Apps voor voedselintolerantie

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Apps voor voedselintolerantie

Heb je het vermoeden dat je een voedselintolerantie hebt, maar heb je geen idee welke voeding precies de klachten geeft, dan is het bijhouden van een voedseldagboek de eerste stap naar een beter voedingspatroon. Als je eenmaal weet welke voeding of voedingsgroepen een problemen geven heb je lijsten nodig waarop staat wat je wel en niet kunt eten. We leven in een digitaal tijdperk en voor alles wat je kunt bedenken is er wel een app voor je telefoon of tablet. Ik dook voor jou in het app-woud en ontdekte dat lang niet alle apps werken of de juiste informatie verschaften. Sommigen leken qua beschrijving heel goed, maar als je histamine arme voeding als lijst aanbiedt en bijvoorbeeld tomaten, spinazie en tonijn worden toegestaan, dan kun je dit natuurlijk niet gebruiken.

Ik bekeek alle apps en er kwamen best wel wat goede apps uit die ik hieronder zal beschrijven. Ik beschrijf ook de niet goede apps, dan weet je waarom je deze beter niet gebruikt.

Ik heb alleen android apps bekeken. Heb je een iPhone dat kun je kijken of deze ook hier geschikt voor zijn. Ik heb de uitbrengdatum en de laatste update erbij geschreven omdat dit belangrijk is omdat de ontwikkeling van kennis op dit gebied per jaar uitgebreid wordt.

Voedselintolerantie apps

Met de volgende apps kun je je maaltijden en klachten registreren zodat je inzicht krijgt in wat je wel en niet kunt eten.

Food Intolerance app, 2016

Dit is de app van Mariska de Wildt, een van de eerste schrijfsters van boeken over Histamine Intolerantie. De app is in 2016 gemaakt, maar werkte niet op mijn telefoon en deze is slechts 1 jaar oud. Misschien dat hij het bij jou wel doet, want het is vreemd dat iets wat nog niet zo heel oud is, niet werkt. De app is engelstalig, maar kun je instellen in je eigen taal..

Dit zou een heel handige app zijn, er zitten veel filters op: DAO en HNMT blokkerende voedingsmiddelen/medicatie, vitamine B6 antagonisten, mestcel degranulatoren, gluten, lectine activiteit, lactose.

Je kunt een voedsellijst maken op basis van je intoleranties.

Er is een PRO-versie van €4,00 per jaar.

Voedselintoleranties, laatste update september 2022

Dit is een betaalde app en kost €8,99

Deze app heeft meerdere prijzen gewonnen en lijkt goed te werken. De app is engelstalig maar in te stellen op Nederlands.

Je kunt hiermee kijken naar histamine, tyramine, histamine liberators, salicylaat, oligosaccharide, sorbitol, totale FODMAPS, nikkel.

Ik denk dat deze het geld wel waard is.

All I Can Eat – voedselintolerantie lijst, laatste update 2016

Met deze app, ik denk een van de meest gebruikte, kun je kijken naar: histamine, lactose, fructose, gluten, sorbitol en salicylzuur.

In-app aankoop: voor €3,99 heb je een app zonder advertenties.

De app werkt goed en is op veel talen in te stellen.

Mood Bites- allergie en symptoom tracker, laatste update 2023

Een mooi vormgegeven app waarmee je naar FODMAP, PDS, Gluten, SIBO en GERD klachten/voedingsmiddelen kunt kijken.

Op mijn telefoonscherm (OPPO) viel de onderste rand, precies waar de knop zit om te zoeken, weg. Ik kon hem dus niet bekijken of testen. Jammer, want ziet er echt mooi uit en leek me fijn om mee te werken.

IBS /PDS/ FODMAP apps

De volgende apps zijn ontwikkeld om mensen met  het prikkelbare darm syndroom te ondersteunen. We weten tegenwoordig dat verhoogd histamine een grote rol speelt bij PDS en dat darmgezondheid bij histamine intolerantie de basis is.

My Symptoms – IBS (PDS) voedsel en symptomen tracker, laatste update 2022

Dit is een voedseldagboek waarbij je voeding, drinken, stressniveau, ontlasting, inspanning, medicatie, supplementen, omgeving(milieu), menstruatiecyclus, stemming en slaap registreert. Je kunt zelf nog andere factoren toevoegen. Zo krijg je een totaalbeeld van wat de invloeden op je klachten kunnen zijn.

Er zit een analyse knop op zodat de meest voorkomende klachten of opmerkelijke zaken direct in beeld komen. Een handige app om je klachten te leren herkennen.

Je kunt je dagboek delen met je diëtist of arts. Herinneringen voor registratie instellen. Deze app heeft een prijs gewonnen als beste app voor glutenvrij eten.

Er is goede uitleg en een website aan gekoppeld met meer uitleg over IBS en andere vergelijkbare klachten.

Er is een premium account voor €5,99. Hiermee krijg je toegang tot een meer uitgebreide analyse waarbij ook ingrediënten worden meegenomen. Daarnaast krijg je ook meer statistieken en correlaties.

IBS – track meals and symptoms

Een engelstalige app voor IBS (PDS). Mooi vormgegeven met een grafiek.

Je kunt klachten aanklikken als: bloating, gas, pain, anxiety, diarrhea, gerd.

IBS- FODMAP dieet planner

Een engelstalige app aanbevolen door de NHS, de britse ziekenhuizen. Je moet je eerst registreren en een lange vragenlijst doorlopen voor een persoonlijke plan waarbij je een beperkt aantal allergieën op kunt geven. waarin wordt aangegeven binnen hoeveel dagen je verlichting van de symptomen je kunt krijgen.

Daarna kun je het plan kopen voor €28,99.

Daar krijg je recepten en een maaltijdplanner voor.

Ik denk dat deze app wel handig en praktisch is, maar ik mis een heleboel intoleranties/allergieën, histamine staat er niet bij.

IBS Nerva

Nog een zelfde soort app, maar dan uitgebreider. Een engelstalige betaalde app: eerste 7 dagen gratis, om te zien wat het inhoudt en daarna  €74,99 voor iedere 3 maanden.  Je moet je eerst moet registreren en een vragenlijst moet doorlopen zodat je het juiste programma krijgt. Deze app werkt met de theorie van dr. Simone Peters die een methode ontwikkelde waarbij men zich niet alleen op voeding maar ook op verlagen van stress en gebruikt ook audio hypnotherapie en ademhalingsoefeningen.

Men gaat van hooggevoelige zenuwen in de darmen, die overmatig snel getriggerd worden. FODMAP en fermentatie wordt uitgelegd, en het verband tussen de hersenen en darmen.

Het plan vraagt 15 minuten per dag en het beste is om dit 6 weken te volgen.

Er is chat-support in de app, 6 weken audio hypnotherapie, veel informatie, ademhalingstechnieken, onderhouds en flare-up modus voor langdurige ondersteuning. In de eerste gratis week leer je over hypnotherapie gericht op de darmen en hoe dit werkt.

Je kunt op de app alle inhoud van alle weken bekijken.

Het Nerva programma kun je alleen met creditcard betalen. Wat wel weer jammer is.

Volgens de app kost het programma bij Dr. Simone Peters €800,- en in de app dus €74,99. Het vraagt dus wel toewijding en discipline. Als je dit kunt opbrengen lijkt me deze app wel het geld waard.

FODMAP IBS Tracker -:LOW FODMAP laatste update juli 2022

Dagboek bijhouden, recepten en overzicht van de verschillende suikers. Bij het invoeren van ingredienten voor een maaltijd zie je meteen met een smiley bij het product of deze FODMAP vriendelijk is of niet. De app bevat 1000 ingredienten.

De gratis versie kun je 1 week gebruiken.  De 100 recepten kun je alleen zien op de betaalde versie van €4,59 per week.

Deze app is handig om het FODMAP principe te leren. Ik zou er zelf niet voor kiezen en liever een lijst gebruiken, ik vind €4,59 per week best prijzig voor wat je krijgt.

Dieta – IBS Tracker, laatste update januari 2023

Deze engelstalige app is gekoppeld aan coaches waarmee je een afspraak kunt maken. Je kunt ook chatten met een coach. Het is een voedingsdagboek, maar ook een ontlastingsdagboek, je maakt dagelijks een foto van je ontlasting. (o yeah) en krijgt een analyse van je voeding, stress en ontlasting om te zien waar je klachten door ontstaan.

Ook hier moet je je registreren om alles te kunnen gebruiken. Zonder registratie kun je wel een dagboek bijhouden.

Je kunt je registreren voor Dieta Health Telemedicine. De eerste maand gratis, daarna 49,99 dollar per maand.

Resultaat meestal tussen 2-4 maanden. 100% geldteruggave als het helemaal niet werkt.

MONASH FODMAP zakgids.

Een overzicht van ingrediënten (er staat niet bij hoeveel), 70 recepten, informatie over FODMAP en IBS. Een voedingsdagboek met daarbij stress, ontlasting registratie. Je kunt hoeveelheden voor invoeren van producten zelf aanpassen. Engelstalig app €6,99 en verder geen poespas. Een goede basis app!

No Food Pain – voedselintolerantie, laatste update okt 2022

Deze app bevat lijsten voor: gluten, fructose, salicylaat, glutamaat, histamine, sulfiet, FODMAP, aminen en zuivel.

De gluten lijst is gratis, alle anderen kun je per lijst aanschaffen voor €2,79.

Het is een beetje onduidelijke navigatie, maar lijkt verder wel goed.

Intolerance Food Diary, laatste update 2016

Een engelstalige app, heel eenvoudig, je kunt lijstjes bijhouden van wat je hebt gegeten en wat je klachten zijn. Het werkt wel, maar heeft naar mijn geen idee geen meerwaarde boven een notitieblokje of schrift, behalve dan dat je je telefoon altijd bij je hebt.

Histamine intolerantie en MCAS

HistApp – patiëntproblemen diagnosticeren laatste update juni 2022

De app is engelstalig en gemaakt voor behandelaars om problemen vast te stellen. Maar je kunt ook zelf kijken hoe hoog in histamine je maaltijd is. Je klikt per maaltijd de ingrediënten aan, er staan foto’s bij de ingrediënten. Daarna klik je een uur na de maaltijd je klachten aan. Vervolgens krijg je een melding of je maaltijd een risico vormde. En kun je doorklikken, je ziet dan een lijstje met de ingrediënten en hoe hoog ze scoren qua risico.

Deze app kun je gebruiken om te leren welke voeding hoog histamine is.

Er staat ook informatie in over wat histamine intolerantie is en een lijst met histamine arme voeding.

Systemische MCAS

Dit is een website in app vorm, informatie en tips voor MCAS geschreven door een Duitse ervaringsdeskundige, gericht op de Duitse markt. Teksten zijn er ook in het engels.

Er staan ook recepten op met ingrediënten die de schrijfster zelf kan verdragen, maar wel histamine bevatten. De app is gratis en kan handig zijn om net weer even wat extra informatie over MCAS te lezen. Zoals info over salicylaat en koppel therapie, als ondersteuning voor de partner.

Labels scannen

Intol- Scans Food, 2019

Met deze app kun je ingrediënten labels op verpakkingen van voedingsproducten scannen. Zo kun je snel zien of een product ingrediënten bevat waar je een reactie op kunt krijgen.

Je kunt kijken naar: Lactose, histamine, fructose, gluten, sorbitol, salicylzuur, glutamaat, zwangerschap. Ik heb alleen de histamine lijst getest en dit klopte helemaal niet. Tomaat en spinazie worden als ‘getolereerd’ aangegeven. Dus wat mij betreft niet bruikbaar, wellicht dat andere intoleranties wel kloppen.

In-app aankopen:  €0,99 – €4,79:  vergroot het aantal in te voeren producten.

InFood Scan laatste update, juni 2022

Met deze app kun je ook labels scannen op ingrediënten. Dit is een engelstalige app en herkent geen nederlands.

Je kunt kijken naar: gluten, lactose, vegetarisch, vegan, clean label, transvetten.

In-app aankopen: €3,69 per onderdeel. Dit zijn: histamine, soja, alpha-galactose, geschikt voor baby’s. Ik heb geen aankopen gedaan en de lijsten verder niet bekeken omdat de app alleen in het engels is. Het is wel handig als je naar een engelstalig land gaat of online producten uit Engelstalige landen koopt.

Overige apps

AllergoBox , laatste update oktober 2021

Dit is een Franstalige app, voor de Franse markt. Aangezien ik meerdere cliënten in Frankrijk heb en er veel mensen op vakantie gaan naar Frankrijk, wil ik deze toch vermelden. Het is gemaakt door l’AFDIAG (Association Française Des Intolérances au Gluten.

Je kunt de volgende allergieën (in het frans) aanklikken: pinda, schaal- en schelpdieren, selderij, gluten, granen, lupine, mosterd, eieren, vis, soja, sulfiet en contactallergie (geuren en andere stoffen)

Je kunt allerhande voedingsmiddelen uit de Franse supermarkt nakijken.

Equal Eats – allergie vertaalkaarten

Deze maakt kaarten waarop je allergie beschreven is en wat je in meerdere talen kunt vertalen zodat als je in het buitenland naar een restaurant of ziekenhuis gaat, je in de taal van het land aan kunt tonen welke allergie je hebt.

Dit waren 19 apps met verschillende functies. Ik vind zelf MySymptoms fijn werken en raad All I Can Eat ook aan. IBS Nerva lijkt me ook echt een goed programma.  Ik heb zelf geen enkele band of voordeel bij het aanbevelen van deze apps. Mijn doel is jou zelfredzaam te maken bij het herstellen van je gezondheid. Heb je zelf ervaring met een van deze apps of heb ik een goede app over het hoofd gezien, laat het me gerust weten.

Wil je mijn werk steunen dan kan dat door een abonnement op deze website nemen. Je kunt kiezen tussen week, maand en jaarabonnement waarmee je toegang krijgt tot alle premium artikelen. Alvast bedankt!

Klik HIER voor de abonnementen.

Inhoudsopgave