Heb ik MCAS, HIT, TILT, PDS of CVS?

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Heb ik MCAS, HIT, TILT, PDS of CVS?

Wordt je ook tureluurs van de wirwar van allerlei afkortingen van aandoeningen, stoornissen en syndromen? Dan hoop ik je met dit artikel wat meer duidelijkheid te verschaffen. Waar staan al die afkortingen als MCAS, HIT, TILT, PDS, CVS voor? 

Je bent op deze website gekomen omdat je bepaalde klachten hebt. Klachten waar de huisarts of internist niets mee kan en je dus zelf op zoek bent gegaan naar antwoorden. Je hebt misschien al de uitleg over MCAS en histamine intolerantie gelezen. Je herkende de klachten en denkt:  Ja, dit is het! 

Het kan ook zijn dat je al langere tijd weet dat je het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) hebt en daarnaast ook histamine klachten. Of je weet dat je Toxic Induced Loss of Tolerance (TILT) hebt met daarbij histamine klachten. Als je deze laatste afkorting kent ben je waarschijnlijk al sinds de jaren 90 aan het zoeken. 

Zijn dit allemaal verschillende aandoeningen, ziekten of gezondheidsproblemen? Naar mijn idee niet echt. De termen zijn alleen ontstaan in een andere tijd. 

HIT is de afkorting voor histamine Intolerantie en lijkt hetzelfde als MCAS, maar er zijn zeker verschillen. Lees hier wat de verschillen zijn.

Het Chronisch Vermoeidheid Syndroom is het langst bekend, sinds 1988. Sinds 1994 zijn er diagnostische criteria. 

Deze criteria van de Centers for Disease Control and Prevention voor Chronisch Vermoeidheidssyndroom zijn in 2012 opgesteld en omvatten:

  • ernstige vermoeidheid die langer dan zes maanden aanhoudt, voor meer dan 50% van de tijd
  • evenals de aanwezigheid van ten minste vier van de volgende lichamelijke symptomen: 
  1. malaise na inspanning die 24 uur of langer aanhoudt
  2. niet-verkwikkende slaap
  3. verminderd geheugen of concentratie
  4. spierpijn
  5. polyartralgie (pijn in meer dan 5 gewrichten)
  6. keelpijn
  7. gevoelige lymfeklieren
  8. hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd

Verder vermeldt het CDCP:

Het ontstaan van het chronisch vermoeidheidssyndroom is onduidelijk, is waarschijnlijk complex en kan betrekking hebben op disfunctie van het immuunsysteem of de bijniersystemen, een associatie met bepaalde genetische markers of een voorgeschiedenis van kindertrauma. 

Personen met chronisch vermoeidheidssyndroom moeten worden beoordeeld op gelijktijdige depressie, pijn en slaapstoornissen. 

Behandelingsopties omvatten cognitieve gedragstherapie en graduele oefentherapie, waarvan is aangetoond dat beide de vermoeidheidsniveaus, werk- en sociale aanpassing, angst en post-exertionele malaise matig verbeteren. 

Geen enkele farmacologische of alternatieve geneeswijze is bewezen effectief.

Bij deze criteria staat histamine intolerantie niet vermeldt, ook andere voedselintoleranties worden niet genoemd. De bovenstaande criteria zijn in 2012 opgesteld.  Toch is op de website van pilliewillie.nl te lezen dat veel mensen met CVS intolerant zijn voor chemische medicijnen en supplementen en daarnaast voedselintoleranties hebben ontwikkeld.

En het lijkt misschien dat geen enkele alternatieve geneeswijze effectief is omdat het ontgiften van zware metalen jaren kan duren. Als je dat als patient niet weet denk je na een half jaar dat je behandeling niet helpt. Zeker als door de ontgifting zelf je tijdelijk erger worden. 

Op pilliewillie wordt een verband gemaakt van CVS  met TILT waarbij chemische stoffen in het lichaam de oorzaak zijn van de intoleranties. Deze is informatie komt uit 2008 en is achterhaald, maar wel goed om te weten, want uiteindelijk klopt de info wel, maar zijn alleen de benamingen van de aandoening veranderd. 

TILT

De term TILT is door Claudia Miller bedacht, zij onderzoekt sinds 1999 de lichamelijke en psychische problemen bij oorlogsveteranen van de Golfoorlog als gevolg van de gifstoffen die in deze oorlog zijn gebruikt. Yasmina Ykelenstam, destijds een BBC verslaggeefster in de Golfoorlog was een slachtoffer van deze gifstoffen, zij was een pionier op het gebied van het bekendheid geven en informeren over histamine intolerantie. Helaas had zij naast histamine intolerantie ook borstkanker en zij hier in 2018 aan overleden.

Yasmina begon in 2010 met haar blog The Low Histamine Chef wat later overging in Healing Histamine. Ze had toen al 20 jaar vage onverklaarbare klachten (de golfoorlog vond plaats in 1990/91). Yasmina gebruikt de term TILT niet, alleen Histamine Intolerantie.

De klachten die ontstaan bij TILT, kennen we nu, 22 jaar na de publicatie over TILT, als MCS en MCAS. MCS is Multiple Chemical Sensitivity en MCAS Mestcel Activatie Syndroom. 

MCS

In dit artikel wordt nader uitgelegd wat MCS is en wat de geschiedenis hiervan is. Bij MCAS is men vaak overgevoelig voor chemische stoffen als gevolg van een opstapeling van deze stoffen in het lichaam. Het immuunsysteem probeert met man en macht de gifstoffen in het lichaam te bestrijden en alles wat er buiten het lichaam gebeurt en via de neus en mond binnenkomt, levert ook weer een immuunreactie op waarbij mestcellen degranuleren. Deze aanvallen kunnen zo heftig zijn dat mensen spontaan flauwvallen en alleen nog hun huis uit kunnen komen met een gasmasker met filters erop. Het nare is dat schimmels in huis en formaldehyde vaak de oorzaak zijn van MCS, al dan niet in combinatie met een zware metalen en microplastic belasting.

MCAS

We weten nu dat een opstapeling van chemische stoffen in het lichaam zorgt voor een ontregeld immuunsysteem. De opstapeling ontstaat doordat het lichaam niet goed kan ontgiften. Het CDCP in de Verenigde Staten stelt dat de bijnieren en het immuunsysteem mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen, als ook een kindertrauma. We weten nu dat dit bij MCAS de onderliggende oorzaken zijn. 

Het kind trauma of later trauma kan hierin de sleutel zijn. Bij MCAS beginnen of verergeren de klachten flink na een burnout waarbij de bijnieren overbelast zijn en onderpresteren. De meeste MCAS patiënten zijn vrouw, en de meerderheid zijn vrouwen in de overgang of menopauze. Ook bij jongere vrouwen en mannen komt het MCAS voor, maar vele malen minder.  

Een verstoorde hormoonbalans in combinatie met kindertrauma en hedendaagse stress zorgt zo voor multisysteem problemen waaronder sterk verminderde ontgifting, maag/darm/spijsverteringsproblemen, meerdere voedselintoleranties, uitgeputte bijnieren, verzwakte methylatie, trage mitochondriën, trage schildklier, insulineresistentie, uitgeputte lever en mogelijke leververvetting of levercirrose. Zo’n beetje alles wat je kunt bedenken is ontregeld. Dat er hierbij ook psychische problemen als angst en depressie ontstaan, is niet verwonderlijk. 

Chronische vermoeidheid komt ook veel voor bij MCAS en kan naar mijn idee gezien worden als een onderdeel van het totaalplaatje. 

Al 60 jaar is men bezig om behandelwijzen te ontwikkelen om mensen die ziek worden door de gevolgen van de  giftige stoffen in ons milieu te behandelen. Nu in 2023 zijn MCAS en MCS in de Verenigde Staten redelijk bekend, maar zijn er nog geen vaste protocollen voor diagnose en behandeling. Lees in dit artikel de geschiedenis van het in beeld brengen van  MCAS en MCS. 

PDS

PDS is de afkorting voor het prikkelbare darm syndroom. Hierbij je veel buikpijn en ben je heel gevoelig voor gluten, koolhydraten en suikers in voeding. Het wordt hierbij geadviseerd om glutenvrij en FODMAP arm te eten. De afgelopen jaren is men het verband gaan zien tussen histamine en PDS. Als FODMAPs, de verschillende soorten suikers in groenten en fruit in de darmen niet goed verteerd worden, gaan ze gisten, hierbij ontstaat er verhoogd histamine.

Als een arts iemand met langdurige buikpijn in zijn praktijk krijgt en er blijkt na onderzoek geen ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa te zijn, dan krijg je al snel de sticker PDS en krijg je een aangepast dieet wat redelijk goed helpt. De vraag is of PDS niet histamine intolerantie die zich voornamelijk in de darm bevindt als gevolg pathogene bacteriën en/of schimmels en parasieten.

Bovenstaande problemen zijn allemaal met elkaar verbonden en zijn allemaal het gevolg van een intolerantie voor voeding en een verhoogde toxische lading die is ontstaan door de prestatiegerichte vervuilde wereld waarin wij leven. 

Inhoudsopgave