Vulneraria tegen bloedklonters

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Vulneraria tegen bloedklonters

Vulneraria zijn kruidengeneesmiddelen die helpen bij het genezen van wonden en ontstekingen. Ze voorkomen de vorming van bloedklonters. De term wordt vaak gebruikt om kruiden voor huidlaesies (verzachtende middelen) te beschrijven, maar de werking is net zo relevant voor inwendige wonden (demulcents) zoals maagzweren. Veel samentrekkende en verzachtende middelen worden ook als vulneraria beschouwd.

Hoe vulneraria’s  werken

Er zijn verschillende heilzame stoffen sommige werkend samentrekkend, zoals tannine, die een ondoordringbare laag vormt waaronder het natuurlijke genezingsproces kan plaatsvinden. Bij anderen is het de kalmerende slijmstof, of een chemische stof genaamd allantoïne, die de celgroei en -deling stimuleert. Dit versnelt de genezing van wonden en in sommige gevallen zelfs van bot.

De kruiden zorgen voor celvernieuwing, vooral van epitheelweefsel, dit is bekleding van ademhalingswegen, bloedvaten, darmen, blaas en de huid.

Waarom is celvernieuwing belangrijk?

We hebben in de afgelopen jaren kunnen zien wat er gebeurt als mensen niet genoeg voedingsstoffen in hun lichaam hebben. Er zijn er heel wat mensen geïnfecteerd geweest met het Covid-19 virus en hier goed ziek van geweest. Een aantal heeft er zelfs blijvende klachten van overgehouden. Een van die klachten is aangetaste slijmvliezen,  waardoor er ademhalingsproblemen, maag en darmklachten en andere problemen ontstaan in het epitheelweefsel. 

Het Covid-19 virus tast de epitheelcellen aan. Deze cellen liggen in het epitheelweefsel, dit is de bedekking van de maag, darm, blaas, luchtwegen en huid. Als het virus de neus is gepasseerd kan zich het naar de bloedvaten verspreiden. 

Als een virus een cel infecteert is de enige manier om te zorgen dat het virus zich niet repliceert naar de naastliggende cellen, deze nu zieke cel te doden en te vervangen voor een nieuwe. De dode cellen moeten worden afgevoerd via het lymfesysteem. Gebeurt dat niet goed omdat de celvernieuwing te traag werkt dan ontstaat er turbulentie, de cellen gaan alle kanten, botsen tegen elkaar waardoor er microscopisch kleine bloedklonters ontstaan.

Als een cel gedood is, moet deze direct vervangen worden door een nieuwe cel. Deze celvernieuwing is afhankelijk van voldoende voedingsstoffen en groeifactoren. Zo kun je infecties beter bestrijden. 

Het is dus belangrijk om de celvernieuwing te ondersteunen, maar niet alleen dat, je kunt ook het bloed ondersteunen door kruiden te gebruiken die het bloed verdunnen zodat je klontvorming tegen gaat.

Vulneraria zijn de planten die je hierbij helpen, het zijn geen bijzondere planten, of misschien juist wel. Het zijn planten die we zomers elke dag in overvloed om ons heen zien op ieder klein stukje land, en zelfs tussen stoeptegels. Ze zijn overal om ons te helpen. Als wij ze maar zouden zien in plaats van ze te verwijderen. Ze willen ons iets vertellen: Vergeet ons niet, wij zijn er voor jullie. 

Wat je nodig hebt zijn plantenstoffen die zorgen dat die bloedklonters niet ontstaan.  Planten met een stollingsremmend effect. Zoals de bloedverdunnende rode klaver, maar ook klaver en kleefkruid.

Weegbree bij ademhalingsproblemen

Plantago ovato of plantago lanceolata zijn twee van de vele soorten  weegbree. Van alle soorten zijn de bladeren en zaden eetbaar en de wortel kun je gebruiken in de thee. Het groeit echt werkelijk overal en wordt gezien als onkruid waar je net als gras overheen loopt. Het wordt echter al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde.  Weegbree bevat stoffen die ontstekingen verlagen, de spijsvertering verbeteren en wonden sneller laat helen door de celvernieuwende werking. Heb je ademhalingsproblemen sinds Covid-19? Drink dan dagelijks weegbree thee.

Je kunt weegbree gebruiken als thee of als tinctuur. Een normale dosis voor 2 koppen thee is 1,5 a 2 gram verkruimelde bladeren. Gebruik je verse bladeren dan stop je gewoon 3 blaadjes in een kopje. 

Laat de thee 5 minuten trekken. Je kunt ook thee maken met weegbree tinctuur . Als je tinctuur 1:4 verdunning is, dan gebruik je een halve theelepel.

De thee helpt de slijmvliezen, maag, darm en blaaswand te herstellen. 

Weegbree werkt ook goed bij wonden en bij insectenbeten of brandnetel prik. Kneus dan een vers blaadje en leg het op de beet of wond. Ik vind het zelf het makkelijkst om het even fijn te kauwen, daarmee meng je het direct met wat speeksel wat een antiseptische werking heeft. Buiten het seizoen kun je gedroogde weegbree bladeren gebruiken, deze week je met wat water en het wat gel achtige mengsel leg je op de wond.

Leg dus nu je voorraad aan. Je hebt de rest van het jaar plezier van. Pluk lekker veel en laat het drogen in de zon. 

2. Rode klaver

De rode klaver, die eigenlijk roze is, heet in het latijn Trifolium Pratense. Het groeit in de zomer in grasvelden en in groenstroken langs de weg en sloten. Als de klaver eenmaal bloeit weet je dat de zomer is aangebroken. 

Net zoals weegbree verbetert rode klaver de celvernieuwing, maar daarnaast heeft het nog een goede eigenschap: het werkt bloedverdunnend waardoor het de  micro klonters vermindert. 

Rode klaver wordt ook gebruikt bij bepaalde soorten kanker gebruikt in combinatie met chemo.

Rode klaver werkt zo sterk bloedverdunnend dat als je bloedverdunnende medicijnen krijgt voorgeschreven je een lagere dosering moet nemen. Laat dit dus altijd aan je dokter weten. Rode klaver helpt ook de hormoonbalans te herstellen, bij vrouwen in de overgang daalt het oestrogeen heel sterk. Rode klaver bevat isoflavonen, deze stoffen lijken op oestrogeen, men noemt ze dan ook fyto oestrogeen en kan een tekort weer een beetje aanvullen waardoor de klachten verminderen. 

Het is uit onderzoek gebleken dat vrouwen met een normaal oestrogeen gehalte Covis-19 sneller kunnen opruimen. 

Je kunt klaverbloemen gebruiken om er thee van te trekken. Gebruik dan 1 eetlepel klaverbloemen per 2,5 dl water.  Je kunt er ook tinctuur van kopen of maken, dan neem je 15 druppels bij een maaltijd. 

Pluk dus klaverbloemen en laat ze een paar weken drogen op een doek. Rode klaver is wel erg gevoelig voor Roundup/glyfosaat, dus pluk ze alleen op velden waar geen pesticiden zijn gebruikt.

3. Kleefkruid

Als een met een virus geïnfecteerde cel door het lichaam is gedood moet het nog worden afgevoerd. Het immuunsysteem zorgt voor de killercellen die het virus bestrijden. Deze killercellen reizen door het lichaam met behulp van lymfestelsel. 

Het lymfestelsel met de lymfevaten loopt door je hele lichaam loopt, het is zeg maar in dit geval de snelweg. Als de virus zijn zijn gedood worden ze ook via de lymfen weer afgevoerd, het werkt dan als een riool. De lymfevaten lopen naast de bloedvaten. Als de het afval niet direct wordt afgevoerd kan dit turbulentie veroorzaken. De cellen botsen dan tegen elkaar op waardoor er microscopisch kleine bloedklonters ontstaan

En zo komen we bij kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine), nog zo’n plant die overal welig groeit.  Kleefkruid werkt net weer wat anders dan twee voorgaande planten, het  helpt virus geïnfecteerde cellen te vervangen. Het doet dit met behulp van “cel-naar-cel overdracht van kennis”. 

Natuurlijk is de beste manier om het lymfestelsel in beweging te houden, zelf te bewegen. Het is geen systeem wat uit zichzelf rijkelijk vloeit. Zit jij stil ,dan zit je lymfestelsel ook wat stil. Het werkt wel, maar traag, waardoor afval en gifstoffen zich ophopen. 

Een andere reden waardoor je lymfen traag kunnen werken is dat ze sterk vervuild zijn door schimmels, hierdoor is er lokaal minder lymfevloeistof om alles goed door te spoelen. Je kunt dan wel wat extra hulp gebruiken. Veel meer mensen dan nu bekend is zijn geïnfecteerd met schimmels, gist of de gifstoffen die schimmels uitscheiden: de mycotoxinen. Als je langdurige Covid-19 klachten hebt, kijk dan eens naar schimmelbelasting.

Kleefkruid plukken: Pluk liefst in het voorjaar, in april, mei, als ze al goed gegroeid zijn. Aan het eind van het seizoen in de zomer, heeft kleefkruid kleine topjes, de fruit lichamen. Deze bevatten cafeïne, als je gevoelig voor cafeïne bent, kun je ze beter eerder oogsten. 

Je kunt het drogen en als thee gebruiken of fijn malen en als poeder in capsules doen.

Kleefkruid heeft nog meer fantastische eigenschappen. Ze verbeteren het functioneren van lymfesysteem waardoor gifstoffen beter afgevoerd kunnen worden, er minder ophopingen zijn en zwellingen verminderen. Dit verbetert het immuunsysteem. Kleefkruid werkt ook goed bij borstkanker.(*)

Kleefkruid werkt diuretisch, het helpt de nieren afvalstoffen uit te scheiden. Het helpt de lever de cellen te herstellen en meer gal te produceren waardoor vetten beter afgebroken worden en voorkomt dat de galwegen geblokkeerd worden. 

Kleefkruid thee

Voor 2,5 dl water gebruik je 2 tot 3 eetlepels verkruimeld kleefkruid.

Laat het 10-15 minuten trekken en drink er 2-3 keer per dag 1 kop van.

Kleefkruid tinctuur

Neem 2-4 ml, tot 3 x per dag. 

En natuurlijk kun je al deze kruiden ook met elkaar mengen. 

Geniet en profiteer van de natuur

Deze planten die ons in overvloed gegeven worden, er is genoeg voor iedereen, worden over het hoofd gezien omdat ons de kennis over de gratis en natuurlijke geneeskunde is onthouden vanwege de ontwikkeling van de farmaceutische industrie waar geld de grootste drijfveer is.

Deze planten zijn een geweldig mooi kado waarmee je gezondheid kunt ondersteunen. Ga naar buiten, pluk en proef.

Alles wat je nodig hebt vind je in de natuur. 

Andere vulneraria zijn bijvoorbeeld Calendula af. (Goudsbloem) en Symphytum uit. (Smeerwortel)

Aangepast van David Hoffman’s ‘The Herbal Handbook: A User’s Guide to Medical Herbalism’.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave