Metallothioneine functie verbeteren

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Metallothioneine functie verbeteren

Voor patiënten met een genetische metallothioneine dysfunctie.

Metalllothioneine is de natuurlijk chelator van het lichaam. De functie van metallothioneine kan verminderd zijn door een genetische mutatie. Hierdoor is de methylatie verlaagd en kun je minder goed ontgiften verminderde waardoor er een zware metalenbelasting ontstaat. Het ontgiften is een langdurig proces, soms een jaar, maar bij MCAS zijn er zoveel gifstoffen en is de ontgifting zo verzwakt dat je beter uit kunt gaan van 2-5 jaar.

Stap 1 Pretox

 1. 6 maanden gluten- en caseïnevrij dieet
 2. Herstel de darmflora en verminder overgroei van pathogene organismen als clostridia en gist.
  Het herstellen van de darmflora kan een half jaar tot een jaar in beslag nemen.
 3. Vul voedingsstoffen aan, test eerst welke tekorten er zijn.
 4. Reduceer, zo nodig, verhoogd ammonia in plasma
 5. Geef indien nodig hooggedoseerde zinktherapie (alleen onder begeleiding van behandelaar/arts), zie beschrijving hieronder.
 6. Geef na zinktherapie, voedingsstoffen om de glutathionproductie te verbeteren.
 7. Eet 1 kilo bereide groenten per dag om heel langzaam en zacht zware metalen te ontgiften. Ontgiften met 1 kilo groenten per dag werkt dan beter bij MCAS. Het duurt langer dan bijvoorbeeld een chelator als DMSA, maar je wil gee Herxheimer reactie krijgen waardoor je immuunsysteem een week of zelfs een paar weken of langer van slag is zodat je dan steeds moet stoppen met behandeling. Je kunt dan pas weer verder als je je weer goed voelt.
 8. Als aanvulling in plaats van DMSA adviseer ik liever TRS spray, dit is een nano zeoliet oplossing en werkt milder, veiliger, bindt gifstoffen en verlaagt histamine.
 9. Gebruik verder geen ontgiftingsproducten. Zodra er geen lekke darm meer is en er is geen obstipatie kun je beginnen met ontgiften.

minimaal een jaar, maar vaak duurt het langer, zo’n twee tot drie jaar .

ZINKTHERAPIE 

4-8 weken intensieve zink suppletie. Gevoelige patiënten moeten de zink dosering opbouwen. Doe dit in overleg met mij of je behandelaar. Zink therapie  is niet voor iedereen goed. Zink verlaagt koper, de therapie is dan ook altijd tijdelijk.

Het plasma zinkgehalte moet hoger zijn dan 100 mcg/dL voordat je met ontgiften kan beginnen. Dit om irriterende bijwerkingen te minimaliseren. De zink dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht.

Reken het lichaamsgewicht in ponden met daarbij Per 500 gram 15-20 mcg.

 • Een kind van 20 kilo = 40 pond + 15 -20 mg, zou dan 55-60 mg zink per dag krijgen.
 • Een volwassene van 60 kilo= 120 pond + 15-20 mg, zou dan 135-140 mg zink per dag krijgen.

Als aanvulling beveel ik volgende supplementen aan samen met zink: P-5-P, Mangaan Gluconaat,  Vitaminen C en E.  Ook Taurine mag gebruikt worden met autistische patiënten met neigingen met toevallen.

STAP 2 Detox

Als fase 1 klaar is, kan de ontgifting verbetert worden: glutathion, selenium, de aminozuren van metallothioneine. Deze voedingsstoffen zijn beschikbaar in een aminozuur supplement.

Ga door met het caseine en glutenvrij dieet, probiotica, supplementen en andere therapieën zoals aanbevolen.

Metallothioneine bevat  33% cysteïne, en daarnaast lysine, arginine, asparaginezuur, threonine, serine,  glutaminezuur, glutamine, proline, glycine, alanine, valine, methionine en N-acetyl methionine. Het is belangrijk voldoende cysteïne te gebruiken. Lees hier hoe een cysteïne tekort kan ontstaan.

Daarnaast bevat het cadmium, zink en koper. De metallothioneine in de lever bevat vooral zink, metallothioneine in de nieren voornamelijk cadmium. 

Ieder metaalatoom is gebonden aan 3 cysteïne residuen.

Wil je zware metalen ontgiften dan is hier begeleiding voor nodig. Je moet weten wat er met je lichaam gebeurt en niet ontmoedigd raken als je periodes van terugval hebt. Als er zware metalen uit je organen getrokken worden, kan dit klachten geven. Geef dan vooral niet op, stop wel een paar dagen met ontgiften, wacht tot je je beter voelt en ga dan weer door.

Inhoudsopgave