8 redenen om te stoppen met koffie

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

8 redenen om te stoppen met koffie

Het drinken van koffie is haast niet uit onze cultuur weg te denken. Er zijn tegenstanders en voorstanders van koffie. De voorstanders zijn mensen die leven op adrenaline, harde werkers die zonder koffie niet zo goed zouden hebben gepresteerd, zeggen ze zelf of mensen zijn in de loop der jaren verslaafd geraakt aan het gevoel wat cafeïne veroorzaakt waardoor ze geen kracht denken te hebben om te stoppen. De tegenstanders noemen de drank giftig en verstorend voor de hersenen.

Op de website van Mastcell360.com wordt er geadverteerd met koffie en staat deze niet op de hoog histamine lijst. Dit omdat Beth O’Hara reclame maakt voor een hoge kwaliteit koffie zonder schimmels en gifstoffen. Schimmels en mycottoxinen in normale koffie vormen het grootste probleem voor het immuunsysteem. De koffie die op deze website wordt verkocht is schimmelvrij, zuurarm, bijna cafeïne vrij, biologisch, niet gefermenteerd en daardoor histamine arm. Doordat het 99,9% cafeïne vrij is en deze niet met chemische middelen wordt verwijderd maar met Zwitserse watermethode, is het een veilige koffie om te drinken. Het merk is Purity koffie en kun je voor zover ik weet allen de VS kopen.

Dus alleen deze koffie kun je bij MCAS drinken, alle andere koffie, met cafeïne, of met mycotoxinen en andere gifstoffen zijn histamine verhogend en dragen bij aan het verergeren van MCAS.

red. Weet je een koffie merk wat in Nederland wordt verkocht dat (op een schone manier cafeinevrij is, zuurarm, niet gefermenteerd, mycotoxinen en schimmelarm is, laat dan een bericht achter.

Kan ik dan decaf koffie drinken?

Het probleem met decaf koffie, is dat er door het verwijderen van cafeïne de koffie gevoeliger wordt voor mycotoxinen. Cafeïne remt namelijk de groei van schimmels. Daarnaast moet je dus goed letten op welke manier de cafeïne is verwijderd. Voor je gezondheid is er op Europees niveau een wekelijkse limiet opgesteld voor blootstelling aan mycotoxinen. De limiet is 120 nanogram per kg lichaamsgewicht. De wekelijkse blootstelling via verschillende voedingsmiddelen (waaronder koffie) is ver beneden dit niveau, aangezien dit tussen de 15 en 60 ng per kg is. Het probleem is echter dat als je niet goed kunt ontgiften, de mycotoxinen gaan stapelen. Bovenop alle andere gifstoffen.

Een ander belangrijk punt is, ook als je Purity koffie gebruikt, het koffiezetapparaat, of espresso apparaat goed schoon te houden, door de warmte, stoom en niet dagelijkse reiniging, kan er (niet-zichtbare) schimmel in het apparaat ontstaan. Het beste is om filterkoffie te zetten, zo weet je zeker dat er nergens schimmelvorming kan ontstaan.

De gezondheidsrisico’s van reguliere koffie

Het is, zeker bij een overactief immuunsysteem, belangrijk te weten dat koffie gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ontspan je voldoende, eet je gezond en heb je nog steeds klachten, vooral angst wordt in verband gebracht met koffie, en drink je koffie? Wellicht kan je met deze informatie je stap zetten om er mee te stoppen. 

Koffie is niet altijd slecht, bij bepaalde ziekten kan het helpen je klachten te verminderen, maar helaas is het bij de meeste gezondheidsklachten en ziekten niet goed voor je.

1. Koffie verstoort het neuro-endocrien immuunsysteem

Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van MCAS en histamine intolerantie en vrouwelijke hormoonbalans en zie soms cliënten die heel ernstige klachten hebben en niet willen stoppen met het drinken van koffie. Koffie kan je neuro-endocrien immuunsysteem zo aantasten dat je denkt echt niet zonder te kunnen.

Het neuro-endocrien immuunsysteem vormt ons centraal zenuwstelsel, hormoonsysteem, immuunsysteem die allemaal met elkaar verbonden zijn.

Dit merk je bijvoorbeeld doordat je, als je gestrest bent, je sneller ziek wordt. Als je stresshormonen verhogen door stress, werkt je immuunsysteem ook niet goed. Zo merk je dat je lichaam en geest één zijn. Ze beïnvloeden elkaar sterk. Wat wij denken en ervaren heeft net zoveel invloed als wat ons lichaam doet.

Cafeïne heeft een sterke psychoactieve werking. Het behoort tot de groep methylxanthinen stoffen, dit zijn alkaloïden die de cognitieve functie, energie verhogen, je een goed gevoel geven en opwinding en alertheid vergroten.

Cafeïne heeft dit effect doordat het de adenosine receptor in het lichaam blokkeert. 

Chronische cafeïne inname verhoogt serotonine met 26-30%, GABA met 65% en acetylcholine met 40-50%. Hierdoor krijg je een goed gevoel en meer energie na het drinken van koffie. Hoewel cafeïne de werking van de receptoren van GABA verhoogt, blokkeert het het vrijkomen van GABA, hierdoor wordt je meer alert. Dit lijkt allemaal heel fijn en handig, maar cafeïne beïnvloed naast neurotransmitters ook de hormonen, de vitaminen en het bloedsuiker, waardoor het veel klachten kan veroorzaken. 

2. Cafeïne verhoogt het risico op hormoon gerelateerde kanker

Cafeïne kan het oestrogeengehalte met 70% verhogen. Dat wil je niet, aangezien oestrogeendominantie een grote factor is in het ontstaan van MCAS.

Het gen CYP1A2 breekt o.a. cafeïne en andere chemische stoffen af, maar ook oestrogeen. Als je veel koffie drinkt, moet dit gen eerst de cafeïne afbreken en komt oestrogeen op de tweede plaats. Hierdoor kan er bij gebruik van veel cafeïne het oestrogeengehalte extreem hoog worden en kan er hormoon gerelateerde kanker (borstkanker, baarmoederhalskanker) ontstaan. Borstkanker komt ontzettend veel voor, net zoals oestrogeendominantie.

Bij vrouwen die de anticonceptiepil slikken met oestrogeen of die hormoontherapie krijgen kan door het drinken van koffie het oestrogeengehalte gevaarlijk hoog worden.

Heb je een mutatie in het gen wat cafeïne afbreekt CYP1A2, dan werkt  dit enzym minder goed en heb je een extra verhoogd risico op borstkanker als je koffie drinkt.  

Wil je weten of je deze genmutatie hebt, dan kun je een genetische test bestellen, ik werk samen met iGene, een Nederlands bedrijf. Ik analyseer en schrijf de werking van de genen uit en kijk naar welke gevolgen dit heeft voor MCAS.

Bij mannen irriteert cafeïne de prostaat. In een onderzoek zag men dat mannen die 234 mg of meer aan cafeïne per dag dronken, meer incontinentie problemen hadden dan mannen die heel weinig cafeïne dronken. (*) 

In een gewone kop koffie van 2 dl zit 100 mg, in een espresso van 0,5 dl 50 mg.

CYP1A2 (1545T>C) en CYP1A2*1F (C164A)  zijn twee van de belangrijkste enzymen om oestrogeen af te breken en wordt in verband gebracht met hormoongerelateerde kankers. Roken en vlees met zwarte randjes bevatten aromatische hydrocarbon en heterocyclische aminen, deze worden door CYP1A2 geconverteerd, als de werking van dit enzym verminderd is, worden deze kankerverwekkende stoffen niet goed geconverteerd en is het risico op kanker hoger.

3. Cafeïne blokkeert de werking van het DAO enzym

Het diamine oxidase enzym breekt histamine in de darmen af. Vrouwen in de overgang kunnen opvliegers en nachtzweten krijgen door een te hoog histaminegehalte als gevolg van de verminderde DAO enzymen. Daarnaast is er bij overgangsklachten vaak een tekort aan vitamine B6 waardoor het DAO enzym niet geactiveerd kan worden.(*) Veel vrouwen hebben door het drinken van koffie en andere factoren, zoals suiker en stress, oestrogeendominantie, waardoor het risico op histamine intolerantie groter is. De meeste cliënten die bij mij komen zijn vrouwen in de overgang die een burnout hebben gehad of er tegen aan lopen.

Bij histamine intolerantie is er een tekort aan DAO enzymen waardoor de typische klachten ontstaan als jeuk, niezen, zwellingen, vermoeidheid, migraine e.a.

4. Cafeïne verlaagt vitamine B6

Cafeïne is een vitamine B6 antagonist. Een tekort aan deze vitamine verlaagt de activatie van veel enzymen waaronder DAO. Een vitamine B6 tekort zorgt voor PMS en overgangsproblemen. Bij MCAS is het echt belangrijk dat je voldoende vitamine B6 hebt.

Lees in dit, dit en dit artikel alles over het belang van vitamine B6 en MCAS.

Een laag B6 gehalte is een risico voor verhoogt homocysteïne, dit wordt bij vrouwen in verband gebracht groeiproblemen van de foetus tijdens de zwangerschap(*) en postnatale depressie na de zwangerschap(*). In de overgang kan een B6 tekort een oorzaak zijn van histamine klachten, depressie(*) en angst  (*). Bij oudere vrouwen is een verhoogd homocysteïne gehalte, wat als o.a. gevolg van verlaagd B6 kan ontstaan(*), een risico voor hartproblemen. 

Een vitamine B6 tekort zorgt ook voor, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, een tekort aan DAO en daardoor verhoogd histamine.

5. Cafeïne verhoogt adrenaline

Cafeïne tast de activiteit van de HPA as (hypothalamus-pijnappelklier-bijnieren). De hypothalamus en pijnappelklier bevinden zich in je hersenen en de bijnieren boven op je nieren. Deze HPA-as beïnvloedt hoe het lichaam met stress omgaat, zowel in rust als in stresssituaties.

De bijnieren scheiden verschillende hormonen uit waarvan cortisol en adrenaline de belangrijkste zijn.  Adrenaline verhoogt de hartslag en bloeddruk en cortisol zorgt dat opgeslagen glucose vrijkomt die je nodig hebt in stress situaties. 

Onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne cortisol en adrenaline in rust situaties laat stijgen, je lichaam ervaart dit hetzelfde als een echte acute stresssituatie. Door koffie te drinken geef je je lichaam dus stress. Hoewel wetenschappers weten dat cafeïne de HPA-as hormonen verhoogt, weten ze niet precies hoe dit mechanisme werkt.

Mensen hebben de neiging om in stresssituaties meer koffie te drinken waardoor je lichaam dubbele stress ervaart. Als je cafeïne in een stresssituatie neemt, verhoogt dit het cortisol, de bloeddruk en tast het je oestrogeen en progesteron balans aan omdat cortisol niet zonder progesteron gemaakt kan worden. Zo ontstaat er een tekort aan progesteron en teveel oestrogeen: oestrogeendominantie.

Ratten die cafeïne consumeerden werden zieker en gingen eerder dood, dan ratten die chronische stress ervoeren zonder cafeïne.

Chronische koffieconsumptie, meer dan 1 á 2 koppen per dag, zorgt voor psychologische tolerantie, bij mensen die regelmatig koffie drinken komen verhoogde bloeddruk, overmatig urineren, verhoogde adrenaline productie en zelfs angst meer voor.

6. Cafeïne verhoogt het bloedsuiker

Zoals je gelezen hebt, zorgt cafeïne voor verhoging van cortisol en zorgt cortisol ervoor dat opgeslagen suiker vrijkomt zodat je naast het verwerken van stress, ook energie genoeg hebt om heel hard van die tijger weg te rennen die op het punt staat jou op te eten. Bij iedere kop koffie die je drinkt, heb je ook dus ook een stijging van glucose. Hierdoor zit er te vaak te veel suiker in je bloed en wordt insuline minder gevoelig, zo ontstaat er insulineresistentie, de voorloper van diabetes. Heb je een auto immuunziekte dan kan koffie na de maaltijd zorgen voor zowel een insuline piek als een bloedsuikerpiek. Insulineresistentie komt veel meer voor dan er tot nu toe aangenomen wordt. Dr. Afrin de arts die het mestcel activatie syndroom (MCAS) onderzoekt gaat er vanuit dat iedereen met MCAS, insulineresistentie heeft. Angela Stanton PhD gaat er vanuit dat iedereen met migraine insulineresistentie heeft. Als dit aangepakt wordt zie je duidelijk vermindering van klachten.

7. cafeïne stimuleert je immuunsysteem teveel

Je immuunsysteem beschermt je tegen slechte invloeden van buitenaf en van binnenuit. Het heeft contact met alle systemen in je lichaam. Je immuunsysteem bestaat uit twee kanten:

  • TH1 kant(T-cellen gemedieerd systeem)  deze hebben we vanaf onze geboorte meegekregen
  • TH2 kant (B-cellen gemedieerd antilichaam systeem) deze hebben we verkregen in ons leven door het blootstellen aan pathogenen waar we antilichamen tegen ontwikkelen.

Deze twee systemen werken als een wipwap, als de ene kant dominant is, is de andere kant onderdrukt.

Cafeïne kan bij chronisch gebruik je immuunsysteem naar een Th2 systeem dominantie sturen. Dit kan behulpzaam zijn als je een Th1 auto immuunziekte hebt zoals diabetes type 1, de ziekte van Hashimoto of de ziekte van Crohn, maar heb je dat niet, dan kan het Th2 systeem zo versterken dat je immuunsysteem overactief wordt en je reacties krijgt zoals astma, allergieën, ernstige voedselintoleranties,  reumatische artritis, lupus en eczeem. (*)

8 .Cafeïne verlaagt zink

Bij MCAS is er vaak een onbalans in zink en koper. Deze twee mineralen werken samen, koper toxiciteit komt veel voor, zeker bij vrouwen in de overgang. Er is dan te veel koper en te weinig zink. Het drinken van koffie verhoogt niet alleen het bloedsuiker waardoor zink verlaagt, het verlaagt ook nog eens direct het zink.

Veel klachten ontstaan bij 2-3 koppen koffie per dag of meer. Probeer het bij één kop per dag te houden, of probeer over te stappen op cichorei koffie. Het heeft een vergelijkbare smaak zonder alle negatieve bijwerkingen.

Wil je koffie drinken, beperk het dan tot 1-2 koppen per dag en gebruik alleen histamine-arme, schone koffie.

Deze komen in de buurt van wat we willen.

Inhoudsopgave