Koolhydraat arm/ ketogeen dieet bij MCAS

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Koolhydraat arm/ ketogeen dieet bij MCAS

Een koolhydraat arm of een ketogeen dieet helpt om je bloedsuiker te balanceren en insuline resistentie om te draaien. Deze diëten werken goed bij mensen met migraine, insuline resistentie en MCAS (Mestcel Activatie Syndroom).

Het principe van deze diëten is het sterk beperken van koolhydraten variërend van 20-50 gram per dag. Het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en ketogeen dieet is de hoeveelheid koolhydraten, bij een ketogeen dieet eet je maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag, daarbij eet je ook veel vetten zodat je lichaam in ketose komt. Als je koolhydraten eet, gebruikt je lichaam glucose als brandstof, als je veel vetten eet en weinig koolhydraten zal je lichaam overschakelen naar vet als brandstof. Hierdoor verlaagd de insuline aanzienlijk. Zo kan je alvleesklier tot rust komen en je lichaam herstellen.

Door alle suikers en koolhydraten sterk te verlagen, zal de ontstekingsgevoeligheid ook sterk dalen. Zeker bij MCAS is dit belangrijk. Daarnaast zorgt verhoogd bloedsuiker voor verlaagd natrium in de cellen. Hierdoor drogen cellen uit. Het lichaam probeert te voorkomen door mestcellen te activeren waardoor er histamine naar de cellen wordt gestuurd. De histamine trekt vocht aan waardoor de cel in leven kan blijven. Histamine verhogen is dus een noodgreep van het lichaam om de boel draaiende te houden en celdood te voorkomen.

De sleutel naar herstel is dan het balanceren van de elektrolyten en het vermijden van suikers en snelle koolhydraten. Hoe strict je koolhydraten moet vermijden is afhankelijk of je het metabool syndroom hebt, ofwel of er insuline resistentie of reactieve hypoglykemie en in welke mate. Uit haaronderzoek blijkt vaak dat de patiënt met MCAS meer koolhydraten eet dan goed is voor de lichaamsystemen.

Migraine, insuline resistentie en koolhydraten

Een histaminearm dieet helpt bij migraine, maar wat is nou de onderliggende klacht waardoor je migraine krijgt? Veel mensen met migraine hebben ook darmklachten, Ehlers Danlos en insuline resistentie. Volgens Angela A. Stanton PhD, schrijfster van het boek “Fighting the Migraine Epidemic” hebben alle mensen met migraine insuline resistentie. Je hoeft hiervoor geen overgewicht te hebben. Een koolhydraatarm of ketogeen dieet helpt deze groep patienten omdat suiker/koolhydraten de cellen uitdroogt en hierdoor migraine ontstaat. Door koolhydraten sterk te verlagen, worden de cellen weer voorzien met de juiste hoeveelheid vocht. Wil je migraine aanpakken dan is hier een speciaal migraine protocol voor. Je mag alleen een ketogeen dieet volgen als je geen medicatie gebruikt. Migraine kun je dus zien als een metabole ziekte, een koolhydraat arm dieet helpt je stofwisseling te herstellen.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

Inhoudsopgave