Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Ribose tekort

Ribose is een suiker wat het lichaam zelf produceert en is een belangrijk onderdeel van ATP. Onze energiebron.

Ribose is essentieel voor onze spieren. Ribose zorgt heel snel voor ATP energie. Maar de productie van ribose uit glucose, duurt wel 4 dagen.

Als de behoefte aan energie (ATP) hoger is dan dat het lichaam ribose uit glucose kan halen, heb je een energietekort. Bij het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) helpt het om D-ribose als supplement te gebruiken. Bij sporten, maar ook bij ziekte en herstel is er meer behoefte aan ATP.

Als je tijdens sporten of bewegen geen last hebt van vermoeidheid, maar na het sporten pas voelt hoe moe je bent en je hier soms dagen van moet bijkomen, dan kan D-ribose je mogelijk helpen.

Dit zie je als de mitochondriën, de energiecentrales in de cellen, niet goed werken. Als de mitochondriën goed werken, wordt ATP iedere 10 seconden gerecycled. Werken ze langzaam, dan gaat alles langzaam en heb je niet voldoende energie. Dit staat bekend als CVS, maar gaat net zo goed op voor MCAS en TILT (Toxical Induced Loss of Tolerance) en wat mogelijk allemaal verschillende namen zijn voor dezelfde gezondheidsproblemen. 

Verzuring door ribosetekort

Er is echter nog een probleem, als er te weinig ribose is, gebruikt het lichaam een noodoplossing. Het kan een beetje ATP direct uit glucose maken door glucose om te zetten in melkzuur. Hierdoor kom je in een anaerobe metabolisme. 

Het melkzuurgehalte wordt door de situatie te hoog.
Hierdoor ervaar je klachten als: 

  • Pijnlijke spieren
  • Zwaar gevoel
  • Pijn in het lichaam (melkzuur branden)

Bovendien heeft het lichaam nog steeds een tekort aan ribose waardoor en geen nieuwe ATP geproduceerd kan worden als dit echt op is. Je kunt dan alleen maar liggen en wachten tot je lichaam weer wat opknapt. Drie dagen rust is geen uitzondering.

Heb je last van ernstige vermoeidheid, dan adviseert dr. Myhill 3x daags een maatschep van 5 gram te nemen. De effecten zouden na enkele dagen al voelbaar zijn.

Vitamine B2- Riboflavine

Het woord riboflavine is samengesteld uit ribose en flavine (van het Latijnse woord flavus – geel). Dit is de gele kleur die je uitplast als je een vitamine B complex gebruikt. De stof isalloxazine zorgt voor de gele kleur en is belangrijk voor je veel biochemische paden. Is je urine knalgeel dan kun je deze vitamine niet goed opnemen en plas je het weer uit. De ribose in deze vitamine maakt de molecule van isalloxazine meer wateroplosbaar zodat het beter wordt opgenomen.

Ribose bij bijnieruitputting

D-ribose, de supplement vorm wordt ook geadviseerd bij uitgeputte bijnieren waarbij je heel erg moe bent. Je gebruikt het supplement dan een paar weken. Als je teveel neemt krijg je bijwerkingen als diarree, misselijkheid en een gevoelige maag.

Migraine

Riboflavine, vitamine B2 wordt ook bij migraine voorgeschreven, het vermindert het aantal aanvallen en maakt deze minder sterk. Riboflavine verlaagt ook de bloedsuikerspiegel ,wat ook bijdraagt aan het verminderen van migraine.

Histamine vorming

Neem je ribose als supplement dan is het belangrijk te weten dat ribose een suiker is en dit in de darmen kan gaan fermenteren waardoor de histamine vormende bacterie histamine gehalte verhogen. Neem het supplement dan niet in met water of sap, maar neem een klein beetje en leg dit onder je tong en laat het daar oplossen, de ribose wordt dan via je speekselklieren opgenomen.

Well, the name comes from its two component molecules, a sugar called ‘ribose’ and ‘flavin’ (from Latin flavus, meaning ‘yellow’) which is the name given to a group of yellow compounds based on isoalloxazine. The flavin part of the molecule is the important bit, as it can accept either one electron in a two-step process or two electrons simultaneously. It can also be reduced by the addition of a hydrogen atom onto the N on the central ring. This flexibility in oxidation-reduction reactions makes the flavin group a very important biological species in a host of biochemical pathways. The ribose group simply serves to make the molecule more water soluble.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave