Scuttelaria, het blussende kruid

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Scuttelaria, het blussende kruid

Als je het gevoel hebt dat je lichaam in brand staat, komt scuttelaria, het blussende kruid, als zijnde de brandweer, de boel kalmeren. Het gebruik van Scuttelaria (Skullcap) komt uit de Traditionele Chinese Medicijnenleer leer waar het “blussend kruid” wordt genoemd. Het kalmeert het lichaam.

Er zijn meer dan 350 verschillende soorten scuttelaria en van 2 soorten worden supplementen gemaakt.

 • Scuttelaria Baicalense is de Chinese soort. Deze werkt ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend, spasmeverlagend. bloedverdunnend en verwijd bloedvaten.
  HISTAMINE: helpt tegen de opgejaagdheid en angsten als gevolg van verhoogd histamine. Het helpt het waterstofperoxide gehalte te verlagen wat ontstaat door verhoogde oxidatieve deaminatie van histamine.
 • Scuttelarie Lateriflora, is de Noord Amerikaanse soort en wordt vaak ten onrechte Blauw Glidkruid genoemd. Het wordt al eeuwen door de Indianen in Noord Amerika gebruikt bij spijsverterings- en nierklachten, menstruatie problemen en zenuwachtigheid met angsten. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt als kalmerend middel en slaappil.
  HISTAMINE: helpt tegen branderigheid en irritatie door verhoogd histamine.
 • Scutellaria Galericulata is inheems in Europa, Azië en bijna heel Canada en wordt niet in supplementen gebruitk . Hoewel er mensen zijn die zeggen dat ze dezelfde werking hebben als de Lateriflora.

Het is belangrijk te weten welk soort je gebruikt omdat ze verschillende eigenschappen, alhoewel sommige wel overeenkomen. Zoals het kalmerende effect.

Vooral de Chinese Scuttelaria heeft een sterk mestcelkalmerende- en ontstekingsremmend werking. In het Chinees heet het huangqin. Dit artikel bespreekt de Chinese Scuttelaria.

In een onderzoek bij kippen-eiwit allergie bij astmapatiënten bleek dat scuttelaria de histamine-1 receptor blokkeert waardoor de mestcellen geen histamine vrijlaten. De belangrijkste werkzame flavonoïden in scuttelaria zijn baicalein en wogonin. Bacaleine komt naast in scuttelaria, ook voor in tijm. Dus gebruik gerust verse tijm in je gerechten (mits je geen benzoaat intolerantie hebt).

Wogonine werkt leverondersteunend

Wogonine vind je alleen in Scuttelaria (glidkuid) en in de plant Oroxylum_indicum, ook wel Indiase trompetplant genoemd. Deze boom wordt in de Ayurvedische (Shayonak Kul) en Chinese ( Xiǎocháihútāng  ) en Japanse ( Sho-Saiko-To) geneeskunde gebruikt om de lever te ondersteunen. 

De voordelen van scuttelaria

 • Baicalein en wogonine moduleren de onbalans van Th1 en Th2 cytokinen en voorkomen hiermee de vrijlating van histamine uit mestcellen.
 • Baicalein helpt ook de Borrelia Burgdorferi en Borrellia garinii activiteit te blokkeren, het helpt dus bij de ziekte van Lyme.
 • Als laatste pluspunt is het fijn te weten dat bacaleine een anti-oestrogeen is. Dit is welkom bij oestrogeen dominantie waarbij het oestrogeengehalte te hoog is. (De meest voorkomende vorm van oestrogeendominantie is echter een tekort aan progesteron). Ben je in de menopauze en heb je last van een laag oestrogeengehalte, dan kun je beter geen Scuttelaria gebruiken.
 • Scuttelaria verhoogt GABA neurotransmitters zonder het verdovend werkt, wat medicatie benzodiazepines wel doen. Scuttelaria werkt op de GABA receptors. Benzodiazepines werken door zich te binden aan een A Receptor-GABAA. De twee werkzame stoffen baicalin en baicalein binden zich aan de benzodiazepineplaats van de GABAA-receptor en werken daarom op dezelfde manier zonder enkele van de bijwerkingen.

Het is vanwege deze werking een veel gebruikt middel bij allergieën en hooikoorts. 

Er ziin echter ook contra indicaties voor Scuttelaria.

 • De flavonoïde baicalein, werkt op de GABA receptoren. Dat is op zich heel fijn, want het helpt daardoor ook bij angst en het maakte je rustig, maar ze werken net zoals benzodiazepinen. Als je nog benzodiazepinen aan het afbouwen bent, kun je dit kruid beter niet gebruiken. Iedere prikkeling van de GABA receptoren kan dan averechts werken. Andere kruiden met een sterke GABA werking zijn Valeriaan en Kava kava.
 • Een ander nadeel is dat baicalein het CYP450 enzym Cyp2C9 blokkeert, hierdoor worden bepaalde medicijnen niet goed afgebroken en werken ze sterker.
 • In China wordt scutelaria al eeuwen gebruikt, o.a. als bloedruk verlagend middel. Gebruik je bloeddrukverlagende medicatie, overleg dan eerst met je arts voordat je dit middel probeert.
 • Zwangere vrouwen mogen dit middel niet nemen omdat het een miskraam kan veroorzaken.

Andere heel goed mestcel stabilserende flavonoiden zijn quercetine en luteoline.

Gebruik

Bij een onderzoek bij mensen met angst, waarbij de deelnemers dagelijks 1000 mg scuttelaria kregen, voelden zij na twee weken duidelijke veranderingen.

Dosering:
Als kuur: ieder uur 1 tablet tot een maximum van 8 tabletten per dag.
Onderhoudsdosering: 3 x per dag 1 tablet.

Scuttelaria is veilig om langere tijd te gebruiken.

Solaray = Scuttelaria Lateriflora

Solgar en VitaminesPerPost = Scuttelaria Baicalensis

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548757/

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/scutellaria-baicalensis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25557231/

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/s/scutellaria-galericulata=common-skullcap.php

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557595/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14692724/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509896/

Inhoudsopgave