Vis en histamine

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Vis en histamine

Vis uit de makreel- en haring familie bevat in principe weinig histamine. (makreel, sardientjes, tonijn, ansjovis) In een onderzoek naar het histamine en histidine gehalte van makreel zag men dat als deze vis direct na vangst ingevroren wordt het histamine gehalte laag is. Het bewaren van makreel in de vriezer verhoogd het histaminegehalte niet zolang de vis bevroren is. Zodra de vis bij 10 C wordt bewaard ontstaat er veel histamine. Wel 100 mg/100gram in zowel het vlees als in de lever. De hoeveelheid histamine stijgt vooral in de lever. De hoeveelheid histidine blijft gelijk, ook bij warmere temperaturen. Vooral bacteriën zorgen voor een verhoging van histamine.

Bacteriën die heel snel histamine kunnen produceren, vooral in vis die te warm bewaard wordt, zijn:

  • Proteus morganii
  • Hafnia alvei
  • Acromonas hydrophila
  • Vibrio alginolyticus
  • Pseudomonas spp.
  • Klebsiella spp.
  • e.a.

De bacteriën zorgen ervoor dat histidine, een aminozuur wat van nature in alle eiwitten voor komt, in histamine wordt omgezet. Dit doen ze met behulp van het enzym histidine decarboxylase. (HDC) In een ander onderzoek zag men dat je de vorming van histamine kunt remmen met moerasspirea. Deze plant bevat stoffen die de werking van het HDC enzym remt. In dit onderzoek keek men naar de bacterie Morganella morganii die het enzym activeerde. Het zijn vooral ellagitaninnen in moerasspirea die voor de remming zorgen en wel specifiek rugosinen (rugosine A en D)

Naast moerasspirea is er ook de “prickly rose”, een aan de wilde bosroos verwante soort die deze fenolen ook bevat. Het is mij niet bekend of andere ellagitanninen ook een histamine verlagend effect hebben op vis. Op supplementen met elleginezuur staat niet vermeldt welke ellagitanninen er in zitten.

Histamine arme vis

Witvis bevat het minste biogene aminen. Heb je ernstige histamine intolerantie, gebruik dan alleen diepvries witvis, deze is op zee ingevroren zodat er geen biogene aminen kunnen ontstaan. 

Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm. Koop deze dan alleen ingevroren en alleen wilde zalm. 

Giftige vis

Koop nooit kweekzalm, dit zijn gifbommen en zullen je lichaam alleen maar meer belasten. Als je last hebt van zalm en je hebt tot nu toe alleen nog kweekzalm gegeten, dan kan het zijn dat je last hebt van alle chemicalien in de zalm zoals DDT, PCB’s, insecticides, antibiotica en/of kleurstoffen.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts.  Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave