Obstipatie door schimmels

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Obstipatie door schimmels

Wist je dat schimmel de werking van je hormonen en je spijsvertering aantasten. Obstipatie komt veel voor en wat je ook probeert, het lijkt maar niet weg te gaan. Bij MCAS spelen schimmels vaak een rol. Schimmels in het lichaam kunnen ontstaan door schimmels in je leefomgeving, maar ze kunnen ook in je lichaam ontstaan er teveel vocht in het lichaam zelf zit.

In de Chinese geneeskunde noemt met het ‘Damp’ (overmatig vocht). Dit is een toestand binnen het lichaam waarbij veel vocht vastgehouden wordt en zo de lichaamssystemen vertraagd, waaronder immuunsysteem. Hierdoor raak je uit balans raakt en wordt je ziek Zoals een huis met hoge vochtigheidsgraad die gaat schimmelen.

Hoe kunnen damp en schimmel zorgen voor obstipatie?

De knedende beweging die je slokdarm, dunne en  dikke darm maken, heet de peristaltische beweging.

De peristaltische beweging wordt door de hersenen aangestuurd. Als alles goed werkt vertellen je hersenen aan je darmen waar de voeding is, in welke fase de vertering is en wanneer de voeding naar de volgende fase moet verplaatsen.

In de darmen zitten zenuwen die van de hersenen de opdracht krijgen wanneer ze moeten knijpen, hoe ver te moeten knijpen en hoe lang. Dit is het autonome zenuwstelsel. Het gebeurt gewoon, zonder dat jij daar controle over hebt.

Althans, normaal gesproken gebeurt het gewoon. Als je teveel damp in je lichaam hebt, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door schimmels en schimmelgifstoffen in je leefomgeving,  kunnen deze gifstoffen de peristaltische bewegingen vertragen en zelfs tijdelijk platleggen. Hierdoor krijg je een opgeblazen buik, winderigheid, brandend maagzuur, een slechte vertering, verrotting en gastroparese (voeding blijft te lang in de maag). Hierdoor zie je ook vaak SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), een overgroei aan bacteriën in de dunne darm.

Als je veel groenten en vezels eet, veel drinkt, vitamine C neemt, gember en 5-htp niet helpen, kijk dan of je in het verleden of heden schimmels of vocht in je huis, in je auto, of op je werkplek hebt. Zo ja, duik dan in de wereld van schimmeltoxinen en pak dit aan. Ik kan je daar bij helpen.

Voor nu, wat kun je doen om je darmen weer te laten bewegen?

  • Neem voordat je gaat eten bittere stoffen in. Zwavel werkt laxerend en heel mensen hebben een tekort aan zwavel in hun lichaam.
  • Neem de tijd voor je maaltijd. Ruik en proef het goed, dat geeft een signaal naar je hersenen en helpt de vertering.
  • Drink kalmoeswortel thee. Kalmoes werkt ontspannend, kalmerend en laxerend. (niet gebruiken bij een lage bloeddruk)
  • Neem in eerste instantie een 5-HTP supplement, werkt niet, gebruik dan een melatonine supplement.

Serotonine en Melatonine

Bij obstipatie kun je 5-HTP gebruiken, dit is de directe voorloper van de neurotransmitter en tevens hormoon serotonine. Histamine verlaagt serotonine waardoor er bij een hoog histaminegehalte in het lichaam een tekort aan serotonine kan ontstaan. Als je dit verhoogt en het gehalte weer op gezond niveau is, kan de serotonine in melatonine worden omgezet.

Als 5-HTP voor jou niet werkt kan dit drie dingen betekenen:

  1. Je hebt meer serotonine, dus meer 5-HTP nodig.
  2. Je hebt een omzettingsprobleem waardoor 5-HTP niet in serotonine wordt omgezet,
  3. Je kunt serotonine niet naar melatonine omzetten. (Vaak door een verstoring in het dag en nachtritme)

Dit hormoon ken je waarschijnlijk in verband met slapen, maar heeft ook andere werkingen. Zo beschermt het je hersenen en ondersteunt het de peristaltische bewegingen in je spijsverteringskanaal door je hersenen en je zenuwen tot rust te brengen. Melatonine is heel belangrijk om de gevolgen van schimmels en schimmelgifstoffen in het lichaam te verminderen. Wist je dat de slaapproblemen bij histamine intolerantie en MCAS ontstaan doordat histamine en melatonine uit evenwicht zijn? Als je ‘s nachts een tekort aan melatonine hebt kun je overdag je voeding niet goed verteren.

Dus obstipatie kan ontstaan door schimmelgifstoffen (mycotoxinen) en een tekort aan melatonine.  Het aanpakken van obstipatie is heel belangrijk voor je herstelproces. Zolang er obstipatie is, kun je beter niet ontgiften omdat de opgeslagen gifstoffen die uit de weefsel worden getrokken, vooral de lever, grotendeels via je darmen wordt afgevoerd. De gifstoffen komen in het gal, deze wordt in je dunne darm uitgescheiden om vetten op te lossen en dan via je ontlasting afgevoerd. Als je obstipatie hebt en je ontlasting te lang in de dikke darm blijft, kunnen de gifstoffen weer via de darmwand, zeker als er een lekke darm is, opgenomen worden. Je krijgt je eigen gifstoffen dan weer in je bloedbaan waardoor je je moe, grieperig kunt voelen en hoofdpijn of migraine krijgt.

Dus stap één is zorgen dat de obstipatie verholpen wordt en kijken of er in je leef/werk omgeving vocht of schimmels zijn. Mestcel activatie vindt plaats als reactie op giftige stoffen, schimmels zijn daarin een van de belangrijkste giftige stoffen.

Lees hier meer over serotonine en histamine

Lees hier meer over waarom een thiamine tekort zorgt voor een serotonine tekort

Lees hier meer over vitamine B3/niacine en een tijdelijk verhoogd serotonine en verwarde lichaamsthermostaat.

Inhoudsopgave