel je je moe, zwaarmoedig en depressief. Dit kan een dag tot een week duren. Als je dan bij iedere maaltijd zwavelrijk voedsel eet, stapelt de zwavel zich op en je begrijpt maar niet wat er gebeurt.”

De klachten als reactie op thiol kunnen vrij plots beginnen, de vermoeidheid, irritatie en depressie kan binnen paar uur beginnen en kan 4-7 dagen aanhouden. Je kunt zelfs van de voeding met thiol genieten en denken dat ze geen kwaad kunnen,  maar de reactie erop zorgt voor veel onnodig lijden.

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen zwavel en thiol. Een thiol is een zwavelhoudende stof gebonden aan een waterstofatoom (in de biologische chemie een sulfhydryl genoemd).

Methionine en cysteine zijn twee zwavelhoudende aminozuren in voedingsmiddelen met zwavel, maar alleen cysteine bevat een thiolgroep. Vlees bevat veel zwavel, ook in cysteine maar veel van deze zwavel blijft meer in de methionine- dan in de cysteine thiol-vorm, waardoor het een minder sterke bron van thiol is dan je zou denken. Vooral als je TMG of choline neemt, voorziet dit in meer methylgroepen zodat methionine niet gemetaboliseerd hoeft te worden.

Wat is thiol?

Thiol, vroeger ook wel mercaptaan genoemd, zijn een groep chemische stoffen, vergelijkbaar met alcoholen en fenolen. Thiolen bevatten een zwavelhoudende stof gebonden aan een waterstofatoom(in de biologische chemie een sulfhydryl genoemd) waarbij een koolstofatoom een zwavelatoom (in plaats van een zuurstofatoom) en een waterstofatoom aan zich gehecht heeft. Sommige zwavelrijke voedingsmiddelen bevatten thiolen maar niet allemaal.

Biologische thiolen zijn belangrijke antioxidanten en onderzoeken hebben aangetoond dat de hoeveelheid thiol per soort voedingsmiddel varieert. Je vindt thiolen in sommige groenten en fruit.

Groenten met thiol bevat tussen de  3 en 349 nM/g natgewicht en fruit 4 tot 136 nM/g natgewicht. Het thiol captopril vind je alleen in asperges, dat geeft het luchtje bij het plassen als je thiolen niet goed kunt verwerken.

Zoals gezegd bevatten niet alle zwavelhoudende groenten en fruit thiol. 

GEEN THIOL (wel zwavel): Koolsoorten, appels, zwarte bessen, rode druiven en perziken . Papayas bevatten een klein beetje en ananas veel!

Glutathion, N-acetylcysteine, captopril, homocysteine, cysteine en gamma-glutamyl cysteine zijn allemaal thiolen.

Als producten worden gesteriliseerd door middel van ozon of straling kunnen deze belangrijke thiolen oxideren en giftige bijproducten produceren. Sommige mensen ontwikkelen een intolerantie voor thiolen maar zijn zich niet er niet bewust van en denken dat hun klachten andere oorzaken hebben.

Hoe herken je een thiol intolerantie?

  • Astma/kortademigheid
  • Mistig hoofd
  • Chronische stress door verhoogd cortisol en glutamaat
  • Diarree
  • Stinkende winden (rotte eieren)
  • Vermoeidheid
  • Rood worden van de huid
  • Hoofdpijn
  • Hoge of lage bloeddruk
  • Netelroos/jeukende huid/eczeem
  • Misselijkheid

Iedereen die eraan denkt om zware metalen te cheleren door zwavelrijk voedsel te eten, zou een een week lang geen thiolen moeten eten om te testen of je gevoelig bent voor thiolen. Dit voorkomt een hoop lijden tijdens chelatie.

Vermijd niet alle zwavel

Alleen voeding bevat veel vrije thiolgroepen en je hoeft niet ieder zwavelhoudend voedingsmiddel te vermijden. Onthoud dat als je zwavelrijk voedsel sterk beperkt je dit alleen een korte periode doet, want je lichaam heeft zwavel nodig om belangrijke stoffen als glutathion en taurine aan te maken. Glutathion is de belangrijkste stof die in je lever vrije radicalen verwijderd.

Na zeven dagen voeding met thiol vermijden weet je wel of dit een stof is die klachten en gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Als je een kwikbelasting hebt kun je intolerant zijn voor zwavel, doordat kwik gemobiliseerd wordt door een verhoogd cysteine gehalte en een teveel aan thiolen. Je bent dus niet echt intolerant voor zwavel zelf, maar voor de kwik die vrijkomt.

Als je een hoog cysteïne gehalte hebt kan voeding met veel glutamine en glycine helpen om het teveel aan cysteïne in glutathion om te zetten. Neem dan één deel glycine rijke voeding en twee delen glutamine rijke voeding.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave