Vitamine B6 en de rol bij de glutamaat en GABA balans

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Vitamine B6 en de rol bij de glutamaat en GABA balans

Darmklachten liggen aan de basis van heel veel gezondheidsproblemen en dus ook bij MCAS. Bij darmklachten waarbij de darmwand is aangetast, zoals bij een lekke darm en dunne ontlasting, wordt er vaak L-glutamine voorgeschreven. Glutamine helpt o.a. de slijmvliezen in de maag en darm te herstellen. Bij het mestcelactivatie syndroom is het echter niet altijd een geschikt middel omdat de glutamine omgezet kan worden naar glutamaat en dit voor mestceldegranulatie kan zorgen. In dit artikel bespreken we de rol van vitamine B6 in de balans tussen glutamaat en GABA.

Vitamine B6 is een essentiële cofactor in verschillende enzymatische reacties, waaronder de omzetting van glutamaat naar gamma-aminoboterzuur (GABA), een belangrijke neurotransmitter die een kalmerend effect heeft in het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B6 (pyridoxine) kan de omzetting van glutamine naar glutamaat beïnvloeden.

Vitamine B6 tekort vermindert omzetting van glutamaat naar GABA

Normaal gesproken wordt glutamine omgezet in glutamaat door het enzym glutaminase. Vervolgens wordt glutamaat omgezet in GABA door het enzym glutamaatdecarboxylase, waarbij vitamine B6 als cofactor fungeert. Als er een tekort aan vitamine B6 is, kan dit de activiteit van glutamaatdecarboxylase beïnvloeden en de omzetting van glutamaat naar GABA verminderen.

Wanneer de omzetting van glutamaat naar GABA wordt verstoord door een vitamine B6-tekort, kan er een ophoping van glutamaat ontstaan. Glutamaat is een prikkelende neurotransmitter die betrokken is bij de excitatie van zenuwcellen. Een teveel aan glutamaat kan leiden tot overstimulatie van het zenuwstelsel en kan bijdragen aan symptomen zoals prikkelbaarheid, angst, slapeloosheid en neurologische problemen.

Het is belangrijk op te merken dat een vitamine B6-tekort niet de enige factor is die de balans tussen glutamine en glutamaat beïnvloedt. Er zijn andere complexe interacties en enzymatische processen betrokken bij de regulatie van deze neurotransmitters.

Hoe meet je vitamine B6?

Laat bij angst en depressie bij het mestcel activatie syndroom altijd het vitamine B6 gehalte controleren, liefst op celniveau, bijvoorbeeld via bioresonantie of levend bloedanalyse. Vitamine B6 in bloed kan soms verhoogd zijn terwijl er op celniveau een tekort is. Lees hier waarom er een verhoogd vitamine B6 kan ontstaan zonder dat er een supplement wordt genomen.

Het is altijd raadzaam om met een medisch professional te overleggen als je vragen hebt over specifieke gezondheidsproblemen of voedingsgerelateerde aandoeningen.

Inhoudsopgave