Histamine en koolhydraat arme pannenkoekjes

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Histamine en koolhydraat arme pannenkoekjes

Een histamine arm dieet volgen valt niet altijd mee, soms heb je trek in iets lekkers. Maar dan wel iets wat je darmen niet opnieuw beschadigd en je bloedsuikerbalans niet verstoord. Deze pannenkoekjes worden gemaakt van kokosmeel, dit is een koolhydraatarm en glutenvrij meel, waar je fijn mee kunt bakken. Je mengt het met voldoende vet en vocht en indien mogelijk ook met gehydrolyseerd collageenpoeder. Dit voorkomt dat de pannenkoekjes te droog worden, kokosmeel neemt namelijk veel vocht op en kun je niet zoals tarwebloem gebruiken.

Het bevat ook hennepzaadjes, ze geven een notige smaak en zorgen voor een gezonde omega-3 en omega-6 verhouding. Ik verwerk ook graag wat collageen poeder door, dit geeft extra aminozuren en maakt het iets sappiger.

Deze histamine arme pannenkoekjes zijn koolhydraatarm en proteïnerijk. Ik stel voor om ze rond 16 uur te eten, met een lekkere kop milde kruidenthee. Maar neem ze gerust wanneer je wilt, zolang je daarnaast maar voldoende groenten blijft eten.

Hoe maak je de pannenkoekjes?

 • Maal zaden in een elektrische koffie of kruidenmolen. Deze molens zijn heel handig om lijnzaad, chiazaad en hennepzaad mee te malen.
 • Je kunt kiezen of je lijnzaad of eierdooiers gebruikt om te binden. Ik geef zelf de voorkeur aan eidooiers omdat deze meer voedingsstoffen en goede vetten bevatten en minder belastend zijn voor de darmen. Lijnzaad bevat omega-3 en omega-6 en is een goede vervanger voor als ook eidooiers een reactie geven. Als je nog nooit hebt geprobeerd eidooier los van het eiwit te eten, dan moet je dat zeker doen! De histamine reactie komt vaak op het eiwit, dit is ook waar de hormonen en eventuele gifstoffen door medicatie van de kippen in kunnen zitten en wat ontstekingsbevorderend werkt. De kracht van eieren zit in de eidooier!
 • Let er bij het mengen van de pannenkoekjes op dat het beslag niet te droog wordt. Kokosmeel neemt veel vocht op. Voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe om een stevig beslag te krijgen. 

De kokospannenkoekjes zouden zacht en fluffy moeten worden.

Ingrediënten 

 • 4 eidooiers met 4 eetlepels water OF 2 eetlepels gemalen lijnzaad gemengd met 8 eetlepels water 
 • 0,5 cup gepeld hennepzaad, fijngemalen in een kruiden of koffiebonen maler
 • 1/4 cup gesmolten biologische grasboter of ghee (=geklaarde boter zonder caseïne en lactose)
 • 1/4 cup + 1 theelepel kokosmeel
 • 125 ml  Jersey (A2) melk, of plantaardige melk naar keuze (geen soja)
 • 0,5  theelepel gehydrolyseerd collageen poeder (optioneel)
 • * 0,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • * 1/8 theelepel zeezout
 • 1 á 2 druppels stevia (geen Stevia uit de supermarkt, maar echte stevia)

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten, behalve 1 theelepel kokosmeel en roer tot alles goed gemengd is.
 2. Voeg het laatste theelepeltje kokosmeel toe.
 3. Verhit een anti-aanbak koekenpan in met kokosolie. Schenk wat beslag in de pan en bak op laag tot middelhoog vuur de pannenkoek goudbruin, ongeveer 5 minuten. Draai de pannenkoek om en bak nog een paar minuten.
 4. Lekker met komkommerplakjes, gekiemde linzen, alfalfa of gewoon zo.

Het recept komt deels van 5 Minute Life en deels van mijzelf.

Inhoudsopgave