Catalase met Diamine Oxidase 

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Catalase met Diamine Oxidase 

Uit onderzoek in Italie, 2017 bleek dat diamine oxidase (DAO) in combinatie met  catalase beschermt de darmen tegen teveel histamine. Hierdoor werd mijn aandacht getrokken. Catalase? Ik heb me nooit verdiept in catalase en waarom werd deze combinatie onderzocht? Ik ging op zoek en kwam op het volgende:

Diamine Oxidase

Als je histamine intolerantie hebt doordat de darmen niet goed functioneren, wordt histamine uit voeding niet (voldoende) door het enzym DAO afgebroken, dit kan komen door een tekort aan dit enzym of doordat het enzym niet actief is. 

Nu bleek uit het onderzoek in Italië dat als je plantaardige DAO (uit erwtenkiemen) en catalase toedient de aanwezige histamine volledig wordt afgebroken. Maar breekt alleen DAO dan niet voldoende histamine af? En is dit dan ook de reden dat een supplement met DAO maar deels werkt? Ik kwam er niet helemaal uit. 

Als DAO met catalase wordt toegediend wordt histamine dus blijkbaar beter afgebroken. De catalase zou de schade van waterstofperoxide voorkomen, deze schade kan ontstaan door oxidatieve deaminatie door het hoog histaminegehalte. 

Oxidatieve deaminatie gebeurt voornamelijk in de lever en nieren en is een belangrijke stap bij het afbreken van aminozuren, er wordt dan een aminogroep van een aminozuur verwijderd waardoor geoxideerde producten ontstaan. Bij dit proces is ammoniak een toxisch bijproduct en wordt normaliter geneutraliseerd tot ureum. Als er iets in deze ureumcyclus niet goed gaat, kan dat o.a. tot migraine lijden.

Wat is Catalase?

Catalase is een antioxidant enzym. Samen met een ander enzym (superoxide dismutase -SOD) neutraliseert catalase vrije radicalen tijdens de productie van lichaamseigen energie (ATP).  Dit is fijn, want vrije radicalen zijn agressieve moleculen die aan de basis liggen van weefselbeschadiging en veroudering.

Catalase is een enzym, dus ook een eiwit en eiwitten worden door spijsverteringsenzymen vernietigt. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de maag. Als je een supplement met catalase gebruikt lost deze pas op in de darm en doet daar zijn werk samen met DAO.

Wat doet catalase?

Catalase is een enzym en breekt waterstofperoxide af tot water en zuurstofgas. Het beschermt de cel tegen de toxische effecten van waterstofperoxide. Het heeft ijzer nodig om te kunnen functioneren.

Catalase wordt geproduceerd door micro-organismen die in een zuurstofrijke omgeving leven, de aerobe bacteriën. Enterobacteriën, enterococcus soorten en de lactobacillen zijn aerobe bacteriën en hieraan is vaak een tekort bij mensen met histamine klachten.  

In een publicatie op Science Direct uit 2020 worden onderzoeken besproken waarin met ziet dat L.Casei en L.Plantarum catalase activiteit vertonen. Dit zou ook kunnen verklaren waarom L.Plantarum zo goed werkt om histamine te verlagen. L.Casei zou histamine verhogend werken, maar er zijn verschillende soorten L.Casei. Vooral de L. casei AMBR2 en L. plantarum AMBR9 werken catalase verhogend. Er zijn ook neussprays met alleen deze L.Casei.

Mijn logische conclusie is dan dat er te weinig catalase geproduceerd wordt waardoor waterstofperoxide niet goed afgebroken kan worden. (Ik ben geen biomedicus, arts of  geen wetenschapper en ik hoop dat als er iemand dit leest die dit wel is, mij hier kan aanvullen, corrigeren of me kan complimenteren met mijn conclusie.)

Een heel herkenbaar teken van te weinig catalase is vroegtijdig grijs wordend haar. Ik werd rond mijn 25e al grijs. Men zegt dat het erfelijk is, maar wat is er dan erfelijk grijs haar of de reden dat je grijs haar krijgt, juist dat laatste?

Spontaan neusbloeden

Catalase helpt de bacterie Staphylococcus aureus in de neus te bestrijden. Deze bacterie zou zorgen voor snellere neusbloedingen. Ik zie het nu ook bij mijn zoon, hij heeft geen histamine intolerantie, wel andere kleine dingetjes, zoals spontane bloedneus en af en toe een jeukbulten door eten en vanaf zijn 16e al zijn eerste grijze haren. Staphylococcus aureus is een ziekteverwekker die bij 1/3 van de bevolking in de neus huist. Aldus dit onderzoek. En hoe verlaag je deze bacterien? Met lactobacillen met catalase activiteit!

Catalase verhogen

Het is belangrijk om het waterstofperoxide gehalte te verlagen want als hier veel van is dan is er te weinig catalase om dit allemaal af te breken. Je kunt dan een tekort aan catalase krijgen. Als je dan ook nog een slechte darmflora hebt heb je dubbel pech.

  1. Eet een vetrijk dieet. Dit kan een ketogeen of een koolhydraatarm dieet zijn. In onderzoek stelt men dat vasten eenzelfde effect heeft als deze dieten. (Vast niet zolang er bijnieruitputting is.)
  2. Verbeter je darmflora door middel van dieet, gebruik indien nodig probiotica
  3. Gebruik supplementen die de productie van catalase bevorderen.
  4. Verhoog de glutathion peroxidase
  5. Verhogen van de methylatie en bij verhoogd homocysteine deze te verlagen.  
  6. Waterstof peroxide in je lichaam verlagen

Een dieet met veel vet verhoogt catalase. 

Darmflora verbeteren

Als je darmklachten hebt kun je je darmbacteriën laten onderzoek door middel van een ontlastingsonderzoek. Als blijkt dat de lactobacillen, enterobacteriën en/of de enterococcen te laag zijn kan dit veel klachten geven. Vaak is er dan sprake van darmdysbiose, er zijn tegenover het tekort van goede bacteriën, teveel pathogene bacteriën. Je kunt je darmflora verbeteren met gefermenteerde voeding, maar bij een te hoog histaminegehalte of MCAS is dat geen optie omdat je dan veel histamine binnenkrijgt. Het beste is om gerichte probiotica te gebruiken, specifiek voor die bacteriën waar je een tekort aan hebt. Het beste is om een mix van bacteriën te gebruiken. 

Supplementen

Je kunt als supplement DAOsin gebruiken, maar dat zou ik niet aanbevelen vanwege de vulmiddelen die er in zitten, voor af en toe gebruik kan het geen kwaad, maar drie keer daags zoals sommige mensen doen, zou ik zeker niet aanraden Lees hier meer over de vulmiddelen in DAOsin. 

Je kunt beter plantaardige DAO kweken. Dit betekent erwtenkiemen kweken. Deze kiemen eet je elke dag. Daarbij supplementeer je met koper en vitamine B6, als blijkt dat je hier een tekort aan hebt. Zonder deze twee kan het DAO uit de erwtenkiemen niet geactiveerd hebben.

Catalase kun je als supplement kopen. Het wordt voornamelijk verkocht om vroegtijdig grijs wordend haar te stoppen met vergrijzing. Het lijkt mij echter nuttiger om de bovenstaande stappen te doorlopen zodat je lichaam de catalase productie kan verbeteren en waterstofperoxide de catalase niet afbreekt.

Ik zou dan eerder scutellaria gebruiken, deze verhoogd ook catalase en verlaagd de histamine reactie, wellicht vanwege het feit dat catalase histamine helpt te verlagen. 

Glutathion peroxidase verhogen

Glutathion peroxidase (GPx) is net als catalase een enzym en breekt ook waterstofperoxide af. GPx heeft wel voldoende selenium nodig om zijn werk te kunnen doen. Catalase en GPx breken allebei in even grote mate waterstofperoxide af. Zorg dus voor voldoende selenium. Paranoten bevatten het meeste selenium, vlees, gevogelte, vis, cottage cheese, eieren, bruine rijst, zonnebloempitten, bonen, linzen, havermout, cashewnoten, bananen.

Methylatie verbeteren en homocysteine verlagen

De methylatie is een proces waarbij een molecuul aan een groepje moleculen wordt verbonden zodat er allerlei processen plaats kunnen vinden. Een te langzame methylatie zorgt ervoor dat er niet voldoende enzymen gemaakt kunnen worden of dat de enzymen niet goed werken. Een te snelle methylatie zorgt dan juist weer dat enzymen geblokkeerd worden. Catalase werkt niet goed bij een te snelle methylatie. Je moet dus zeker weten wat je doet. Bij histamine intolerantie is er meestal sprake van een te langzame methylatie, maar dus niet altijd.  Je kunt de methylatie verbeteren met supplementen als S-adenosylmethionine (SAMe) of Trimethylglycine (TMG). Als de methylatie verbeterd zal het homocysteïne gehalte dalen. Homocysteine is het restproduct van de methylatie cyclus, als hier teveel van is, is dit gevaarlijk voor de gezondheid.

Waterstofperoxide verlagen

Catalase breekt waterstofperoxide af, hierbij komt zuurstof gas vrij (vrije radicalen), dit zuurstofgas zou zorgen voor een verlaging zo niet compleet stil leggen van het catalase enzym.

Genetisch verlaagde catalase activiteit

In het genetisch onderzoek wordt o.a. ook gekeken naar je genen voor DAO, methylatie en de productie en activering van glutathion.

Je kunt een verlaagde catalase activiteit hebben door een SNP, dit is een variant in een gen. Wil je weten of je een genetische aanleg hebt voor een tekort aan catalase, dan kun je een genetisch onderzoek aanvragen, stuur hiervoor een email naar info@mestcelactivatiesyndroom.nl voor meer informatie.

Waterstofperoxide inactiveert dus catalase.

De schade die waterstofperoxide aan kan richten, in dit geval te weinig catalase, zou vermindert kunnen worden het flavone bacaleine. Tijm en scutellaria bevatten dit flavone.

Daarnaast kun je vrije radicalen verminderen met anti-oxidanten. Gebruik voeding met veel anti-oxidanten.

Artisjokken, knoflook, boerenkool, rode kool, broccoli, bonen, rode biet, granaatappel,blauwe bessen, goji bessen, kruiden en specerijen. Maar ook omega vetzuren, zink, selenium en vitamine A, B6, C, E en taurine.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave