Histamine arme kruidenthee

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Histamine arme kruidenthee

Zwarte en groene thee bevatten cafeïne en oxalaat, twee stoffen waar je echt niet op zit te wachten als je MCAS hebt.  Daarom is het verstandig deze te laten staan en alleen kruidenthee te drinken. De meeste kruidenthee is oxalaat arm.
Tulsi voorkomt zelfs het vormen van oxalaat calcium kristallen. (X)

Salicylaat is een andere stof wat van nature in planten zit, het werkt ontstekingsremmend, maar als je niet goed kunt ontgiften, kan deze gaan stapelen waardoor er veel verschillende klachten kunnen ontstaan die lijken op histamine intolerantie.
De volgende kruiden bevatten veel salicylaat: Lavendel, eucalyptus, tulsi, gember, kardemom, fenegriek.

Rooibosthee werkt juist ondersteunend om salicylaat te ontgiften. Kamille en venkelzaad en paardenbloem zijn laag in salicylaat. Rozenbottel is gemiddeld.

Kruidenthee is over het algemeen vochtafdrijvend. Als je MCAS hebt, kunnen de mestcellen worden geactiveerd als gevolg van een tekort vocht in de cel. (Door te hoog suikergehalte en te laag natriumgehalte) Je wil niet een nog groter tekort aan vocht in de cel. Het is dan heel belangrijk als je kruidenthee drinkt, er geen suiker of koolhydraten bij te eten. Het beste zou zelfs zijn wat zout in de thee te doen zodat je meer vocht vast houdt. Er zijn natuurlijk meerdere redenen waardoor mestcellen overmatig activeren, maar insuline resistentie en daardoor een te hoog bloedsuiker is wel een belangrijke factor. Houdt je echter altijd vocht vast, dan zijn kruidentheeën geen probleem.

Let op, het is echt belangrijk biologische producten te gebruiken. Koop zakken met losse kruiden. Zo kun je ze zelf naar hartelust mengen en zelf je persoonlijke kruidenmix maken. Je kunt deze kruiden natuurlijk ook gebruiken om mee te koken. Zo geef je je gerechten weer wat smaak. Tulsi kun je gebruiken in plaats van basilicum en een paar lavendel bloemetjes mengen in zoete gerechten. 

Van al deze kruidentheeën kun je natuurlijk ook ijsthee maken. Zet hem dan wat sterker en voeg er eventueel een beetje monk fruit extract of groene stevia door.

In het algemeen laat je kruidenthee 15 minuten trekken en neem je 1 theelepel kruiden voor 1 kop thee. Ben je heel gevoelig, neem dan minder kruiden per kop en laat het minder lang trekken.

Nog een leuk weetje, sommige kruiden kun je twee tot drie keer gebruiken en worden zelfs sterker bij de tweede keer gebruikt, er komen dan ook andere etherische stoffen vrij. Vooral gember, tulsi en fenegriek kun je een paar keer hergebruiken. Niet uit zuinigheid, maar omdat het je extra voedingsstoffen oplevert die je anders in de compost- of vuilnisbak zou gooien. 

Inhoudsopgave