Ammoniak en mestcelactivering

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ammoniak en mestcelactivering

Ammoniak is een stikstofhoudende verbinding die in het lichaam wordt geproduceerd als een bijproduct van de afbraak van aminozuren, met name van het aminozuur glutamine. Normaal gesproken wordt ammoniak snel omgezet tot ureum in de lever en vervolgens uitgescheiden via de urine. Echter, wanneer het ammoniakniveau in het lichaam te hoog wordt, kan dit leiden tot verhoogde histamineproductie en -afgifte. Hier zijn enkele redenen waarom ammoniak histamine kan verhogen:

  1. Verstoring van mestcelstabiliteit: Ammoniak kan de stabiliteit van mestcelmembranen verstoren. Mestcellen spelen een cruciale rol bij de afgifte van histamine en andere ontstekingsmediatoren. Wanneer de membranen van mestcellen beschadigd of verzwakt zijn, kunnen ze gemakkelijker degranuleren en histamine vrijgeven.
  2. Verhoogde mestcelactivatie: Een overmatige hoeveelheid ammoniak kan de mestcelactiviteit verhogen. Mestcellen hebben receptoren die reageren op verschillende prikkels, waaronder ammoniak. Als de mestcellen overmatig worden gestimuleerd, kan dit leiden tot een toename van de afgifte van histamine.
  3. Verstoring van leverfunctie: Een teveel aan ammoniak in het lichaam kan wijzen op een verstoring van de leverfunctie. De lever is verantwoordelijk voor de omzetting van ammoniak in ureum, een minder toxische verbinding. Als de lever niet goed functioneert, kan ammoniak zich ophopen en de histamineproductie beïnvloeden.

Histamine is een bekende mediator van ontstekingsreacties en is betrokken bij verschillende fysiologische processen, waaronder allergische reacties, maagzuurproductie en regulatie van de bloedstroom. Een verhoogd niveau van histamine kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, bronchiale vernauwing en maag-darmproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat de relatie tussen ammoniak en histamine complex is en individuele reacties kunnen variëren. Een grondige evaluatie van de onderliggende oorzaken van verhoogde ammoniakniveaus en histamine-gerelateerde symptomen is noodzakelijk om een effectieve behandeling te bepalen. Raadpleeg altijd een medisch professional voor een nauwkeurige diagnose en passend behandeladvies.

Het ammoniakniveau kan verlaagd worden door het gebruik van een supplement met Alfa-ketoglutaraat. Zoals bijvoorbeeld Histamine Block Plus van Seeking Health of een los supplement met alfa-ketoglutaraat, eventueel toe te voegen als een poeder in een eiwitshake.

Inhoudsopgave