Methylatie boost: Granaatappel-komkommer-bieten sap

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Methylatie boost: Granaatappel-komkommer-bieten sap

Ik drink het liefst iedere dag een glas vers geperst sap. Zo krijg je een extra shot voedingsstoffen binnen. Het sap maak je van groenten met soms groene kruiden. Daarbij doe je dan een groene appel en/of wortel voor de zoete smaak, de basis zijn altijd groenten. Deze supersap geeft je niet alleen heel veel voedingsstoffen en energie, het helpt ook histamine en ontstekingen te verlagen en je lichaam te ontgiften. 

Granaatappel is een sterke antioxidant en werkt ontstekingsremmend en kan zelfs helpen Candida te bestrijden. Granaatappel bevat fyto-oestrogeen deze vorm balanceert het oestrogeen in het lichaam. Bij een tekort vult het aan en bij een teveel wordt het afgebroken mede doordat granaatappel methionine en betaine/TMG bevat, dit helpt om je lever en nieren te ontgiften en de methylatie te verbeteren. (zie ook uitleg bij rode bieten.)

Komkommer bevat quercetine en luteoline, twee flavonoiden die allebei antihistamine eigenschappen hebben en bacteriedodend werken. Daarnaast bevat het veel kalium wat je bijnieren ondersteunt. Als tegenhanger voor de kalium doen we ook een klein mespuntje zeezout in de sap. Kalium en natrium moeten met elkaar in evenwicht zijn.

Rode bieten staan op veel lijsten als histamine vrijmaker, maar dat komt naar mijn idee door een gevoeligheid voor een nitraat en het bevat veel oxalaat. Als je daar gevoelig voor bent, dan zijn bieten geen optie, zo niet, dan kun je gerust bieten gebruiken. Ik heb totaal geen probleem met bieten. Het is zelfs zo dat bieten ontstekingen remmen die ontstaan door histamine. Bieten bevatten betaine/ TMG deze stof is belangrijk voor de methylatie en kan homocysteine verlagen. Mensen met histamine intolerantie hebben meestal een te trage methylatie. De betaine in bieten helpt om de methylatie te verbeteren en helpt zo om histamine intolerantie te verminderen.

Gember werkt sterk ontstekingsremmend en geeft pit aan dit sapje.

De granaatappel kun je het makkelijkst door midden te snijden en met een handmatige citruspers uit persen, het kan ook met een slowjuicer. Gebruik voor het sap van de overige groenten een slowjuicer of een sapcentrifuge.

Ingredienten:

  • 1 granaatappel(de zaadjes) (houd eventueel wat zaadjes achter voor garnering)
  • ½ komkommer
  • 2 rode bieten
  • 1 klein stukje gember
  • een mespuntje Keltisch zeezout, fijngemalen

Schenk in een glas en strooi er een paar korrels granaatappel in.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave