Nigella sativa heelt alles

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Nigella sativa heelt alles

Het zwarte zaad van Nigella sativa wordt al duizenden jaren geprezen voor de helende werking. Het wordt genoemd in de traditionele geneeskunde van Griekenland, Ayurveda (India), Unani (het oude Perzie) en Siddha (zuid India). De laatste geneeskunde werd al 3000 v C toegepast. De Islamitische is samen met de Ayurveda een van de grootste vormen van traditionele geneeskunde. Nigella sativa wordt toegepast om de bloeddruk te verlagen, als lever en nier tonicum, diuretisch middel, als middel om de spijsvertering te verbeteren en de trek in eten te stimuleren. Het werkt o.a. anti-bacterieel, ontstekingsremmend, balanceert het bloedsuiker, helpt tegen spasmen en als bronchodilater,

Het zwarte zaad van Nigella sativa wordt al duizenden jaren geprezen voor de helende werking. Het wordt genoemd in de traditionele geneeskunde van Griekenland, Ayurveda (India), Unani (het oude Perzie) en Siddha (zuid India). De laatste geneeskunde werd al 3000 v C toegepast. De Islamitische is samen met de Ayurveda een van de grootste vormen van traditionele geneeskunde. Nigella sativa wordt toegepast om de bloeddruk te verlagen, als lever en nier tonicum, diuretisch middel, als middel om de spijsvertering te verbeteren en de trek in eten te stimuleren. Het werkt o.a. anti-bacterieel, ontstekingsremmend, balanceert het bloedsuiker, helpt tegen spasmen en als bronchodilater.

Mestcel stabiliserend

De reden dat de olie van deze zaden zo heilzaam is, zit in de stof thymoquinone, deze helpt om de productie en vrijlating van de immuun-eiwitten te reguleren en voorkomt dat mestcellen degranuleren. Dat betekent dat als je Nigella sativa olie gebruikt, er minder histamine vrijkomt en je minder histamine klachten krijgt en je immuunsysteem minder belast wordt.

Er is naast Nigella sativa maar één andere plant die ook thymoquinone bevat. Dit is Monarda fistulosa, wilde bergamot. Deze plant groeit alleen in noord Amerika in het wild en is een lid van de muntfamilie. De Blackfoot indianen gebruiken deze plant voor de vele verschillende medische en verzorgende eigenschappen. Volgens wikipedia bevat de wilde plant thymol, thymoquinone wordt niet genoemd. Alleen bepaalde gecultiveerde soorten zouden thymoquinone bevatten.

Nigella Sativa bestrijdt microben

Nigella sativa olie werkt microbieel dodend. Virussen, pathogene bacteriën , schimmels en parasieten.

Virussen

In een onderzoek bij mensen met hepatitis C, halveerde Nigella sativa olie de virale lading en verbeterde de klinische resultaten. Er is een onderzoek voor gebruik het HIV virus waarbij het virus compleet geelimineerd werd en patient bleef jaren na het stoppen met de Nigella sativa olie stabiel.

Bacteriën

De Helicobacter pylori bacterie veroorzaakt maagzweren. Deze bacterie is moeilijk te behandelen, de standaard behandeling is het gebruik van drie of vier verschillende medicatie die de bacterie voor uiteindelijk maar 80% uitschakelijken. In een onderzoek bij mensen die omeprazol (een maagzuurremmer) en Nigella Sativa oilie gebruikten zag men een vergelijkbaar resultaat als bij drie voudige medicatie. De infectie verdween voor 67%. Bij een onderzoek waar Nigellla Sativa en honing werd gebruikt was de behandeling 57% effectief.

Schimmel

Meerdere onderzoeken laten zien dat Nigella sativa veel verschillende stoffen bevat die schimmeldodend werken. Er werd aangetoond dat het gistovergroei (Candida) in het lichaam balanceert en het helpt bij schimmel huid infecties. (*)(*)

Parasites

De stoffen in Nigella sativa werken ook tegen parasieten zaols parasietaire wormen (helminth). In onderzoek bij muizen werkte nigella sativa olie beter dan medicatie tegen plasmodium parasieten. (de parasiet die malaria veroorzaakt). Er is meer onderzoek nodig om Nigella sativa olie toe te passen tegen parasieten bij mensen, maar de aanwezige onderzoeken laten zien dat de olie helpt bij verschillende soorten parasitaire infecties.

Hoe gebruik je Nigella sativa?

Je kunt de zaadjes gebruiken door een gerecht, wees hierbij spaarzaam vanwege de sterke smaak. Er is ook Nigella sativa olie, deze kun je als capsule innemen of gemengd met wat olijfolie, honing en/of citroensap. Pure Nigella sativa olie is heel erg sterk. Het voelt brandend in de mond. Dus gebruik het altijd gemengd. Een capsule is de makkelijkste manier.

Olie: Neem dagelijks 1-2 theelepels olie of gebruik het in de dressing voor de sla. Het is wel sterk van smaak dus verdunnen met olijfolie is wel zo lekker.

Als je het als supplement neemt zou ik het mengen met een sap, bijvoorbeeld verse wortel- of granaatappelsap eventueel gezoet met een theelepeltje koud- geslingerde honing of ahornsiroop. 

Veiligheid voor gebruik van Nigella Sativa olie

Omdat Nigella sativa olie zo sterk werkt gebruik je het spaarzaam en is het belangrijk op de volgende aspecten te letten.

In onderzoeken waarbij de olie tot 3 maanden werd gebruikt zag men geen serieuze bijwerkingen, maar bij één onderzoek waarbij men 2 maanden lang 1 theelepel (5ml) per dag nam waren er deelnemers die misselijk werden en een opgeblazen buik kregen. (2Trusted Source48Trusted Source).

Nigella sativa olie kan de werking van medicijnen die door dezelfde enzymen in de Cyp450 groep worden afgebroken beinvloeden. Zoals betablockers en warfarine. (*)(*)

Nigella sativa olie is nog niet goed onderzocht voor het gebruik bij zwangere vrouwen, daarom is het beter om alleen het zaad te gebruiken of de olie alleen in een maaltijd te verwerken.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Schrijf je in voor email updates

Inhoudsopgave