Melasma

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Melasma

Pigmentvlekken op het gezicht die ontstaan door hormonale veranderingen, vooral tijdens en na de zwangerschap noemt men Melasma. Ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. De officiele term voor het zwangerschapsmasker is ‘coasma gravidarum’. Je tepels verkleuren tijdens de zwangerschap onder invloed van oestrogeen en progesteron van roze naar bruin en op dezelfde manier ontstaan er pigmentvlekken op je gezicht. De pigmentvlekken ontstaan als je huid in contact met zonlicht komt. Je huid produceert dan meer melamine-pigment doordat er meer MSH (melanocyt-stimulerend hormoon)  wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap. MSH is een hormoon dat zorgt voor meer eetlust en seksuele opwinding. Ook is tijdens de zwangerschap de oestrogeen en progesteron productie hoger.

Oestrogeen zorgt ervoor dat er histamine vrijgemaakt wordt en histamine zorgt er weer voor dat er meer oestrogeen aangemaakt wordt. 1  Een vicieuze cirkel dus!

Deze hyperpigmentatie zie je vooral op het voorhoofd, wangen, slapen, rond de ogen en de bovenlip. Het is een gevolg van een hormonale afwijking.

Je kunt melasma bij een schoonheidsspecialiste met dermatologische kennis laten behandelen, maar dit kost een lieve duit en ik ben zelf van de puur natuur en het probleem bij de bron aanpakken.

Als je melasma tijdens je zwangerschap krijgt is de kans groot dat het weer verdwijnt als je hormonen weer de normale niveau’s van voor de zwangerschap hebben.

Niet zwanger en toch pigmentvlekken

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de vrijlating van histamine door mestcellen in de huid een trigger is voor pigmentvlekken. Als je oestrogeendominantie hebt, is er ook meer oestrogeen dan wat normaal zou zijn, hierdoor wordt er ook meer pigment aangemaakt. Heb je daarbij dan ook nog een overschot aan histamine in je lichaam dan is de kans dat je last krijgt van pigmentvlekken groter.

Wat je kunt doen is het oestrogeengehalte te verlagen.

De volgende symptomen kunnen duiden op teveel oestrogeen:

  • Stemmingswisselingen, PMS, depressie of prikkelbaar
  • Huilerig, vaak zonder aanleiding
  • Slapeloosheid
  • Grotere cupmaat of gevoelige borsten
  • Vleesbomen (myomen)
  • Endometriose of een pijnlijke menstruatie
  • Eetbuien
  • Wazig denken
  • Afwijkende uitstrijkjes
  • Vergrote kans op borstkanker en andere hormoongevoelige vormen van kanker (baarmoeder en eierstokken)
  • Zwelling, vocht vasthouden van water
  • Zware bloedingen
  • Vetopslag met name rond heupen en billen
  • Vetopslag op de benen

Wil je oestrogeendominantie aanpakken, dan dien je een aangepast dieet te volgen. Een belangrijk factor is je lever te ondersteunen, deze moet het teveel aan oestrogeen afbreken.

Mariadiste

Olie van Mariadistel wordt gebruikt om de leverwerking te ondersteunen. De silymarine in mariadistel schijnt de schade die zonlicht aan de huid brengt kan terugdraaien, dus niet alleen de melasma pigmentatie. Silymarine doet dit door gifstoffen te neutraliseren en het vergroot het regenererend vermogen van de lever.  

De schaduwzijde van silymarine is dat het ook histamine en tyramine bevat en het een contra-indicatie heeft met sommige medicijnen. Voordat je mariadistel zou willen gebruiken kun je het beste contact opnemen met je behandelaar. Mijn ervaring is dat de meeste mensen met MCAS het goed kunnen verdragen en er veel baat bij hebben.

Supplement: De standaarddosering van het supplement ligt op 3 x per dag 200 mg. extract, wat ongeveer 75% Silymarine bevat. Begin met 1/2 of 1 capsule. Gaat dit goed, dan kun je dit per week, of zelfs per maand verhogen, ga niet te snel.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die de huid beschermt tegen zonlicht. Daarnaast is het essentieel voor de aanmaak van collageen en het helpt om melasma tegen te gaan. 

Camu camu

Camu camu is een bes uit Peru die de meeste vitamine C bevat van alle vruchten. Het poeder gemaakt van de gedroogde besjes kun je in smoothies doen. Verse Camu camu bevat 2 gram vitamine C per 17 gram van de vrucht. Helaas is camu camu hier niet verkrijgbaar en moeten wij het met het poeder doen, waarvan ik niet weet hoeveel vitamine C hier in zit. Dat het veel is wel zeker.

Heb je een salicylaat stapeling, dan is camu camu geen optie.

Kwon, Soon-Hyo, Young-Ji Hwang, Soo-Keun Lee, and Kyoung-Chan Park. “Heterogeneous Pathology of Melasma and Its Clinical Implications.” International Journal of Molecular Sciences 17.6 (2016): 824. Web.

Hernández-Barrera, R., B. Torres-Alvarez, J. P. Castanedo-Cazares, C. Oros-Ovalle, and B. Moncada. “Solar elastosis and presence of mast cells as key features in the pathogenesis of melasma.” Clinical and Experimental Dermatology 33.3 (2008): 305-08. Web.

https://healinghistamine.com/how-histamine-affects-skin-pigmentation/#

http://www.optimalegezondheid.com/de-voor-en-nadelen-van-milk-thistle-mariadistel/

Inhoudsopgave