Het Energie lichaam

Last activity on 20/04/2024


Het Energie lichaam

Dit lichaam bepaalt hoe je lichaam met je cellen en organen communiceren, dit is vooral belangrijk voor het autonoom zenuwstelsel.  

Het autonoom zenuwstelsel kan blokkeren door een of meerdere stressoren:

 • voedselintoleranties
 • immuunsysteem problemen
 • littekens
 • zware metalen toxiciteit (aluminium, kwik of lood)
 • chemische stoffen
 • schimmels en mycotoxinen
 • andere overgevoeligheiden (zoals kleding, juwelen, etc.)
 • EMF/WIFI

Als je autonoom zenuwstelsel goed functioneert kan het goed reageren en omgaan met natuurlijke behandelingen zoals acupunctuur, voeding, dieet, chiropractie, shiatsu, leefstijl veranderingen etc. Als het autonoom zenuwstelsel geblokkeerd is zal medicatie, supplementen en andere therapieën die de klachten zouden moeten verminderen, zelfs natuurlijke therapie niet voor het resultaat zorgen waar je op hoopte. De klachten gaan gewoon door of worden zelfs erger. Dit is denk ik erg herkenbaar bij mensen met MCAS.

Kinesiologie

De blokkades moeten dan worden opgespoord en in beeld worden gebracht. Dit kun je doen met een kinesiologie spiertest. Deze werkt doordat het autonoom zenuwstelsel vezels in de hand liggen die een elektromagnetisch veld creëren waar je lichaam op reageert door een specifieke spierreactie. De armspieren worden meestal gekozen als indicator. 

Als een kinesioloog of iemand in je buurt deze test afneemt, wordt je gevraagd je arm naar de zijkant uit te steken. De persoon stelt een vraag aan je lichaam. En probeert je arm naar beneden te duwen. Jij moet tegendruk geven. Het bijzondere is dat als er een systeem of orgaan uit balans is, je geen tegendruk kunt geven. De persoon vraagt bijvoorbeeld of je darm gezond is en legt daarbij haar/zijn hand op het orgaan. Als deze niet gezond is, kan de persoon die de vraag aan je lichaam stelt, je arm zo naar beneden drukken. Is je darm gezond, dan kan jij genoeg tegendruk geven.  Je lichaam voelt het elektrische veld van de hand op het orgaan en er zal een mini-stress reactie ontstaan in een poging om het autonome zenuwstelsel van het lichaamssysteem weer in balans te brengen. Als het autonoom zenuwstelsel geblokkeerd is,  heb je minder weerstand en druk je de darm zo naar beneden. Spiertesten kun je ook gebruiken om voedselintoleranties en voedingsstoffen tekorten op te sporen.

Osteopathie

Een andere manier om blokkades op te sporen is osteopathie. Deze kijkt naar de lichaamssystemen door je autonome zenuwstelsel te controleren en zonodig te herstellen. De osteopaat kijkt naar het lichaam als geheel. Je autonome zenuwstelsel loopt direct naast je wervels. Je hebt 31 paar spinale zenuwen die zijn verbonden met organen en spieren, botten, gewrichten en weefsels (fascia). Zo gaan de zenuwen laag in je nek naar onder andere je longen, hart en schildklier én naar de spieren, botten, gewrichten en weefsels in dit gebied. Dus mocht een orgaan niet vitaal genoeg zijn, dan heeft dat effect op het gehele gebied. Zo een osteopaten dus precies zien op welk niveau het systematisch fout gaat en waar ons lichaam een probleem ervaart. 

Het energie lichaam werkt zo:

De hersenen signaleren de externe en interne omgeving en communiceren met ons autonoom zenuwstelsel (AZS). Het AZS past hierop de cel en orgaanfunctie aan. 

Je hebt twee programma’s:

 1. Het bedreigingsprogramma ofwel fight/flight response of sympathisch zenuwstelsel. 
 2. Het balansprogramma, ofwel rust/vertering of  parasympatisch zenuwstelsel. 

Op dit niveau kunnen er een aantal dingen onze gezondheid aantasten. De hersenen kunnen het verschil niet waarnemen tussen echt levensbedreigend gevaar en mentale stress. 

Stress is stress, in welke vorm dan ook. Het lichaam kent geen verschil.

Vooral als er mentale of spirituele stress is, geeft het autonome zenuwstelsel de organen door dat er bedreiging is. Hierdoor zullen de belangrijke cellen in de organen op een lager pitje gaan werken, hierdoor gaan bijvoorbeeld de immuuncelfunctie, de spijsvertering en de ontgifting trager en minder goed werken.  

De prioriteit is (volgens de hersenen) de levensbedreigende stress situatie. 

Alle energie gaat daar naartoe, en niet naar het in balans houden van de lichaamssystemen. Stress blokkeert zo het helingsproces, dit zie je vooral veel bij MCAS en een onderdrukt immuunsysteem. 

Het immuunsysteem ontvangt dan verschillende gemengde signalen van het autonoom zenuwstelsel. 

Als je negatief over jezelf praat, blokkeer je herstel. Dit is echt een heel belangrijk punt. 

Iedere keer als je wat bent hersteld;  van parasieten, schimmels, virussen, kunnen deze weer in aantal en hevigheid toenemen door alleen al je gedachten.  Je gedachten, de negatieve emoties verlagen de werking van je immuunsysteem. Dit heeft te maken met de elektrische lading van onze cellen, daarover vertel ik  straks meer.

Dus als er blokkades zijn op de hogere niveaus (zie piramide): mentaal, psychisch en spiritueel niveau, heeft dit grote invloed op het lagere niveau: je fysieke lichaam. Als het autonoom zenuwstelsel geblokkeerd of  overweldigd raakt kan het de werking van de cellen en organen niet aanpassen, hierdoor wordt het een chaos en zal het immuunsysteem ook in de war zijn en over- of onderreageren.  

De cellen in je lichaam hebben een elektrische lading, een rustende cel is van binnen negatief geladen en de omgeving buiten de cel positief. Deze lading wordt in stand gehouden door geladen ionen in en uit de celmembraan te laten vloeien.

Pathogene organismen, gifstoffen en (vaak onbewuste) negatieve gedachten en emoties maken de cellen positief geladen.  De pathogene stoffen kunnen zich dan vastzetten in de cel. Pas als de cel weer negatief is kunnen de stoffen losgekoppeld worden en uitgescheiden. 

De pathogene stoffen in de cellen hebben invloed op de werking van de organen. Welk orgaan of organen het meest door de positieve lading geblokkeerd is of zijn kun je zien aan de hand van de klachten. Het is geen wetenschappelijk systeem maar wel een eeuwenoude Chinese leer die goed werkt. 

In de Traditionele Chinese Medische (TCM) leer heeft ieder orgaan een aantal functies. Emoties zijn in deze leer de diepste oorzaak van alle aandoeningen. Als je een emotie, nadat je hem gevoeld hebt, niet los kunt laten, kan dit de energie blokkeren en ontstaan er lichamelijke klachten.

Dit werkt twee kanten op: Je kunt klachten in organen krijgen door bepaalde emoties, maar emoties kunnen ook ontstaan door organen die uit balans zijn. zoals bijvoorbeeld depressie door darmklachten. En darmklachten als gevolg van een depressieve ervaring. 

Volgens de TCM werken organen samen, zo kunnen bijvoorbeeld de maag en de milt allebei geblokkeerd raken doordat je je teveel zorgen maakt.

 • Milt en maag – je zorgen maken, tobben
 • Lever en galblaas – boosheid
 • Hart en dunne darm – onrust
 • Long en dikke darm – verdriet
 • Nier en blaas – angst

En dan is er nog een heel belangrijke klier: Schildklier – spanning en frustratie

Bij MCAS zie je vaak maag, dunne en dikke darmklachten en leverproblemen.  Opgekropt verdriet, onrust en boosheid waarvan je je misschien niet eens bewust bent. 

Als je weet wat je blokkeert, kun je de balans herstellen.  

EMF, zoals WIFI kan ons eigen elektrisch veld aantasten waardoor de systeem wat de boodschappen doorgeeft niet goed meer werkt en ontregeld raakt. Om je lichaam te herstellen heb je een sterk autonoom zenuwstelsel en gebalanceerd energie lichaam nodig. Dit is waarom sommige mensen zo gevoelig zijn voor WIFI, hun AZS is uit balans. Wil je je AZS herstellen, beperk dan zoveel mogelijk je schermtijd en de hoeveelheid WIFI.

Kijk in het werkboek in de symptomenlijsten en kruis aan wat je herkent. Stuur deze lijst per mail op naar Lisa. Zij kijkt dan wat er mogelijk aan de hand is in jouw lichaam.

MODULES
This lesson is a preview

4 Lessons