Lekke darm door vitamine D tekort?

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Lekke darm door vitamine D tekort?

Tarwe intolerantie is een voedselintolerantie specifiek voor tarwe. Coeliakie is een allergie voor gluten. Een nog niet gediagnosticeerde intolerantie of allergie kan voor een lekke darm zorgen. Bij histamine intolerantie komt een lekke darm vaak voor. Door de lekke darm komen er te grote moleculen in de bloedbaan. Het immuunsysteem reageert op deze vreemde indringers en op de verzwakte plaatsen in het lichaam ontstaat er mestceldegranulatie om de weefsels te beschermen.

Je kunt een voedselintolerantie onderzoek doen, blijkt daaruit dat je intolerant voor tarwe bent,  dan wil dat niet direct betekenen dat je tarwe uit je dieet moet schrappen. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Zo kan een vitamine D tekort voor een tarwe intolerantie zorgen en daarmee indirect histamine intolerantie en MCAS in de hand werken.

Hoe kan een vitamine D tekort tarwe intolerantie of Coeliakie veroorzaken?

Je kunt een variant in het IL12A gen hebben waardoor deze overactief is. Dit gen codeert interleukine 12A (interleukinen zijn cytokinen. IL12A helpt de T-helper cellen te reguleren.

Dit gen is ook gelinkt aan tarwe intolerantie en Coeliakie(*). Normaal gesproken zorgt dit gen voor ontstekingen, om je te helpen van infecties af te komen, zoals een virus. Maar de variant van dit gen is overactief en zorgt ervoor dat je lichaam tarwe aanvalt. Je krijgt een opgeblazen buik, gas en geïrriteerdheid (ook mentaal).

Maar wist je dat dit IL12A ook overactief kan worden door een vitamine D tekort? Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem, het zorgt ervoor dat er niet teveel TH1 immuuncellen komen waardoor er minder ontstekingen ontstaan. Een gezond immuunsysteem bevat veel Th2 immuuncellen. Dit is vooral belangrijk bij Coeliakie. (*) (*) (*).

Men ziet bij patienten met Coeliakie vaak een vitamine D tekort en ook botproblemen. (*) (*)

Bij een aantal onderzoeken onder mensen zag men dat het IL-12 gehalte verlaagde door vitamine D supplementatie. (*)

Heb je problemen met gluten of tarwe, laat je bloed dan onderzoek op een vitamine D tekort. 

Ga veel naar buiten, smeer je niet in met zonnebrandmiddel en ga ook niet uren in de zon zitten, maar doe je dagelijkse bezigheden buiten. Wandel, fiets. In de wintermaanden kun je een vitamine D supplement gebruiken. 

Kijk ook of je klachten erger zijn geworden sinds je meer thuiswerkt. 

Wie weet kun je dan eindelijk weer eens tarwe of gluten eten!

Inhoudsopgave