Waarom je CO2 in je lichaam nodig hebt

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Waarom je CO2 in je lichaam nodig hebt

Kooldioxide (carbon dioxide ofwel CO2) zit in de lucht, in het water, zelfs in frisdrank. Kooldioxide reguleert de ademhaling en zorgt dat de pH in je bloed goed blijft. Een teveel aan kooldioxide is schadelijk en komt vaak in het nieuws. Maar een tekort gevaarlijk voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het aanvullen van CO2 mestcellen kalmeren en niet degranuleren. Dan kun je dus MCAS beheersen door het CO2 gehalte in je lichaam te verhogen. Hoe zit en hoe werkt dat? Ik zocht het voor je uit.

Mestcellen degranuleren bij een tekort aan CO2

In een onderzoek bij seizoensgebonden allergische rhinitis keek men of het toedienen van CO2 via de neusdruppels effectief was. Men gebruikte pure CO2 en wat bleek, 90%-95% van de mestcellen reageerde niet en de histamine nam duidelijk af en kwam bijna weer op normaal niveau. Bij een mestceldegranulatie (het uit elkaar vallen van mestcellen) komen er granulen korrels met mediators (een mengsel van meerdere stoffen) vrij. Die stoffen kunnen  vrijkomen als er voldoende calcium is. Dus hoe hoger het calcium, hoe meer mediators (waaronder o.a. histamine, tryptase en heparine) er vrijkomen. 

In het onderzoek zag men dat het pure CO2 dit calcium met 70% verlaagde.

Bij MCAS is het dus belangrijk dat er gekeken wordt naar het CO2 gehalte en naar het intracellulaire calcium. Dit laatste kan met een haarmineraal-, intracellulair bloedonderzoek of bioresonantie.

Wat veroorzaakt een te laag CO2 gehalte in het bloed?

Het meeste CO2 in je lichaam ontstaat als bijproduct van cellen als ze suikers en vetten in energie omzetten. Zo heb je altijd voldoende CO2 die je dan vervolgens uitademt. Een tekort aan CO2 komt weinig voor, de productie is er altijd als je suikers en vetten eet. 

Als er een tekort is, is dat dan ook niet het gevolg van je voeding, maar verlaat er meer CO2 je lichaam, meestal doordat je meer uitademt.

Hoe komt het dan dat er steeds meer mensen MCAS hebben en CO2 helpt bij de behandeling?

In je lichaam kan de uitstoot van CO2 stijgen door meerdere factoren:

1) Metabole Acidose

Dit ontstaat als de pH van het bloed te zuur wordt. (pH < 7,35). Dat kan ontstaan als het lichaam teveel zuren produceert en als de nieren de zuren niet uit het lichaam kunnen verwijderen. Zo zorgt een natriumtekort op celniveau voor meer verzuring. Je lichaam kan ook verzuren als het lichaam teveel bicarbonaat (HCO3) verliest, wat dan weer door heel veel ziekten maar ook medicatie kan ontstaan.

Zo kan bijvoorbeeld diabetes die goed wordt gemonitord en behandelt zorgen voor een te hoog ketonen gehalte, ketonen verlagen de pH en zijn verzurend. Het verhogen van de natrium of natriumbicarbonaat is dan ook belangrijk bij een streng koolhydraatarm, ketogeen of carnivoor dieet.

Als melkzuren zich opstapelen als gevolg van bijvoorbeeld hart en leverfalen, kan dit ook tot acidose (verzuring) leiden.[

Een dieet kan de zuur-base balans ook aantasten, maar niet heel sterk. Eiwitrijke voeding, zoals vlees, eieren en bonen laten zuren vrij in de bloedbaan, als je die niet neutraliseert met zout, verzuur je ook. (Dit is waarom men zegt dat veel vlees eten niet goed voor je gezondheid is. De waarheid is echter dat een natriumtekort op celniveau en teveel glucose in het bloed niet goed voor de gezondheid is.) Lees hier meer over de zuur-base balans en natrium

Andere oorzaken zijn veel overgeven of diarree, waardoor er een bicarbonaat tekort kan ontstaan en als de nieren beschadigd zijn, kunnen ze de zuren niet goed uit het bloed filteren. 

Je herkent metabole acidose (ernstige verzuring) door bijvoorbeeld hoofdpijn, verwarring, angst en coma.

Hoe werkt dit mechanisme van CO2 verlaging?

Als je bloed te zuur is en er te weinig bicarbonaat is, verhoogt je lichaam je ademhaling. Je gaat sneller en dus vaker ademhalen en ademt zo meer CO2 uit. Dit verlaagt het CO2 in het bloed en daarmee verlaagt de zuurgraad (verhoogt het pH cijfer) en komt de zuur-base weer in balans.

2) Hyperventilatie  = Ademhalings-Alkalose

Als je hyperventileert, haal je te snel adem en wordt er meer CO2 uitgestoten, dit verhoogt de pH. Het CO2 in je bloed verlaagt en de pH in je bloed stijgt (wordt meer basisch). Hyperventilatie kan ontstaan door stress, angst, koorts en door longproblemen.[6].

Sommige klachten van ademhalings-alkalose zijn onregelmatige hartslag, zweten en stuiptrekkingen.

3) Medicatie

Veel verschillende medicatie kunnen de CO2 verlagen. Meestal doordat ze de zuren verhogen of doordat het HCO2 (waterstof carbonaat)in het bloed verlaagt. 

  • Acetazolamide, gebruikt bij glaucoom, hoogteziekte en epilepsie.
  • Sulfonamides, een antibioticagroep
  • Cholestyramine, gebruikt bij verhoogt cholesterol, maar wordt ook bij schimmelziekte gebruikt
  • Metformine, gebruikt bij diabetes
  • Aspirine (als je het veel gebruikt)
  • ACEI’s en  ARB’s, twee soorten medicatie die hoge bloeddruk verlagen.

Te laag CO2 gehalte en astma

Een te laag CO2 gehalte lijkt dus voornamelijk met de zuur-base balans in het bloed te maken te hebben. Toch is het niet zo dat als je bloedonderzoek laat doen en een laag CO2 gehalte hebt, je een probleem hebt.

Een CO2 tekort kan de luchtwegen vernauwen, dit noemen we bronchoconstrictie. Hierbij speelt histamine, wat vrijkomt uit de mestcellen in de luchtwegen, een belangrijke rol.  Een te laag CO2 kan de longfunctie verlagen, astma verergeren en zo de kwaliteit van leven van astmapatiënten. 

Hoe houdt je je CO2 gehalte gezond?

Om te weten of je CO2 gehalte te laag is, kun je je bloed laten onderzoeken. 

Deze test wordt vaak in combinatie met elektrolyten uitgevoerd (kalium, natrium, calcium, magnesium, chloride) en bloedgassen uitgevoerd.

Als je CO2 te laag is, moet je eerst achterhalen wat daar de oorzaak van is. Het kan zijn dat je medicatie moet stoppen of dat er een probleem is met de nieren of de longen. [2]. De nieren en longen zorgen voor de juiste CO2 concentratie in het bloed. Als de bloedniveaus van een persoon boven het normale bereik liggen, kan een arts om verdere tests vragen om de nier- en longfunctie te controleren, om andere gassen in het bloed te beoordelen of om te controleren op vloeistofretentie.

In het algemeen zijn er aanbevelingen die kunnen voorkomen dat er een  CO2 tekort ontstaat.

  • Drink veel water, uitdroging is een veelvoorkomende oorzaak van metabole acidose [11]
  • Verminder sterk de alcoholinname. Als je teveel alcohol drink kan er metabole acidose ontstaan.[12]
  • Heb je diabetes, zorg dan dat dit goed behandeld en gemonitord wordt.[13]
  • Doe ademhalingsoefeningen zoals Buteyko of pranayama (yoga) ademhaling. Ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen bij mensen met hyperventilatie en angsten.[14, 15]:

Heb je na het lezen van dit artikel een vermoeden dat jouw klachten veroorzaakt worden door een verstoorde zuur-base balans en een tekort aan CO2. Vraag je huisarts dan om een CO2 bloedonderzoek. Met dit onderzoek kun je zien hoeveel bicarbonaat het bloed bevat.

Mensen die de volgende symptomen ervaren, kunnen een CO2 -bloedtest aanvragen:

  • misselijkheid of braken
  • kortademigheid
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • Verwarring of gevoelens van vaagheid

Een zorgverlener zal waarschijnlijk een CO2 -bloedtest uitvoeren als onderdeel van een elektrolytpaneel (kalium, natrium, chloride) om het bicarbonaat van een persoon te controleren, een vorm van CO2.

Geef je huisarts eventueel de volgende link:

Testen van CO2 in het bloed: https://www.nvkc.nl/zoek-een-test/?id=182

De uitslag

Dit zijn de normale waarden:

Volgens een onderzoek uit 2018 in het Clinical Journal of American Society of Nephrology , HCO3 -niveaus bij vrouwenzijn ongeveer 1 meq/l lager dan niveaus bij mannen.

LeeftijdsbereikConventionele eenheden
18–5923–29 Meq/L23–29 mmol/L
60–8923–31 Meq/L23–31 mmol/L
90+20–29 Meq/L20–29 mmol/L
BRON

Een abnormaal CO2 -testresultaat kan betekenen dat er hoge of lage CO2 -niveaus in het lichaam zijn.

Veranderingen in CO2 -niveaus kunnen suggererendat iemand normale lichaamsvloeistoffen verliest of vasthoudt.Dit wijst op een onbalans in het elektrolytensysteem van het lichaam.

Lagere dan normale CO2-niveaus kunnen duiden op:

  • Salicylaattoxiciteit, zoals van een aspirine-overdosis
  • Een reactie op medicatie
  • Addison’s ziekte
  • Diarree
  • Vergiftiging met ethyleenglycol, zoals van antifrasvergiftiging
  • Ketoacidosis, waar het lichaamproduceert te veel bloedzuren
  • Nierziekte
  • Lactaatacidose, of een opbouw van lactaat in het lichaam

Hoger-normale CO2-niveaus kunnen duiden op:

  • ademhalingaandoeningen
  • Cushing’s syndroom
  • Hyperaldosteronisme, een aandoening die de bijnieren beïnvloedt
  • Airatoire -infectie

Bronnen (1) (2) 12 [3, 4].[5].

What is Carbon Dioxide (CO2)? Blood Test & Normal Levels

Carbon Dioxide Poisoning & Causes of High CO2 in the Blood

Inhoudsopgave