Mestcel kalmerende en verkoelende Hibiscus

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Mestcel kalmerende en verkoelende Hibiscus

In de zomer is het kalmeren van je mestcellen des te belangrijker, je raakt snel oververhit, maar met deze verkoelende hibiscusdrank kalmeer je je mestcellen waardoor je minder snel oververhit raakt. Ik maakte kennis met hibiscus thee toen ik mijn huidige partner leerde kennen, 26  jaar terug. Hij maakte graag hibiscusthee omdat hij een tijdje in Egypte had gewoond. In Afrika is de verkoelende hibiscusthee heel bekend. In Egypte en Soedan wordt het trouwerijen geserveerd. En in heel Afrika wordt het bij speciale gelegenheden geserveerd omdat het een feestelijk en smakelijke thee is en het houdt het hoofd koel in de verzengende hitte.

Er zijn honderden soorten hibiscus en ze komen bijna allemaal uit tropische landen. In landen waar het altijd heet weer is, wordt hibiscus gebruikt om het lichaam af te koelen, stress te verlagen.

Als zomers de temperatuur flink hoog is, 30 graden is geen uitzondering meer, heeft het hart en de spijsvertering het zwaar. Hierdoor kunnen gifstoffen zich opstapelen en zowel fysieke als mentale klachten geven. Verkoelende en samentrekkende kruiden helpen je deze dagen door te komen.

Hibiscus hydrateert en koelt, maar het doet nog meer. Het ondersteunt het hart (samen met rozen) en maakt op een zachte manier het spijsverteringskanaal schoon doordat het mild diuretisch en laxerend werkt. Handig dus als je last hebt van obstipatie. Het is niet zo dat je direct op het toilet zit als je deze thee drinkt, het zorgt gewoon dat de boel goed doorloopt, net als mariadistel. Zeker bij hitte wil dat namelijk nog wel eens gebeuren, je zweet veel, het verdampt meteen, je hebt het niet door en voor je het weet droog je uit en heb je obstipatie. Als de hitte in je lichaam opbouwt zorgt hibiscus ervoor dat de hitte zich vanuit je hoofd en je hart verspreid over je lichaam zodat  je over heel je lichaam via je huid de warmte af kan voeren en de lichaamshitte wordt verlaagd. Hibiscus werkt bacteriedodend, dus handig om pathogene organismen in de darmen te elimineren.

Een andere fijne werking is dat het zwelling en ontstekingen van spieren en gewrichten kalmeert. Hibiscus bevat veel vitamine C en de anthocyanen, de rode kleurstof, werkt pijnstillend en bloeddrukverlagend.

Serieuze hitte problemen

Uitputting door hitte herken je door verlies van eetlust en het vasthouden van vocht.  Hibiscus zorgt ervoor dat het overtollige vocht af wordt gevoerd en herstelt de trek in eten.  Vocht vasthouden is een noodgreep van het lichaam bij gebrek aan voldoende inname van vocht. (lees hier over het drinken van water).

Hibiscus verlaagd de bloeddruk als deze te hoog is en voorkomt het opbouwen van vet in  de aderen. Het werkt samentrekkend in het hele zenuwstelsel.  Omdat het de zenuwen kalmeert helpt het ook op emotioneel vlak. Vurige types kunnen hier zeker baat bij hebben.

Super gezond!

Hibiscus bevat veel quercetine en kaempferol, hierdoor werkt het histamine verlagend. 

Hete hibiscus thee heeft sterke helende eigenschappen. Het zuivert het bloed en de lever doordat het veel antioxidanten bevat. Uit onderzoeken blijkt dat het meer antioxidanten bevat dan het synthetische antioxidant BHA wat als conserveermiddel wordt gebruikt in de voedingsindustrie bij voeding wat vet bevat. 

Interessant is dat als je pure hibiscus thee drinkt, dus zonder suiker, je lichaam minder koolhydraten opneemt. Dit komt doordat hibiscus de a-amylase en a-glucosidase productie vermindert. Dit is een enzym wat koolhydraten afbreekt zodat het makkelijker in het lichaam opgenomen kan worden. Als deze enzymen geblokeert worden, worden suikers en koolhydraten niet goed afgebroken en werken hibiscusbloenen anti diabetisch.(*)

Hibiscus werkt ook diuretisch en net als cranberrysap en watermeloensap is het goed om cystitis en blaasontsteking te verhelpen. 

Probeer hibiscus thee, maar let wel op dat het biologisch is. 

Zelf hibiscus plukken

Misschien heb je ze wel in de tuin staan, hibiscus struiken, vol met prachtige bloemen. Als de bloemen zijn uitgebloeid, in september/oktober vallen de bloemen af.  Je kunt dan de bloemen oogsten. Je gebruikt alleen de gekleurde bloembladeren. Je plukt ze het beste plukken als de bloemen gesloten zijn,  anders breken ze tijdens het drogen in de zon.

Je scheidt de bloemkelk van de zaadpeul.  Van een kilo bloemkelken  houdt 100 gram thee over. 

Pluk ze gerust en maak er een lekkere frisse zomerthee van. De kelken maar ook de bladeren zijn supergezond! De planten kunnen vrij groot worden en de bloemen heb je in paars/rood, fel geel, babyroze en delicaat wit. 

Heb je geen hibiscusplant, dan kun je natuurlijk ook gedroogde hibiscusbloemen kopen.

Leuk weetje: in Afrika worden de groene bladeren gekookt en met pinda’s gegeten.

Hibiscusbloemen kopen

In de winkel kun je vaak alleen rode hibiscus kopen, maar je kunt alle kleuren gebruiken. De rode hibiscus wordt alleen gebruikt in hibiscus sap en hibiscus thee. Ze worden in hun geheel gedroogd en je kunt ze bij gebruik eventueel makkelijk verkruimelen. Zodra je kokend water over de kelken giet laten ze hun kleur los en wordt het water diep roze rood. De kleurstof is zo sterk dat je er ook mee kunt verven, dus pas op voor morsen, de roze vlekken gaan er moeilijk uit.

De witte hibiscus wordt meer gebruikt als men alleen de  smaak wil gebruiken. Bijvoorbeeld om een siroop van te maken voor cocktails of voor een kruidenaftreksel met melk, voor een witte saus die geserveerd wordt bij geroosterde vis. De frisse smaak is echt heerlijk samen met vis! In het westen van Soedan drinkt men overigens graag thee van de witte bloemen. 

In west Afrika wordt sap en ijs gemaakt van koude hibiscusthee verkocht op de stranden. Vaak gezoet met flink wat siroop of honing. Wil je echter de gezonde eigenschappen van hibiscus ervaren dan drink je het zonder suiker of honing.

De histamine arme zomerdrank bij uitstek

Hibiscus is de zomerdrank bij uitstek, de dieprode kleur maakt het een feest op iedere tafel. Je kunt het mengen met fruitsap, bijvoorbeeld bessensap, dit maakt het wat minder zuur en wat zoeter.

Helende hibiscus maceraat

Als je hibiscus medicinaal wilt gebruiken kun je het mengen met tulsi (heilige basilicum), munt en citroengras. Je maakt door de ingredienten koud te mengen en een nacht in de koelkast te laten staan. Makkelijker kan haast niet.

Voor 1 liter hibiscus maceraat:

  • 1/2 kop gedroogde hibiscusbloemen
  • 1 liter water
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • munt en heilige basilicum blaadjes

Doe de hibiscus, de citroengrasstengel en het water in een grote kan of kom, dek het af en zet in een nacht in de koelkast, of 8-12 uur.

Zeef het maceraat en serveer met wat munt en heilige basilicum blaadjes. Laat dit 10 minuten trekken.

Helend hibiscus bad

Net zoals hibiscus in het lichaam werkt, werkt het ook op de huid. Ben je verbrand, verhit, is je huid onrustig, verstopte porien, neem dan eens een hibiscus bad of gebruik hibiscus water om je gezicht te verfrissen.

Dit recept voor een kalmerend en rustgevend bad bevat ook lavendel en roos. Beiden werken kalmerend en verkoelend.

  • 1 kop gedroogde hibiscus bloemen
  • 1/4 kop gedroogde bloemblaadjes
  • 1/4 kop gedroogde lavendel bloemen
  • 1/4 kop gedroogde munt
  • 1/4 kop gedroogde calendula
    een herbruikbaar gaaszakje van de groenteafdeling of kaasdoek

optioneel:

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1/2 kop bakpoeder
  • 1 kop Epsom zout (begin met een eetlepel op een bad, een hele kop kan voor gevoelige mensen te sterk ontgiftend werken)

Meng de kruiden samen in een grote kom. Vul een zakje met het mengsel en leg het in een warm bad. Laat 5 minuten trekken voordat je in bad gaat en laat het in de badkuip liggen terwijl je erin zit.

Hibiscus ijsthee, 1 liter

Dit is de basis, op zich al lekker maar je kunt er ook munt aan toe voegen. 

  • 1 kop gedroogde hibiscusbloemen
  • 1 liter water

Bereiding

  1. Zet een pan met 1 liter water op en voeg de hibiscus toe.
  2. Dek de pan af en breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt.
  3. Laat de bloemen 15 tot 20 minuten trekken op laag vuur.
  4. Zet het vuur uit en laat de thee helemaal afkoelen voordat je het afgiet.
  5. Laat goed koud worden in de koelkast en serveer.

Hibiscus ijsthee met gember en tulsi

Deze thee is heerlijk en helend. Tulsi en gember werken sterk ontstekingsremmend en zijn goed voor de lever. 

  • 1 liter water
  • 2 eetlepels hibiscus
  • 1 eetlepel tulsi (heilige basilicum)
  • 1 centimeter verse gember
  • een paar druppels monk fruit extract of vloeibare stevia om te zoeten

Maak deze ijsthee op dezelfde manier als de basis ijsthee.

Hibiscus tropical smoothie

Hot summer days!

Van de hibiscus ijsthee kun je ook een heerlijke smoothie maken. Blend de thee samen met blauwe bessen en bevroren kokosmelk, voeg eventueel nog wat ahornsiroop  voor de zoetigheid toe. 

  • 1 kop sterke hibiscus ijsthee
  • 1 kop bevroren kokosmelk
  • 1 kop blauwe bessen uit de vriezer of vers

Blend tot een gladde smoothie. Als de smoothie erg dik is kun je het verdunnen met wat water of hibiscus ijsthee.

Warme hibiscusthee

Voor een lekkere en helende hibiscusthee is de verhouding: 

2 dl kokend water/4 hibiscus bloemkelken

In Egypte doen ze ook wel eens een theelepel sinaasappelbloesemwater (fleur d’oranger) bij de thee. En bergen suiker, dat wel…Maar alleen een beetje sinaasappelbloesemwater bij de thee is brengt je al in de sferen van 1001 nacht, mmm.

Hibiscus en andere gedroogde bloemen kopen: ik vind Pit &Pit een fijne webwinkel.

Calendula bloemen kun je hier kopen.

Inhoudsopgave