Quercetine de natuurlijke antihistamine

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Quercetine de natuurlijke antihistamine

Quercetine en luteoline zijn de flavonoïden met de sterkst antihistamine werking. Quercetine vind je in veel groenten en fruitsoorten. Het werkt als een natuurlijke antihistamine door mestcellen te stabiliseren waardoor er geen histamine wordt vrijgelaten. Naast quercetine en luteoline werkt ook de flavonoïde balcalein heel goed om mestcellen te stabiliseren, deze stof vind je in de wortels van Scuttelaria soorten.

Quercetine heelt ook de darmwand. Dit zou mede verklaren waarom deze flavonoïde helpt histamine intolerantie te verhelpen.

Bessen bevatten veel quercetine

Alle bessen soorten bevatten veel quercetine, het zijn vooral de minder bekende soorten wilde bessen die grote hoeveelheden quercetine bevatten en je zult verrast zijn hoeveel soorten eetbare bessen er zijn. Als je van tuinieren houdt en je bessen goed kunt verdragen, kun je een hoek maken met speciale bessen soorten die je niet in de winkel kunt kopen.

Moringa werkt histamine verlagend

Moringa werkt ook sterk histamine verlagend omdat het veel quercetine bevat, maar ook kaempferol een andere mestcelstabiliserende flavonoïde . Daarnaast bevat moringa ook veel voedingsstoffen waardoor het een goed product is om ondervoeding bij histamine intolerantie aan te pakken. Lees hier meer over de voedingswaarde van moringa.

  • Quercetine stabiliseert mestcellen waardoor er geen histamine vrijkomt. Ook bij allergische astma en hooikoorts werkt het goed.
  • Spier- en gewrichtspijn komt veel voor bij histamine intolerantie. Sommige mensen hebben fibromyalgie. Histamine zorgt voor een hoge ontstekingsgraad in het lichaam. Quercetine werkt ontsteking verlagend en helpt zo fibromyalgie en spier- en gewrichtspijn te verlagen.
  • In de volgende toegestane voedingsmiddelen vind je quercetine: appels(vooral de schil), (rode)uien, knoflook, kappertjes(op zout ingelegd), zwarte bessen, bramen, broccoli, groene bladgroenten, kersen, sperziebonen, verse dille, verse koriander , verse bieslook, bessen (vooral vlierbessen), citrusvruchten
  • Je kunt ook een supplement met Quercetine kopen. Een goed merk is AOV, dit is puur quercetine met een hoge dosering (500 mg) zonder vulmiddelen. Koop er los vitamine C naar keuze bij. 
  • Niet iedereen reageert goed op Quercetine. Als het bij jou niet goed valt, dan heb je waarschijnlijk een genetische mutatie in het enzym wat neurotransmitters verwerkt (COMT) Quercetine vermindert de werking van dit enzym waardoor er meer neurotransmitters in je systeem blijven hangen.  Daarnaast kun je een mutatie hebben in het CYP3A4 gen. Als je deze hebt, beinvloed quercetine de afbraak van medicatie. Ook wordt vitamine D minder goed verwerkt en kun je hier een teveel van opstapelen, hierdoor stapelt ook calcium zich op en kun je misselijk worden en hoofdpijn krijgen, dit is hypercalcemie.
  • Daarnaast is het belangrijk te weten dat quercetine (en luteoline) een calcium kanaal blokker is. Dit werkt bloeddruk verlagend. (Het blokkeren van de CA2+ kanalen zou ervoor zorgen dat mestcellen niet degranuleren en de stof dus mestcel stabilserend werkt. (*) )
  • Als je bloeddruk verlagende medicatie gebruikt is het beter geen quercetine of luteoline te gebruiken, maar een scuttelaria supplement. Ook voor het gebruik zijn contraindicaties, lees hier meer over scuttelaria.
VoedingsmiddelQuercetineOpmerking
Kappertjes1800 mg/kgGebruik in zout gelegd, per eetlepel 10 gr. 180 mg 
Lavas1700 mg/kgPer portie 5 gram 85 mg
Uien (en andere looksoorten) – met name in de buitenste ringen284–486 mg/kg1 kleine rode ui 75 gram: 364,5 mg1 grote rode ui 125 gram: 607,5 mgmet name in de buitenste ringenrode ui bevat het meeste quercetine
Appels21–440 mg/kg1 appel van 125 gram: 550 Voornamelijk in de schil, rode appels bevatten het meeste quercetine
Appelbes/Aronia348 mg/kg2 dl sap Online kun je gedroogde bessen kopen en bessensap. 
Bosbessengecultiveerd 74 mg/kg, wild 146–158 mg/kg
Bieslook245 mg/kgHier gebruik je erg weinig van, 5 gram is 12,25 mg
Krentenboompje bessen (Saskatoon)236 tot 307 mg/kgBevat een exceptioneel hoog gehalte quercetine. Deze bomen zie je nog wel eens in plantsoenen en tuinen staan. Ze smaken zoet en de zaadjes smaken een beetje naar amandel.
Veenbessen (cranberries) 112 – 250 mg/kgGebruik alleen verse bessen, geen gedroogde en zeker geen gesuikerde bessen.
Boerenkool60–110 mg/kg
Moringa 100 mg/kggedroogd blad/thee/poeder/tabletten
Gele kornoelje bessen 120  tot 360 mg/kgKun je ook online kopen en werken goed tegen diarree.
Rode bosbessengecultiveerd 83–156 mg/kg, wild 121 mg/kgIs een heidestruik met felrode bessen  
Zwarte bessen69 mg/kg
Duindoornbessen62 mg/kgJe vind ze in het wild in de duinen, je kunt sap, jam en gedroogde duindoornbessen kopen.
Bramen45 mg/kg
Sperziebonen39 mg/kg
Kersen32 mg/kg
Broccoli30-108,5 mg/kg
Goji-bessen66 mg/kgKoop biologische bessen, de gewone zijn bespoten
Blauwe bessen  24 – 29 mg/kgKoop biologische bessen, de gewone zijn bespoten
Zwarte vlierbessen24 – 29 mg/kgVlierbessen moet je eerst koken, anders werkt het erg laxerend
Honingbes294.1 mg/kgEen plant uitz de                                                                    kamperfoeliefamilie en bevat van alle kamperfoelies het meeste quercetine. Er zijn nog vijf soorten eetbare kamperfoelie bessen dit zijn allemaal Lonicera caerulea variëteiten.
Krentenboompje bessen (Saskatoon)236 tot 307 mg/kgBevat een exceptioneel hoog gehalte quercetine. Deze bomen zie je nog wel eens in tuinen staan.

Uiensoep: Snij 200 gram gele of rode uien in plakjes en druppel er olijfolie olie, hussel door elkaar zodat de uien goed bedekt zijn met olie en bak ze zacht met extra boter. Voeg er 1 liter vers gemaakte vlees- of groentebouillon, bij en een theelepel verse tijm. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen, maak de soep op smaak met zeezout en witte of zwarte  peper.

Voor quercetine capsules: gebruik drie keer per dag 200-400 mg, combineer met vitamine C voor een betere biologische beschikbaarheid.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave