Verhoogt histidine histamine?

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Verhoogt histidine histamine?

Als je begint met een histamine arm dieet kun je je afvragen of je voeding met histidine moet mijden. Het antwoord is nee want histidine is een essentieel aminozuur, je lichaam kan niet zonder. Net zoals je lichaam ook niet zonder histamine kan. De reden dat sommige mensen denken dat je histidine zou moeten mijden is omdat het in histamine omgezet kan worden, maar dat is lang niet het enige wat er mee gebeurt.

Je hebt histidine nodig om:

  • Proteinen te synthetiseren. Het speelt een heel belangrijke rol bij het activeren van enzymen zoals serine protease, waaronder trypsine. Dit enzym breekt eiwitten af in de dunne darm.
  • Je huid te beschermen. Een teveel aan histidine wordt in de lever en de huidomgezet naar transurocanaat. Deze stof wordt met behulp van UV licht omgezet naar ciscurocanaat, wat de huid beschermt.
  • Om carnosine te vormen. Deze stof is belangrijk voor de spieren en de hersenen.
  • Om histamine aan te maken, deze neurotransmitter en hormoon heeft vele functies in het lichaam. Zoals de productie van maagzuur, het verwijden van bloedvaten, het slaap-waak ritme, het vrijlaten komen van vocht in de neus en in de cellen. De omzetting van histidine naar histamine vind plaat in speciale cellen in de maag, in de mestcellen en op verschillende plaatsen in de hersenen waar histamine als een neurotransmitter werkt.

Histidine wordt glutamaat, ammoniak en formamide met behulp van foliumzuur

Je lever kan histidine volledig afbreken met een pad waarbij in de laatste stap foliumzuur nodig is. In deze stap wordt glutamaat, 5,10 methenyl-tetrahydrofolaat en ammonia gevormd. Je kunt aangeboren fouten in deze omzetting hebben in al deze stappen. (*)

Heb je een tekort aan foliumzuur, dan kun je histidine niet goed afbreken. Het wordt dan via de urine uitgescheiden. (*) Zou je bij een tekort aan foliumzuur histidine arm eten, dan ontstaat er bloedarmoede (anemie).

Dus in principe wordt histidine in glutamaat en ammoniak omgezet. Deze omzetting gebeurt met het enzym histidine decarboxylase en de reactie is afhankelijk van voldoende vitamine B6, P5P. Bij een tekort aan vitamine B6 wordt er dus minder histidine in histamine omgezet. Het is mij niet duidelijk of er dan meer naar glutamaat of ammonia wordt omgezet of dat de histidine dan uitgeplast wordt.

Histidinemia

Histedinemia is een zeldzame genetische mutatie waardoor er een tekort is van het histidase enzym. Er ontstaat hierdoor een verhoogd histidine, histamine en imidazole gehalte in het bloed. Dit leidt echter niet tot klachten. Een verhoogd histamine gehalte in het bloed hoeft dus niet perse tot histamine klachten te leiden. Er staat bij de informatie op de website niet bij hoe sterk verhoogd de histamine is. (*)

Bacterien die histidine in histamine omzetten

Er zijn meerdere bacterien met een histamine decarbocylase activiteit. De bacterien bevinden zich in voedingsmiddelen, als gevolg van afbraak en verrotting van voedsel zetten deze bacterien de aanwezige histidine om in histamine. Dit is vooral het geval bij niet verse vis en vlees. Het gaat om bijvoorbeeld de Leuconostoc oenos 9204, Photobacterium phosphoreum en Raoultella planticola.

De reden dat voedingsmiddelen met veel histidine kunnen zorgen voor een verhoogd histaminegehalte is de versheid en de rijping. Hoe ouder een product hoe meer histamine. Gerijpt, gerookt, gedroogde dierlijke producten zorgen zo voor verhoogd histamine.

Daarnaast zijn er nog pathogene bacterien in de darmen die histamine produceren, dit zijn Morganella morganii, H. alvei, Klebsiella spp., Citrobacter freundii, Enterobacter spp. en Serratia spp. M. zij gebruiken ook histidine decarboxylase om de aanwezige histidine in de darm om te zetten naar histamine. (*)

Heb je last van zuivel, dan kan het zijn dat je niet genoeg elastase enzymen hebt waardoor de peptide BCM-7 (beta casomorfine-7) voor problemen kan zorgen. Lees hier wat deze peptide met histidine te maken heeft en hoe je dit probleem oplost.

Wat betreft histidine kun je dus gerust vlees, zuivel, vis, eieren, noten, zaden, peulvruchten en hele granen eten. Krijg je last van een deze producten, dan is er wat anders aan de hand, maar histidine waarschijnlijk niet de oorzaak.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave