Burnout en histamine intolerantie

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Burnout en histamine intolerantie

Als je histamine intolerantie of MCAS hebt gekregen na een moeilijke stressvolle periode in je leven, je was overspannen of had een burnout of lees dit artikel dan even goed door en komt niet in actie (waarom, leer je zometeen). Je leert wat stress met je lichaam doet en waarom je histamine intolerant bent geworden. Ik heb hier al eerder een artikel over geschreven, deze keer gaan we in op wat er in je lichaam gebeurt.

Hoe vangt je lichaam jouw stress op?

Om te begrijpen wat stress met histamine te maken heeft, moet je eerst weten wat er in je lichaam gebeurt tijdens een stressmoment of bij chronische stress. Als je hersenen een stressreactie krijgen laat je hypothalamus een hormoon vrij. Dit is het Corticotropine Releasing Hormoon (CRH), hierdoor gaat het cortisol omhoog. Cortisol zorgt dat je de stress kan hanteren en de rust snel terugkeert.

Door cortisol zelf krijg je geen verhoogd histaminegehalte, maar het CRH hormoon activeert wel mestcellen die vervolgens histamine vrijlaten. En je hebt dan weer extra cortisol nodig om de histamine uitstoot te verlagen. Dit kan een herhalend proces worden waardoor er sprake is van chronische stress, wat kan leiden tot bijnieruitputting en burnout.

Chronische stress en cortisol resistentie

Als je chronische stress hebt, komt er constant cortisol vrij en wordt je er ongevoelig voor, hierdoor laat de cortisol de histamine uitstoot zijn gang laat gaan. Ondertussen blijft het CRH gehalte verhoogt. 

CRH activeert de mestcellen in de hersenen om ontstekingsbevorderende cytokinen vrij te laten. Door die activatie wordt de doorlaatbaarheid van de hersenbarriere groter. Sommige mensen produceren heel veel CRH en minder cortisol waardoor zij veel histamine klachten hebben. 

Stress is echt funest voor je lichaam, want naast de verhoogde CRH, zorgt stress ook nog voor een overactieve hypothalamus, hypofyse en bijnieren, hierdoor ontstaan veel gezondheidsproblemen. 

Het kan zelfs de doorlaatbaarheid van je hersencellen vergroten, je zou dan kunnen zeggen dat je “lekkende hersenen” hebt, net zoiets als lekkende darmen. Bij een onderzoek bij muizen zag men dat de muizen bij acute stress sneller Multiple Sclerose ontwikkelden. Bij muizen die geen mestcellen of het CRH hormoon hadden, verdween deze aandoening. 

Het belangrijkste wat je moet doen als histamine klachten hebt door stress, is alle stress uit je leven verminderen en liefst helemaal verbannen, neem complete rust. Zowel lichamelijk als geestelijk. Intensief sporten of streng dieten zorgen ook voor stress. Wees lief voor jezelf, dat is het beste medicijn.

Dus het actie advies is: geen actie. Slaap zoveel je wil. Doe niets als je er geen zin in hebt. Doe vooral alleen maar leuke, positieve, liefdevolle activiteiten. En verder niet. Herstel. Dat heeft tijd nodig. Alleen dan kun je in de toekomst weer werken naar een meer actief leven.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9629233

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127408

http://dujs.dartmouth.edu/2011/02/the-physiology-of-stress-cortisol-and-the-hypothalamic-pituitary-adrenal-axis/#.VN9JHFXF8a4

Inhoudsopgave