Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

2024

Nieuwsbrief #1 ADHD

Ik  wil je een heel gelukkig en gezond 2024 toewensen!

Dit jaar beloofd een jaar van veranderingen te worden. Persoonlijk houd ik erg van verandering, dat kan komen door mijn ADD/ADHD en het verhoogde histamine in mijn hersenen.  Wist je trouwens dat in onderzoek bleek dat er bij meer dan 60% van de kinderen met ADHD een verlaagd DAO enzym gehalte is aangetroffen?  Dan zouden deze kinderen histamine minder goed kunnen afbreken. Ook is er bij kinderen met ADHD vaak sprake van verhoogd candida gistgehalte. Wat dan weer kan verklaren waarom het DAO verlaagd is. Er zijn meer connecties in alle verschillende problemen dan we denken.

Maar goed. Verandering. Hiep hoi! Ben jij klaar voor verandering? Dat zou perfect zijn, want het helpt je te herstellen van MCAS. Leren loslaten, ontspannen, die stress stand waar je mee bent opgegroeid veranderen in een go-with-the-flow mentaliteit. Van tot het gaatje gaan en van de hoed en de rand willen weten naar voelen, zonder enige kennis. Alleen maar voelen.
Zo’n jaar dus. Voel maar.
En tja, daar zit ik dan met al die boeken die ik geschreven heb, boordevol kennis.
Je kunt psychisch heel veel bereiken, maar zolang je op mentaal gebied nog niet daar bent waar je zou willen zijn (onderuitgezakt nippend aan je kokoswatertje, of juist lekker met je handen in de aarde om je planten te verzorgen, dit alles met een tevreden gevoel vol vertrouwen in jouw toekomst), heeft je lichaam ondersteuning nodig met de juiste voedingsstoffen.
En dat is voor iedereen weer net iets anders, afhankelijk van wat de verstoringen in jouw lichaam zijn.

Vernieuwde webshop: 20 onderzoeken direct te bestellen!

Wat die verstoringen zijn kun je onderzoeken, je kunt nu in de webshop direct onderzoeken bestellen. Helder, overzichtelijk en snel!

15% korting op de e-boeken

Daarom en omdat het nieuwjaar is en ik het feestje nog niet wil stoppen, geef ik de komende maand 15% korting op alle e-boeken in de webshop!

Dus doe je voordeel begin het jaar goed!

Proost (met een kokoswatertje, met rietje)!!

Recent onderzoek uit 2023 suggereert dat ongeveer eenderde van de mensen met MCAS ondergewicht heeft.  De meest gestelde vraag bij mijn clienten, is dan ook: hoe kan ik wat aankomen en wat kan er aan doen om het te stoppen.

Ben jij één van die mensen of help jij als thereapeut of dietiste mensen met ondergewicht en MCAS dan is het belangrijk verder te kijken dan alleen het ondergewicht zelf. De klassieke aanpak, het combineren van meer vetten en koolhydraten zal niet voldoende helpen. Natuurlijk moet je wel meer eten, alleen al omdat ontstekingsreacties veel energie vergen en het lichaam dus ook meer voedingsstoffen nodig heeft. Je verbrandt meer, het lichaam is ook in de ruststand nog steeds hard aan het werk om ontstekingen te bestrijden. Daarnaast heb je het probleem de darmwand vaak beschadigd is waardoor er niet voldoende voedingsstoffen op kunnen worden genomen. Dus veel voeding gaat er net zo snel weer uit als het er in kwam.

Wil je ondergewicht aanpakken is het belangrijk om naar de onderliggende oorzaken te kijken. Allereerst is het herstellen van de darmwand essentieel. Heb je dat gedaan, maar kom je niet aan in gewicht.
Ondergewicht zie je ook bij hyperthyreoïdie, een te snelle schildklierwerking waardoor de verbranding versnelt.
Uit een studie blijkt dat ongeveer een kwart van de MCAS een te snelle schildklierwerking heeft, deze cijfers komen overeen met het aantal mensen met ondergewicht. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoeken van 2020 tot 2023 onder groepen tot 150 MCAS patienten.

Als er sprake is van hyperthyreoïdie, kun je verder kijken naar wat daar de oorzaak van is. Bijnieren of nieren die niet goed functioneren, een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamine D, magnesium, zink, en vooral vitamine B6.

Vitamine B6 is een heel belangrijke vitamine bij MCAS, om meerdere redenen die je hier kunt lezen. Ook komt een verhoogd vitamine B6 in bloedserum regelmatig voor en daardoor een tekort aan vitamine B6 op celniveau. Hoe dat ontstaat lees je hier.

De hyperthyreoïdie doet nog meer: het laat het enzym alkalinefosfatase (ALP) dalen, hierdoor worden mestcellen reactiever. De snelle schildklier zorgt dus voor verhoogde mestcelactivatie.
Dit tekort aan ALP zorgt ook voor verminderde opname van vitamine B6 en dat kan weer het DAO enzymactiviteit verlagen. Zo blijf je dus in een vicieuze cirkel.

Kijk bij ondergewicht dus naar de schildklierwerking, voedingsstoffen tekorten, de bijnieren en  nieren. Wat is daar de oorzaak van?

Kijk hier voor een overzicht van artikelen over problemen die verband houden met een verstoorde schildklier werking, te snel of te langzaam.

Studies hebben aangetoond dat mensen met MCAS vaker een kopertekort hebben dan mensen zonder MCAS. In een studie van 100 mensen met MCAS had 62% een kopertekort. Dat is meer dan de helft, veel dus!

Een kopertekort komt heel veel voor, zeker bij vrouwen omdat oestrogeendominantie bijdraagt aan te hoog toxisch vrij koper waardoor het koper wat ons lichaam nodig heeft, te laag wordt. Er is dus wel koper, maar je lichaam kan er niets mee, sterker nog het werkt meer tegen je. Zo zijn mestcelactivatie, angst, vermoeidheid en zweverig gevoel (wat nog wel eens verward wordt met een spiritiueel gevoel), bekende symptomen.

Een verhoogd vrij koper is toxisch en zorgt voor mestcelactivatie omdat het koper zorgt voor oxidatieve stress. Mestcellen zijn bijzonder gevoelig voor oxidatieve stress, en ze kunnen hierdoor worden geactiveerd. Het vrije koper kan zich direct aan de mestcellen binden. Het bindt zich dan op de receptoren die op de celmembraan zitten, waardoor mestcellen die oxidatieve stress ervaren, degranuleren en hun mediatoren (de stoffen in de mestcellen) vrijgeven. Het vrije koper geeft chemische signalen af die mestcellen activeren.

Je moet bij MCAS het vrije koper elimineren en het biologische tekort verhogen.

Een kopertekort kun je niet oplossen met een kopersupplement. De meeste merken die koper aanbieden, hebben alleen de niet biologisch beschikbare soort. Ga je deze verhogen, dan worden je klachten eerder erger in plaats van beter. Er is echter één vorm die wel opgenomen kan worden. Daarover straks meer.

Biologisch actieve koper activeert DAO enzymen
Als je het DAO enzymen gehalte  in je darmen laat onderzoeken en de hoeveelheid is normaal, dan weet je niet of deze enzymen actief zijn. Bij een kopertekort kan een DAO enzym zijn werk niet doen. Dit is ook waarom er in een DAO supplement vaak koper wordt toegevoegd. Helaas is dat niet de biologisch actieve vorm, dus de vraag is of dat nou wat bijdraagt aan de activatie, ik denk van niet als er sprake is van kopertoxiciteit/te hoog vrij koper.

Koper is een essentieel mineraal dat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is betrokken bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder:

 • De vorming van rode bloedcellen
 • De werking van het immuunsysteem
 • De opname van ijzer
 • De aanmaak van collageen
 • De werking van de hersenen
 
 
Symptomen van een kopertekort

De symptomen van een kopertekort kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Tintelingen in de handen en voeten
 • Haaruitval
 • Droge huid
 • Blauwe plekken
 • Problemen met het geheugen en de concentratie
 • en dus ook MCAS
 
Wat kun je zelf doen?
Zoals ik al zei gaat een gewoon kopersupplement niet helpen. Dit is namelijk een los mineraal. Wij mensen en dieren zijn niet geëvolueerd om koper in de minerale vormen te gebruiken. Koper in de minerale vorm kan giftig zijn voor mensen en dieren die niet over de eiwitbegeleiders en andere mechanismen beschikken om ermee om te gaan. Dit zijn metallothioneïne en ceruloplasmine.
Natuurlijk hebben we deze beide stoffen van nature in ons lichaam, maar als de lichaamssystemen ontregeld zijn, kan er hier een tekort aan ontstaan. En het is niet makkelijk om deze op korte termijn te verhogen.

De afgelopen jaren is er echter een kopersupplement ontwikkeld waarbij koper gekoppeld is aan niacine. Hierdoor is het in je lichaam direct biologisch beschikbaar. Ik heb geen banden en verdien ook niets aan de reclame die ik nu ga maken, maar ik vind dat iedereen met MCAS dit moet weten.
MitoSynergy noemt hun koper/niacine binding Cunermuspir. Jefros Botanicals Bio-Cu1 of Copper1. Deze vorm geeft het koper zijn optimale oxidatietoestand.

Cunermuspir/Bio-Cu1/Copper1 wordt gemaakt door een proces dat nabootst hoe planten koper verwerken, waardoor biologisch beschikbaar koper de menselijke mitochondria cellen kan binnendringen en kan worden gebruikt voor het belangrijke biochemische proces van ATP-cycli. Dit is geweldig goed nieuws!

Deze vorm van koper is veilig omdat het direct biologisch beschikbaar is, hierdoor kan de energie verbeteren, de mentale helderheid vergroten en de DAO-enzymen functioneren beter waardoor histamine vermindert.


Kun je een kopersupplement en niacine supplement tegelijk innemen voor hetzelfde effect?

Als je de markt voor jezelf hebt, kun je je prijs opdrijven, dat is wat Mitosynergy en Jefros-botanicals dan ook gedaan hebben. Het supplement is prijzig. Een potje met 60 capsules kost ongeveer €80,00. Dat zijn geen grapjes. Daarom dacht ik, wat als je een koper en niacine supplement tegelijk inneemt. Ik weet de verhouding van koper en (no-flush) niacine niet en ik heb er ook geen ervaring mee.

Theoretisch gezien zou het innemen van een koper- en een niacinesupplement tegelijkertijd hetzelfde effect kunnen hebben als het innemen van cunermuspir. Dit komt omdat niacine de opname van koper in het lichaam kan verbeteren. In een studie uit 2015 werd bijvoorbeeld aangetoond dat niacine de opname van koper in de darm met ongeveer 30% kon verhogen.
In de praktijk is het echter mogelijk dat de biologische beschikbaarheid van koper niet zo hoog is als bij cunermuspir. Dit komt omdat cunermuspir een stabiele verbinding is die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Koper- en niacinesupplementen kunnen ook verschillende vormen van koper en niacine bevatten, die niet altijd even goed worden opgenomen. Daarnaast kan de opname van koper worden beïnvloed door andere voedingsstoffen in de maaltijd, zoals eiwitten, ijzer en calcium.

Helpt het BioCu1 supplement om het toxische koper te verlagen?
Dat is afhankelijk van hoeveel toxisch vrij koper er in het lichaam aanwezig is.
Als je een kopertekort hebt kan een verhoogde inname van koper en niacine leiden tot een afname van het vrije koper. Bij mensen met een normale koperspiegel kan een verhoogde inname van koper echter geen effect hebben of zelfs tot een verhoging van het vrije koper leiden.


Moet je dan koperrijk eten?
Niet perse, omdat je dan nog steeds de koperinname verhoogt zonder dat het verwerkt kan worden tot biologisch beschikbare koper.
Wat je wel kunt doen is je lichaam te zo te voeden dat de twee stoffen die koper transporteren en verwerken (metallotheonein en ceruloplasmine) te verhogen. Hoe je dat doet lees je in het boek Koper Ontgiften.

Kwik en lood verhinderen koper opname
En last but zeker niet least: Onderzoek of je een lood en/of kwik belasting hebt. Heb je amalgaam vullingen, rook je of ben je opgegroeid in een omgeving waar gerookt werd. Dan kan dit een rol spelen in je huidige problematiek.
Lood en kwik kunnen de opname van koper verstoren.
Ik meet dit met een haarmineraal onderzoek. Deze kun je in de webshop bestellen.

Een kopertekort kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van histamine-gerelateerde klachten bij mensen met MCAS. Het is belangrijk om een kopertekort te herkennen en te behandelen, om de symptomen van MCAS te verminderen. Lees het boek Koper Ontgiften.

Ik merk dat koper niet genoeg aandacht krijgt bij het herstellen van MCAS, doe er voordeel met deze informatie, en vertel op de facebookgroep als ervaring hebt met een bioactieve kopervorm. (Let op: vaak noemt een supplement koper bioactief, maar is het niet gekoppeld aan niacine, dat is dus niet de vorm die de koperstatus gaat verbeteren. Kijk echt voor de koppeling  van koper aan niacine.)

Veel succes en dikke knuf, je komt er wel,

Lisa

FIRSTNAME% wist je dat je mestcellen minder snel reageren als je vitamine A gehalte goed is? 

Check dus altijd het vitamine A(= retinol) gehalte in je bloed.

Vitamine A/retinol

Vitamine A is heel belangrijk om koper te kunnen verwerken. Het zorgt ervoor dat koper wordt gebonden aan ceruloplasmine en in het lichaam gebruikt kan worden, zodat er geen toxische stapeling ontstaat. Het kan dus zijn dat je een koper en daardoor DAO tekort hebt door een retinol tekort. Retinol is een van de meest belangrijke vitaminen tegen virussen. 

Gebruik voor aanvulling van vitamine A liefst de retinol vorm. Dit is de actieve vorm. Wortelen en andere plantaardige vormen kunnen wel aanvullen, maar als je een genetische mutatie hebt, zoals ik en wat redelijk veel voorkomt, kun je beta-caroteen niet in retinol omzetten, dan hebben plantaardige bronnen geen zin. Dus een vitamine A supplement op plantaardige basis ook niet. 

Je herkent deze mutatie aan:

 • Als kind al gevoelig voor zonlicht.

 • Als kind kon je al verbranden na een paar minuten zon. (en wellicht nog steeds)

Vul dus vitamine A aan. Dit kun je doen door rauwe room te gebruiken. Is zuivel een probleem, dan kun je dit nog steeds wel proberen, omdat zuivel uit de supermarkt vaak problemen geeft omdat het is gepasteuriseerd en de enzymen die de lactose afbreken er niet meer inzitten. 

Lukt zuivel echt niet, dan kun je biologische lever van grasgevoerde runderen gebruiken. Ja, ik weet dat lever een probleem vormt qua histamine, maar je neemt maar een blokje van 1 x 1 centimeter.  Hiervoor vries je een stukje lever half in, zodat het stevig is en snijd je het in klein blokjes. Deze vries je in. Je neemt iedere dag zo’n blokje in met water, net als een pil. Dan proef je er ook het minste van.

Wilde zalm, biologische eieren (neem alleen eidooier als je niet tegen kippenei-eiwit kan) en biologische kaas bevatten ook retinol. 

Als dat ook niet gaat dan kun je een supplement met retinol gebruiken.

Let er wel op dat als je langdurig teveel vitamine A gebruikt dit schadelijk kan zijn. Wees dus voorzichtig met de dosering. Het verschilt of je de mutatie hebt of niet. Als je heel gevoelig bent voor zonnebrand, dan kan twee à drie keer per week geen kwaad. En als je immuunsysteem overreageert, kun je in de eerste maand ook iedere dag een supplement of een blokje lever nemen. Luister daarna naar je lichaam. 

Teveel vitamine A zorgt namelijk ook weer mestcel degranulatie. Dus worden je histamine klachten na een periode inname van extra vitamine A erger, dan is het tijd om het minder vaak in te nemen. 

Heb je een abonnement dan kun je verder lezen over de rol van retinol:

Het mestcelactivatiesyndroom en kopertoxiciteit

Je hebt al een week abonnement voor €6,00, hiermee heb je toegang tot alle informatieve artikelen over MCAS.

Lang niet iedereen met MCAS heeft migraine en lang niet iedereen met migraine heeft MCAS. Toch zijn er belangrijke overeenkomsten. Bij beiden speelt de hormoonbalans en dan vooral  insulineresistentie en oestrogeendominantie een rol en bij beiden is er een tekort aan elektrolyten. Ook spelen stress, hormonale disbalans en verhoogd histamine bij beiden een belangrijke rol.  Stress kan zorgen voor een lekke darm en daardoor histamine intolerantie. In de webshop vind je een fecestest speciaal om histamine en lekke darm te onderzoeken. Dit is het basisonderzoek aangevuld met histamine en zonuline in de ontlasting. 

Migraine kan al jaren aanwezig zijn, voordat MCAS ontstaat. De reden waarom iemand MCAS krijgt, naast migraine ligt, mijnsinziens, aan het toxine gehalte in het lichaam en het onvermogen om goed te ontgiften.  Dit laatste kan genetisch zijn en verergeren door oestrogeendominantie en de overgang, of bij mannen, een verlaagd testosterongehalte. 

De schommeling en de daling van de hormonen bij vrouwen hoeven geen problemen te geven, anders zouden alle vrouwen last hebben van de overgang en dat is niet zo. 

Het grootste probleem is, denk ik, chronische stress. Dit zorgt voor overwerkte bijnieren waardoor zij na een lange periode van stress niet meer voldoende hormonen kunnen produceren. Dit kan al jaren aan de gang zijn. Ook kindtrauma’s kunnen ongemerkt het lichaam onder spanning zetten. Soms al tientallen jaren.

Door de hormoontekorten van de bijnieren, lozen de nieren meer vocht en daarmee natrium en kalium. Bij zowel bij MCAS als bij migrainepatienten zie ik hier in de haarmineraal onderzoeken een groot tekort. Dit zorgt voor uitdroging van de cellen.

Wist je dat uitdroging en dus het tekort aan natrium en kalium niet alleen voor mestcelactivatie kan zorgen maar dat het ook insulineresistentie kan veroorzaken, volgens dr. Afrin een oorzaak van MCAS? Je hebt voldoende kalium nodig om de glucose uit het bloed en in de cel te krijgen. 

Heb je migraine en MCAS? Let dan vooral op je elektrolytenbalans. Vermijd suikers en snelle koolhydraten, maar het belangrijkste is:

1. De stress uit je lichaam te krijgen. Rust, kalmeer, spoor oude stresspunten in je lichaam op en doe niet alleen mentaal werk bij een psycholoog, maar ook lichaamswerk waarbij vastzittend blokkades en trauma uit de weefsels wordt verwijderd. 

2. Elektrolyten aan te vullen: natrium, kalium, magnesium en calcium. 

Spoor mineraaltekorten op via haarmineraal onderzoek of bioresonantie. 

Op de website vind je in de kennisbank tientallen artikelen over migraine bij MCAS. 

Deze week wil ik het weer hebben over mycotoxinen, de giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels die op voedsel en voedergewassen kunnen groeien. Blootstelling aan mycotoxinen kan via de voeding plaatsvinden, maar ook via inademing of contact met besmette materialen. Deze gifstoffen kunnen een scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder immuunstoornissen. Bij ongeveer 80% van de MCAS patienten spelen mycotoxinen een rol (en wie weet bij welke ziekten nog meer, dit is slechts het topje van de ijsberg, wij zijn tenslotte de kanariepietjes in de goudmijn, extra gevoelig voor gifstoffen).

Mycotoxinen kunnen het immuunsysteem op verschillende manieren ontregelen:

1. Ontsteking: Mycotoxinen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken. Chronische ontsteking is een kenmerk van MCAS (Mast Cell Activation Syndrome), een aandoening waarbij mestcellen overactief worden en histamine en andere ontstekingsmediatoren afgeven.

2. Onderdrukking van immuunrespons: Mycotoxinen kunnen de werking van verschillende immuuncellen remmen, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties.

3. Auto-immuniteit: Sommige mycotoxinen kunnen het immuunsysteem aansturen om gezonde lichaamscellen aan te vallen, wat kan leiden tot auto-immuunziekten.

4. Mestcel degranulatie: Mycotoxinen kunnen direct mestcellen activeren, waardoor histamine en andere ontstekingsmediatoren vrijkomen. Dit kan leiden tot symptomen van MCAS, zoals zwelling, jeuk, huiduitslag, diarree en anafylactische reacties.

Blootstelling aan mycotoxinen kan dus een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van MCAS. Het is belangrijk om blootstelling aan mycotoxinen te minimaliseren door te kiezen voor schimmelvrije voeding en een gezonde leefstijl te hanteren.

Tips om blootstelling aan mycotoxinen te verminderen:

 • Kies voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.
 • Bewaar voedsel in luchtdichte containers op een koele, droge plaats.
 • Vermijd voedsel dat beschimmeld is of een muffe geur heeft.
 • Kook voedsel grondig.
 • Gebruik een luchtreiniger in huis om schimmelsporen te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen! Door je te informeren over mycotoxinen en stappen te ondernemen om blootstelling te minimaliseren, kun je je immuunsysteem beschermen en het risico op MCAS verminderen.

Bestel nu  het e-boek Schimmelziekte met daarin alles over schimmels, mycotoxinen en hoe deze te behandelen bij MCAS.

Vorige week vertelde ik je over mycotoxinen, deze keer ga ik in op specifiek  één soort: Zearalenone. 

Dit is de soort die voornamelijk op mais voorkomt. Dus als je glutenvrij eet en je daarbij bijvoorbeeld regelmatig maiswafels en pasta eet, kun je deze mycotoxine binnen krijgen. 

Blootstelling aan zearalenone kan de oestrogeenbalans in het lichaam verstoren, doordat de structuur  ervan vergelijkbaar is met oestrogeen. Hierdoor kan het zich binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam, wat een overmatige oestrogene werking kan veroorzaken.  Hierdoor ontstaat er oestrogeendominantie. Teveel oestrogeen in het lichaam zorgt ook voor snellere mestcelactivatie en ontstekingen.

Oestrogeen kan mestcelactivatie op verschillende manieren bevorderen:

 • Stimulatie van de groei van mestcellen: Oestrogeen kan de groei en deling van mestcellen stimuleren, wat leidt tot een toename van het aantal mestcellen in het lichaam.
 • Verhoogde expressie van mestcelreceptoren: Oestrogeen kan de expressie van receptoren op mestcellen verhogen die binden aan IgE, een antilichaam dat betrokken is bij allergische reacties. Dit maakt mestcellen gevoeliger voor activatie door allergenen.
 • Verhoogde afgifte van ontstekingsmediatoren: Oestrogeen kan de afgifte van histamine en andere ontstekingsmediatoren door mestcellen verhogen. Dit kan leiden tot symptomen zoals jeuk, zwelling, roodheid en pijn.

Daarnaast kan oestrogeendominantie verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 • Hormonale disbalans: Verstoring van de menstruatiecyclus, onvruchtbaarheid, vroegtijdige puberteit, en menopauzeklachten.

 • Vruchtbaarheidsproblemen: Zearalenone kan de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden en het risico op miskramen verhogen.

 • Andere gezondheidsproblemen: Endometriose, borstkanker, en baarmoederkanker.

Let dus heel goed op wat je eet, bij mais moet je op het volgende letten:

Maïs uit sommige landen, zoals de Verenigde Staten, China, en Mexico, kan hogere niveaus van zearalenone bevatten dan maïs uit andere landen.

Bewerkte maïs, zoals maïsmeel en maizena, kan hogere niveaus van zearalenone bevatten dan onbewerkte maïs. In theorie zou tortillachips minder zearalenone bevatten dan maismeel en maizena en biologische tortillachips nog wat minder, ik weet niet of dit in de praktijk ook zo is. 

Maïs kan al tijdens de groei op het land besmet worden met schimmels, zeker als de planten bespoten worden met herbiciden, zoals glyfosaat, maar ook andere producten die gezondheid van de bodem en plant verzwakken.  Biologische mais is sterker en heeft daardoor minder last van schimmels. 

Heb je last van chronische Candida of schimmel/mycotoxinen symptomen, vermijd dan conventionele mais in zijn geheel

In het eboek Schimmelziekte kun je meer lezen over Zearalenone en hoe je deze veilig kunt ontgiften bij MCAS.

Met het eboek Oestrogeendominantie kun je zelf aan de slag om je oestrogeengehalte weer in balans te brengen.

Bronnen:

Na een paar weken aandacht voor de gifstoffen, nu weer even wat positieve input met als titel: Maak plezier,…hoe dan? Ja, het lijkt een dooddoener,  dat plezier maken zo essentieel is om beter te worden. Je voelt je moe, mogelijk ook angstig en wat depressief, wat gezien het weer de laatste tijd niet zo gek is. Maar we moeten door en liefst wel op een leuke manier, alleen de liefde en tijd voor je naasten en jezef zijn op dit moment essentieel, of zou essentieel moeten zijn.

Zeker als je door een moeilijke tijd gaat, is het goed om met vrienden en familie te praten, of je aan te sluiten bij een therapie groep. Het MCAS Balansprogramma werkt ook op die manier. Iedere twee weken hebben we een videocall van een uur. Hierin beantwoord ik vragen, maarnet zo belangrijk is dat de deelnemers via video met elkaar ervaringen uit kunnen wisselen. 

Sommige mensen vinden dit juist moeilijk. Als het moeilijk gaat, keren ze liever naar binnen en zijn ze liever alleen zodat ze hun gevoelens kunnen verwerken en de nieuwe werkelijkheid kunnen aanvaarden.

Als je ook liever alleen bent, misschien ook omdat je te moe bent om te praten of naar anderen toe te gaan, kun je een dagboek bijhouden waarin je met je zelf praat. Schilderen is ook heel goed om je gevoelens te uiten. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je naar het werk van anderen kijken, bijvoorbeeld op Instagram, (pas op dat het niet alleen bij kijken blijft, leg je telefoon na een half uurtje weg en kom bij jezelf). Een boek lezen of naar een museum gaan is ook een goede optie, maar qua energie soms te zwaar.

Kijk naar anderen, naar de verschillende visies op het leven en de verschillende emoties en hoe je hier zelf in staat. Dat geeft je problemen context. Kijk ook hoe ze problemen oplossen, hoe het ze lukt om ondanks hun problemen zoveel mogelijk plezier te maken. 

Ik vind Miss Wondersmith een mooi voorbeeld, dit is Amerikaanse Betsie. Ze heeft zo’n ernstige voedselintolerantie dat haar lichaam helemaal geen voeding meer accepteert. Ze blijft in leven met een infuus met voedingsstoffen.  Ze ligt regelmatig in het ziekenhuis en vecht voor haar leven. Dit weerhoudt haar echter niet om creatief te blijven. Ze maakt de meest prachtige voeding en keramiek en geeft ook theefeestjes. Helemaal zoals zij wil en zoals zij het fysiek aan kan. Ze doet wat ze het liefste doet en dat maakt haar gelukkig. 

Ik weet dat er onder mijn volgers veel hoogsensitieve en creatieve mensen zijn, niet zo gek met een lager serotonine gehalte en verhoogd histamine (hoog sensitiviteit) en een hoog kopergehalte in de hersenen (hoog sensitief, creatief en spiritueel). Ken jij jezelf als een gevoelig, creatief en mogelijk spiritueel persoon en ben je jezelf in de loop der jaren kwijt geraakt. Werk hier dan aan. Eenmaal terug bij jezelf, zal de weerstand in je lichaam minder worden en zal je meer kunnen verdragen.

Creer, het maakt niet uit wat. Als het je hart maar een sprongetje laat maken, je weer dat verliefde gevoel kunt krijgen als je naar je eigen werk kijkt, ook als het niet perfect is, half af, of een mislukt geval, dat maakt niet uit. Het is een deel van jou, jouw intuitie, jouw zelf liefde. Kritiekloos.

Maak modder, maak troep, maak rommel, vandaaruit kun je onverwachte nieuwe dingen creeren.  

Ter inspiratie een werk van mij. Ik maak ze op een iPad met het programma Procreate. Ik begin met een soort droedel, gaandeweg ga ik dingen in de droedels zien. Vraag mij een dier te tekenen en het lijkt nergens op, maar in de droedels tekent mijn onderbewuste en dan zie ik plots allerlei dieren en mensfiguren. Ik heb dan plezier, ik kleur als in een mandala, verfijn de vormen, gooi wat weg en voeg wat toe en na een paar uur heb ik dan iets waarvan ik denk: wat leuk! En ook: Heb ik dat gemaakt? Wat grappig! 

Ik wens je een hele mooie, vrije, creatieve week vol zelfliefde.