Klebsiella bacterie verhoogt histamine

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Klebsiella bacterie verhoogt histamine

Heb je histamine klachten dan zou de Klebsiella pneumoniae in de darmen daar een
oorzaak van kunnen zijn. Deze bacterie produceert namelijk giftige stoffen, waaronder histamine en verhoogt het histaminegehalte in de darmen.

Sinds ongeveer januari 2021 zie ik in mijn praktijk een toename van de klebsiella bacterie infecties in de dikke darm. Nu schijnt het zo te zijn dat deze bacteriën door warmte toenemen en dat in de zomermaanden er 1,5 keer meer klebsiella infecties in de bloedbaan zijn, maar ik meet deze bacterie in de dikke darm via een ontlastingsonderzoek.

Hierdoor wordt de lever zwaar belast en het darmslijmvlies aangetast. Dus je hebt
dan meer histamine en door de verzwakte darmslijmvlies, minder DAO om histamine af te breken. Ook zul je minder goed voedingsstoffen op kunnen nemen die je juist zo hard nodig hebt om de Klebsiella te bestrijden.
Vaak zijn er meerdere oorzaken van histamine intolerantie, maar de darmgezondheid is wel een heel grote speler.
Wat is het probleem met deze bacterie, hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?

Wat is Klebsiella pneumoniae?​

Klebsiella is een groep bacteriën en vind je overal terug in de natuur, in zowel planten,
dieren als mensen (Lai et al., 2019). Zoals met alles in de natuur en de wereld is het
belangrijk dat er in harmonie wordt geleefd. Op zich kan een klebsiella bacterie geen kwaad, totdat de balans weg is en er een overgroei, een infectie, is. Bij gezonde mensen kan deze overgroei binnen jaar vanzelf weer weggaan. Maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem ofwel slechte afweer, open wonden, chronische longziekten kan deze bacterie zich makkelijk verspreiden en kan het lichaam de bacterie niet zelf opruimen. In het algemeen gaat het bij de meeste klebsiella infecties om de OXA 48 bacterie die de K.pneumoniae produceert. Deze bacterie kan zich weren tegen alle antibiotica, ook tegen carbapenem (sterke bacteriedodende antibiotica en het laatste soort antibiotica wat voorheen nog werkte). Hierdoor vormen ze een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Klebsiella is zo moeilijk af te breken omdat het een capsule om zich heen bouwt van suiker
en vetten, hierdoor kan de antibiotica de bacterie zelf niet bereiken.

Hoe behandel je klebsiella?

In het ziekenhuis weten ze niet wat te doen. Er is nu geen antibiotica om de bacterie te
bestrijden. Ze scherpen de hygiëne maatregelen aan om verspreiding te voorkomen. Men gaat er nu vanuit dat ziekenhuispersoneel wel drager kan zijn, maar dat de gezondheid van deze mensen sterk genoeg is om de bacterie zelf te bestrijden. Daarnaast gaat men er vanuit dat als de hygiënemaatregelen goed worden opgevolgd, de bacterie niet via personeel wordt overgedragen. Besmette patiënten worden in quarantaine gezet en men hoopt dan dat de infectie vanzelf weer weggaat. Wat vaak gebeurt, maar niet altijd. Zo stierven er in 2007 in Israël 100 patiënten aan de infectie. Een Klebsiella infectie kan binnen weken, maanden of een jaar vanzelf weer weggaan.

Immuniteit verbeteren 

Gelukkig ben ik niet van de antibiotica en kijken we verder dan ons neus lang is. Antibiotica is niet heilig. Uiteindelijk gaat het erom het evenwicht in het lichaam te herstellen. Allereerst is het belangrijk om de weerstand in het lichaam te verhogen. De immuniteit moet worden verbeterd. En zoals een oplettend mens afgelopen twee jaar, met de coronavirus, heeft kunnen lezen, zijn hierbij vitamine C, D, zink en glutathion erg belangrijk. Dus dat is deel 1. 

Biofilm afbreken 

Daarnaast is het zaak de biofilm in de darmen af te breken. In deze film aan de binnenkant van de darmwand kunnen pathogene stoffen zoals parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën zich hechten en zich met suikers en vetten beschermen tegen afbraak.
Dit kun je doen met Cistus incanus thee, drink hier 6 koppen van per dag.
Na drie weken kun je gezondheid van de darmwand verbeteren door producten met veel slijmstoffen te gebruiken: Okra, lijnzaad en chiazaad.

Darmflora versterken

Bij een Klebsiella, of andere bacteriele-, parasiet- of schimmelinfectie zie je vaak een groot tekort aan de goede beschermende bacteriën zoals Lactobacillus, Bifidobacterium, E.coli en Enterokokken. Deze kun je met een goede probiotica ondersteunen. Laat altijd eerst de darmflora onderzoeken als je zonder onderzoek probiotica gebruikt, kan het zijn dat je een overgroei krijgt van bovenstaande bacteriën waardoor ook gezondheidsproblemen ontstaan. 

Voeding 

Klebsiella is een bacterie die zich voedt met eiwitten en zich beschermt met een capsule die
bestaat uit vetten en suikers. Dat is dus een lastige situatie. Wil je de bacterie kunnen
bereiken, dus afbreken en afvoeren, dan moeten eerst de suikers en vetten sterk worden
verminderd. Waarbij suikers naar mijn idee belangrijker zijn dan vetten omdat de biofilm ook uit suikers is opgebouwd.
Eet dus suikerarm en verminder plantaardige vetten zoals zonnebloemolie, maisolie, rijstolie, arachideolie, omdat deze veel omega 6 vetzuren bevatten en de celwand verharden waardoor ze niet meer doorlaatbaar zijn. Hoe zachter de celwand hoe beter de cel stoffen op kan nemen en ook weer afvoeren. Zorg dus voor een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit kun je bereiken met ook weer chiazaad en lijnzaad, maar ook met avocado, vlees van grasgevoerd vee en biologische eieren. natuurlijk ook met omega-3 visolie of algenolie. Daarnaast is er voldoende magnesium nodig om de cellen te kunnen openen en sluiten. Magnesium is als het ware de poortwachter van een cel. Is er te weinig magnesium dan zal een cel minder goed functioneren.

Als je na het eten van eiwitten meer klachten krijgt, is de Klebsiella niet goed bestreden.
Door het eten van eiwitten kan de bacterie zich dan toch nog vermeerderen. Daarom is het belangrijk suikers echt te vermijden, goede vetten te gebruiken en je aan het gehele protocol goed te houden.
Na drie weken zou de bacterie in aantal gedaald moeten zijn en kun je zonder problemen eiwitten consumeren.

Natuurlijke antibiotica 

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van je Klebsiella infectie af. Maar toch wil ik daar een kanttekening bij zetten. Alles maar zo snel snel doen, korte termijn denken, is funest voor je gezondheid op de lange termijn. En nu komt dan een filosofische of spirituele overweging: Misschien wil de Klebsiella bacterie ons wel vertellen dat synthetische antibiotica niet goed voor ons is. 

Als je namelijk de bacterie bestrijdt met synthetische antibiotica, behandel je alleen de pathogene stof, in dit geval de Klebsiella bacterie, naar de rest van de gezondheid wordt niet gekeken. Niet naar waarom het überhaupt heeft kunnen overgroeien, en niet naar hoe het in de toekomst voorkomen kan worden. Het holistische denken, ons lichaam of de wereld waarbij alles aan elkaar verbonden is. Alles heeft invloed op elkaar. 

De voornaamste reden dat een arts synthetische antibiotica gebruikt is omdat we in wereld leven waarin snelheid bijna tot religie is verheven. Synthetische antibiotica werkt over het algemeen sneller dan natuurlijke. Over het algemeen, er is ook natuurlijk antibiotica die weer sneller werkt dan sommige synthetische antibiotica. Omdat de Klebsiella bacterie zo slim is om zich tegen de synthetische antibiotica te weren is het dus noodzaak om je gehele (darm)gezondheid te verbeteren. En dan is de natuurlijk antibiotica een onderdeel van de behandeling, niet de behandeling op zich. Dat is een groot verschil. En dan duurt het misschien iets langer, 3 weken tot een maand in plaats van 10 dagen, je wint er uiteindelijk zoveel meer mee. 

Ik werk zelf graag met oregano olie, granaatappelvezel (en verse granaatappel), lactoferrine en olijfblad. Maar je kunt ook knoflook, cat’s claw of grapefruitpit extract gebruiken. Als uiterst redmiddel is er ook nog colloïdaal zilver, maar daar zou ik voorzichtig mee zijn. Dit doodt namelijk net zoals synthetische antibiotica ook goede bacteriën waardoor je de darmflora weer opnieuw op moet bouwen.

Hoe ontstaat een Klebsiella infectie? ​

In een ziekenhuis, of bij de huisarts, kan personeel geïnfecteerd zijn en de bacterie
doorgeven aan de patiënt. Dit is de meest voorkomende besmetting. Minder vaak komt het voor dat de patiënt besmet wordt door de omgeving. De bacterie kan zich niet via de lucht verspreiden. Wel kan het door een beademingsmachine, via katheters of een wond je lichaam binnenkomen.
Je moet er dus aan worden blootgesteld.

Als je longontsteking krijgt is de bacterie via je ademhaling, je luchtpijp binnengekomen. Heb je een infectie in het bloed, dan heb je het binnengekregen via bloed of vieze naalden of apparatuur. In de darmen kan de Klebsiella overgroeien doordat de bacterie via de mond in het maagdarmkanaal komt, bijvoorbeeld via sushi of sashimi. Als er een verlaagde weerstand en tekort aan beschermende bacteriën is kan deze bacterie naar hartelust vermeerderen.

Hoe herken je een Klebsiella infectie? ​

Dat is lastig. Sommige mensen hebben klachten, andere merken er niets van. Kinderen
kunnen ernstige diarree krijgen, waardoor het levensbedreigend kan zijn als er niet
ingegrepen wordt.
De ernst van de infectie is afhankelijk van waar de infectie plaatsvindt het bloed (sepsis) en de longen (longontsteking) zijn het meest levensbedreigend, een infectie in de darmen kan darmklachten geven maar hoeft niet opgemerkt te worden.

In een ontlastingsonderzoek wordt de Klebsiella bacterie onderzocht. Soms lopen mensen jaren met vage of duidelijke klachten en komt men er niet achter wat daar de oorzaak van is en dat terwijl een ontlastingsonderzoek heel eenvoudig uit te voeren is. 

Inhoudsopgave