Onderzoek

Onderzoek

Wil je weten waar de oorzaak ligt van je histamine overschot, ga dan niet raden of gissen, hierdoor kun je jezelf nog meer schade aandoen. Met een goed onderzoek weet je zoveel meer. 

Bij de huisarts of het ziekenhuis kun je niet alles laten onderzoeken, ten eerste moet een arts het belang van een onderzoek inzien en moet een arts dus begrijpen wat je hebt en waarom een bepaald onderzoek nodig is. Een huisarts moet werken met verzekeraars en deze werken met protocollen betreft de kosten voor onderzoeken. 

Dat is vaak de moeilijkste drempel, want er is bij een huisarts of allergoloog vaak weinig of geen kennis aanwezig over HIT en MCAS. 

Wijs je arts of behandelaar op deze website. 

Als een onderzoek niet via de huisarts of ziekenhuis aan te vragen is, kun je dat bij mij doen. 

De prijzen op deze website zijn de prijzen inclusief uitgeschreven interpretatie en kort advies. Een uitgeschreven interpretatie kan zo tien A4-tjes lang zijn, dit verschilt uiteraard per onderzoek. (Een darmonderzoek of haarmineralen onderzoek is vrij uitgebreid, een onderzoek naar een of twee stoffen uiteraard vrij summier).
Zo kun je alles wat ik je uitleg ook teruglezen en weet je precies waarom je bepaalde voedingsmiddelen moet laten staan of juist moet eten en welke supplementen en/of probiotica je nodig hebt. 

Onderzoeken worden uitgevoerd door:

 • Biovis laboratorium in Duitsland
 • iGene in Nederland 
 • Mosaiccdx voorheen Great Plains Laboratory in de Verenigde Staten uitgevoerd.

Nuttige onderzoeken bij MCAS

 

ALGEMEEN, om oorzaken op te sporen

 • Basisdarmonderzoek Plus (darmflora status en spijsvertering), ontlasting  
 • Basisprofiel stress, basisonderzoek aangevuld met histamine en lekke darm
 • Lekke darm, ontlasting
 • Helicobacter Pylori, ontlasting
 • Parasietenprofiel
 • MIDI Microbioom 
 • Organische zuren (OAT), urine
 • Genetisch onderzoek (DNA), speeksel
 • Mycotoxine onderzoek, urine
 • Mineralen en zware metalen onderzoek, haar

 

VERHOOGD HISTAMINE

 • DAO, bloed
 • DAO co factoren (vit. B6, koper en zink), bloed
 • Histamine afbraak capaciteit, bloed
 • Histamine in urine
 • Methylhistamine in urine
 • Histamine in feces, ontlasting
 • Histamine vormende bacteriën, ontlasting
 

HORMONEN en NEUROTRANSMITTERS

 • Hormoonprofiel man of vrouw (cortisol, DHEA, testosteron, oestradiol), speeksel
 • Hormoononderzoek oestradiol/progesteron, speeksel

Informatie over onderzoeken

Kwantitatieve microbiologische fecesanalyse: bacteriën (darmflora, inclusief Akkermansia en F.Prausnitzii), gisten (Candida), verteringsresten, pancreas elastase, galzuren A1AT, Calprotectine, sIgA.

Feces onderzoek van Biovis met daarbij een analyse/verslag met kort advies van Lisa Goudzwaard

Het Basisprofiel aangevuld met zonuline en histamine. 

Let op: wil je histamine in de ontlasting kunnen opsporen dan moet je de avond tevoren producten met histamine consumeren. Om een duidelijk beeld te krijgen eet je 50 gram oude kaas. Eet daarbij ook 1 rode biet, dit geeft de ontlasting een rode kleur. Zo kun je direct in de ontlasting zien, in welk deel ontlasting de eventuele histamine zich bevindt.

Doe dit onderzoek alleen als je van cijfers houdt. Het is namelijk een belastend onderzoek, je zult er histamine klachten van krijgen als histamine daadwerkelijk jouw probleem is. Ik ben zelf niet zo’n fan van het onderzoek. 

Om te onderzoeken of histamine jouw klachten veroorzaakt kun je ook een eliminatiedieet doen. Dit werkt ook direct helend.

Deze test meet het zonulinegehalte in in de darmwand. Dit geeft aan of er sprake is van een lekke darm en in welke mate. Dit onderzoek kun je als aanvulling doen op het Basis Darmonderzoek. Sterk aanbevolen omdat bij histamine intolerantie vaak een lekke darm.

 

Dit is een ontlasting onderzoek naar de Helicobacter Pylori. Bij een verhoging van deze bacterie, ontstaan er spijsverteringproblemen door een tekort aan maagzuur. Door spijsverteringsproblemen kan histamine in de darmen verhogen.

Indicaties voor dit onderzoek zijn maagklachten.

 • Pijn boven in de buik
 • Brandend maagzuur
 • Pijn of branderig gevoel achter het borstbeen
 • Opboeren
 • Een opgeblazen gevoel.
 • Misselijkheid
 • Overgeven, heel soms met wat bloed
 • Snel een vol gevoel na het eten

 

Er worden 6 meest voorkomende en klachten gevende parasieten  onderzocht: Giardia Lamblia, Cryptosporum spp, Blastocystis Hominis, Entamoeba histolyca, Cyclospora cayetanencis, Dientamoeba, Fragilis.

Parasieten kunnen de darmflora aantasten en daarmee de spijsvertering verstoren waardoor histamine kan verhogen. 

MIDI Microbioom onderzoekt: 

 • de darmflora met indeling enterotype
 • 7 pathogene schimmels in de darm
 • histamine en H2S (waterstofsulfide)
 • galzuren
 • oestroboloom (schimmels en bacterien die de oestrogeenafbraak beinvloeden)
 • TMA metabolisme (luchtvervuiling en indicatie voor aanwezigheid pathogene bacterien)
 • de vorming van indolen, fenolen en ammoniak.
 • 6 parasieten

Met dit onderzoek kun je de stofwisseling in kaart brengen. Verstoringen in de stofwisseling
van koolhydraten, vetten en neurotransmitters kan worden aangetoond en
vervolgens gericht worden behandeld. Daarnaast kan er mogelijk vitaminegebrek (vit. B2, B3, B6, foliumzuur) en mogelijke tekort aan magnesium en calcium, ijzer, koper in beeld gebracht worden. Darmdysbiose: candida infectie, bacteriele overgroei. 

Dit is een eenvoudig uit te voeren onderzoek. Als hier verstoringen uitkomen kan er verder onderzoek uitgevoerd worden. Zoals bijvoorbeeld een Darmonderzoek, haarmineralenonderzoek en of neurotransmitteronderzoek (prijs op aanvraag). 

Bij de  uitslag van dit onderzoek krijg je advies over aan te vullen voedingsstoffen. 

Genetisch onderzoek kijkt naar het DNA, je blauwprint. Het is geen actueel tijdelijk beeld van jouw gezondheid, je wordt ermee geboren. Wel kun je de genen ondersteunen met voeding. Het voordeel van een genetisch onderzoek is dat je weet waar je zwakke punten liggen en je zo gericht werkt aan ondersteunende voedingsstoffen en leefstijl. 

Waarom wordt jij wel ziek en je partner niet terwijl jullie dezelfde levensstijl hebben?  

Als het je niet lukt om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen zou het goed kunnen dat je een genetische variant hebt waardoor bij jou lichaamsprocessen anders verlopen dan bij de mensen om je heen.  Je kunt dit laten testen door een genetisch onderzoek te laten doen.

CYP 450 enzymen groep

Als je heel sterk reageert op medicatie en supplementen kun je je arts vragen een genetisch onderzoek te laten uitvoeren op de CYP450 enzymen groep.  Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd als medicatie te langzaam afgebroken wordt en er een gevaar kan ontstaan door, voor jou, te hoge doseringen. Het onderzoek wordt niet uitgevoerd als je zegt dat je slecht reageert op supplementen, koffie of alcohol. Simpelweg omdat het ziekenhuis je dit niet voor zal schrijven en ze hier geen verantwoordelijkheid voor hoeven te dragen. De focus ligt echt op medicatie. Deze onderzoeken worden alleen in academische ziekenhuizen verricht. Hier vindt je een overzicht van de ziekenhuizen. Overleg altijd eerst met je huisarts of behandelend arts.

Zelf genetisch onderzoek laten uitvoeren

Natuurlijk kun je ook zelf, voor eigen kosten, je genen laten onderzoeken. Ik werk met iGene, een Nederlands laboratorium in Nijmegen. 

Zo kun je kijken naar o.a. DAO , HNMT, MAO-A  en MAO-B enzymen. De enzymen in het ontgiftingspad. CYP450,  MTHFR, COMT, PEMT, GST/GPX. De enzymen voor oestrogeen en voor de opname en verwerking van vitaminen. De ontstekingsgevoeligheid en de oxidatiegevoeligheid. Allemaal factoren die bij MCAS een onderliggende oorzaak kunnen zijn. Vaak zijn er genetisch ook op meerdere vlakken varianten in de genen waardoor klachten sneller kunnen ontstaan. Deze genen vind je niet in het genetisch iGene Health pakket en kunnen alleen door een iGenius Certified Professional worden ontgrendeld. Ik ben zo’n professional.

Hoe werkt het? 

Als je zelf een pakket besteld kun je iGeneHealth pakket aanvragen je krijgt een genetisch overzicht van de algemene ziekten. Wil je meer gespecificeerd, wat bij MCAS echt nodig is. Dan vraag je het pakket bij mij aan. Ik heb als iGenius Certified Professional toegang tot de extra database met genen. 

Van iGene overzicht maak ik een genetisch rapport. Hierin wordt uitgelegd wat welk gen doet, wat dat in jouw situatie betekent en hoe je hier naar kunt handelen. 

Ik maak verbanden tussen de genvarianten en wat dit betekent voor MCAS. Dit is bij ieder persoon weer anders, dus je krijgt een persoonlijk rapport. 

Prijs genetisch onderzoek : €499,00

Basis onderzoek                                                                          € 249,00
Aanvullend pakket iGenius:                                                 € 150,00
Persoonlijk verslag geschreven door Lisa 
gericht op de onderliggende oorzaken van MCAS (ongeveer 10 A4 tjes): € 100,00

Je kunt een onderzoek aanvragen door te mailen naar info@histamine-intolerantie.nl. Je ontvangt dan een factuur. Het onderzoek wordt aangevraagd zodra de factuur is voldaan.

Het duurt ongeveer 1,5 a 2 maanden voordat de uitslag er is en het verslag is geschreven. 

Meer informatie over de inhoud van het onderzoek, met overzicht van de genen en lichaamssystemen vind je HIER.

Kijk voor meer informatie op igene.nl

Wil je meer weten over deze genen, hoe je herkent of deze te langzaam of te snel werken, lees dan het boek Dirty Genes van Ben Lynch. Een boek dat door veel gezondheidsgoeroes wordt geprezen vanwege de toegankelijkheid en de nieuwe verhelderende zienswijze. 

Koop het boek hier

 

Dit onderzoek is naar mijn idee van groot belang bij MCAS en MCS waarbij mestcellen overreageren op externe factoren naast voeding. Een haar mineraalanalyse kan je inzichten bieden die je niet hebt bij een bloedonderzoek. Zo kun je zware metalen opsporen die verborgen liggen in de diepere weefsels in de organen, dit is een veel voorkomende oorzaak. Een bloedonderzoek meet alleen de mineralen en metalen in het bloed. Dit is een andere waarde. Bovendien meet een haar mineraalanalyse veel mineralen en zware metalen die met ander onderzoek niet te meten zijn.

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar 38 mineralen en spoorelementenkwik, lood, cadmium, calcium, magnesium, kalium, chroom, mangaan, koper, zink, selenium, aluminium, natrium, vanadium, zilver, zwavel, fosfor, antimoon, arseen, beryllium, bismuth, broom, kobalt, kalium, lithium, molybdeen, platinum, tin en thallium.

 

Inhoud:

 

 1. Haarmineraalanalyse door laboratorium Biovis
 2. Uitgeschreven verslag volgens de theorie van Dr. Eck & Dr. Wilson waarin de verbanden worden gelegd tussen combinaties van waarden van de verschillende metalen en mineralen. 

Een haaronderzoek is aan te bevelen bij mensen met een overactief immuunsysteem (histamine intolerantie, allergien, astma). Maar ook als je twijfelt of je over voldoende mineralen beschikt.

Dit urine onderzoek is vrij nieuw in Nederland en geeft de hoeveelheden en soorten giftige mycotoxine in het lichaam aan.

Mycotoxinen, de gifstoffen van schimmels veroorzaken veel ziekten en MCAS is er daar een van. Samen met zware metalen kunnen schimmels en mycotoxinen je leven flink zuur maken. Het is een veel voorkomende oorzaak van MCAS. (En nee, er is geen wetenschappelijk onderzoek, wel de ervaring van meerdere MCAS specialisten en artsen).

Het onderzoek zelf wordt in de Verenigde Staten uitgevoerd. Tot voor kort, mei 2023 konden alleen geregistreerde artsen een onderzoek aanvragen, wat het erg omslachtig maakte. Great Plains Laboratory is nu overgegaan in Mosaicdx.com en je kunt nu zelf een mycotoxinen onderzoek bestellen.

Let op: naast de kosten voor het onderzoek betaal je ook extra voor de verzendkosten. 
Dit is naar Nederland, Luxemburg, Duitsland en Italie 98 USD (€91,40)
Naar Frankrijk en Slowakije 104 USD (€97,00)

Op de website van het laboratorium kun je veel informatie vinden over het onderzoek.  Mosaicdx

Test bestellen 

Onderaan deze pagina vind je een voorbeeld van een uitslag van het onderzoek. 

Handleiding voor de afname van de test, om een goede uitslag te krijgen, volgt nog. 

Schimmel en mycotoxine