Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Vitamine C flush

De vitamine C flush/cleanse is de manier om te bepalen hoeveel vitamine C jouw lichaam nodig heeft. Dit document is een vertaling van de informatie op de website van Perque.com. Dr. Russell Jaffe heeft hier een supplementen assortiment. De vitamine C van Perque is van heel goede kwaliteit. Alleen lastig in Nederland te verkrijgen. De gebufferde vitamine C van vitakruid komt het dichtst in de buurt. 

(red. Ik gebruikte zelf sodiumascorbaat, omdat ik dit in huis had en het werkte ook prima voor de flush. De aanbevolen vitamine C ascorbaat in dit artikel heeft een samenstelling met meerdere elektrolyten die de balans in het lichaam helpen herstellen. Als je geen vitamine C met meerdere elektrolyten kunt vinden (ik heb het nog niet gevonden), dan suppleer je de overige elektrolyten naar verhouding of vraag aan je behandelaar wat je moet gebruiken.)

De vitamine C ascorbaat kalibratie ook wel “C Cleanse”

Als je dit protocol voor de eerste keer doet begin je het beste op een lege maag, ‘s morgens vroeg. Gun jezelf die dag om de “flush” af te werken. De meeste mensen verzadigen hun ascorbaatbehoefte binnen een paar uur. (red. bij mij duurde het 2,5 uur) Af en toe is de behoefte veel groter en kan het een aantal uren duren om de eerste “spoeling” van de kalibratie te voltooien.

Los elke halve theelepel (1,5 gram) volledig gereduceerd, gebufferd mineraal l-ascorbaatpoeder op in een halve deciliter (of meer) water of verdund sap (sap 1:1 verdund met water). 

 • Een gezond persoon begint met elke 15 minuten een afgestreken halve theelepel opgelost in 1-2 ons water of verdund sap.

Tel de doseringen en noteer ze.

Na het oplossen van het l-ascorbaat en als je een bruistablet hebt: afnemen van het bruisen (lost doorgaans binnen twee minuten op), drink je de drank. De benodigde hoeveelheid l-ascorbaat hangt af van hoe snel je lichaam het verbruikt. 

Hieronder vind je de hoeveelheden op basis van hoe gezond je bent:

 • Een matig gezond persoon begint met 1 theelepel om de 15 minuten.
 • Een persoon met een slechte gezondheid begint elke 15 minuten met 2 theelepels.
 • Als er na vier doses geen gorgelen of rommelen in de darmen is, moet je de aanvangsdosering verdubbelen en elke 15 minuten doorgaan.

Ga door met deze instructies met de juiste tussenpozen totdat je een waterige ontlasting of een klysma-achtige evacuatie van vloeistof uit het rectum bereikt. Dit is alsof er een liter vloeistof uit het rectum wordt geperst. 

LET OP: Stop niet bij losse ontlasting. Je wil het lichaam energie geven om gifstoffen “weg te spoelen” en het risico te verkleinen dat ze opnieuw circuleren en problemen veroorzaken.

Stop op dit moment met het consumeren van het gebufferde ascorbaat voor de dag. 

ECHTER, als je kalibratiedosering meer dan 50 gram vitamine C is, moet je een dosis vitamine C consumeren van tenminste 10% van de totale behoefte aan l-ascorbaat om de l-ascorbaat-kalibratie te laten “spoelen” in de late namiddag of avond. 

Veel mensen vinden dat het bereiden van een “batch” ascorbaat ervoor zorgt dat de drank gemakkelijker en tijdiger kan worden geconsumeerd in plaats van met elk interval een nieuwe batch te maken. 

Voorbeeld: 30 gram (10 theelepels) kan worden opgelost in 3-6 dl vloeistof. Als voor deze methode wordt gekozen, raden we aan om een ​​afgesloten, donkere fles te gebruiken om lucht of lichte (foto-)oxidatie van het ascorbaat te voorkomen. Opgelost ascorbaat is een dag stabiel als het koel of koud wordt bewaard en goed is afgesloten.

Naarmate je gezonder wordt, wordt het ascorbaat efficiënter gebruikt en beter in je lichaam geconserveerd en is er minder ascorbaat nodig om het gewenste effect te bereiken. Naarmate je behoefte aan ascorbaat afneemt, zul je  merken dat de ontlasting losser wordt, wat aangeeft dat je lichaam ascorbaat efficiënter consumeert en dat je behoefte is afgenomen. Dat is het moment om de inname van ascorbaat af te bouwen. Naarmate je  vertrouwd raakt met de reacties van je lichaam, zal je  behoefte aan en de beste timing van ascorbaat waarschijnlijk duidelijk worden door directe ervaring met dit protocol.

Herhaal eens per week of per twee weken een kalibratie om te zien wat je behoefte is. Bespreek dit met je behandelaar. Tussendoor neem je de hoeveelheid zoals hieronder beschreven.

Je lichaam is gekalibreerd als je het van de juiste hoeveelheid vitamine C hebt voorzien. Dit doe je in de wekelijkse of twee wekelijkse kalibraties. De dagen tussendoor neem je de hoeveelheid zoals hieronder beschreven. 

Het is afhankelijk van je gezondheid hoe lang het duurt voordat je merkt dat je lichaam minder vitamine C nodig heeft. Meestal duurt het een paar maanden. Je komt dan uit op een dosering van 2-10 gram per dag.

Dagelijkse consumptie van ascorbaat na kalibratie (C Cleanse)

Tussen de kalibraties door neem je  75% van het totale ascorbaat dat je nodig hebt om de spoeling op te wekken. Je kunt ascorbaat als vloeistof, tablet of capsule gebruiken in twee tot vier of meer doses per dag. 

De gebruikelijke toereikendheidsbehoefte voor een persoon in goede gezondheid is 2-10 gram/dag.

Tips voor het berekenen van de dagelijkse therapeutische behoefte aan ascorbaat

 • Totaal van de verbruikte hoeveelheid ascorbaat.
 • Tel het totaal het aantal halve of hele theelepels.

1/2 afgestreken theelepel = 1,5 gram 

1 afgestreken theelepel. = 3 gram

 • Vermenigvuldig het aantal 1/2 theelepels met het aantal doses voor het totaal.

Bereken vervolgens 75% of driekwart van het totaal. Dit is de huidige dagelijkse behoefte aan ascorbaat.

Daarom is het belangrijk eerst een spoeling op te wekken. Anders weet je niet hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt.

Aantal halve theelepel (1,5 gr)Aantal theelepels (3 gr)Totaal l-ascorbaat voor kalibratie in grammenDagelijks (75%) therapeutische hoeveelheid  halve theelepelsDagelijkse (75%) therapeutische hoeveelheid in grammen
6394,5 7
105157,512
2512,537,51928
904513567,5101

Resultaat van ascorbaatspoeling

Veel mensen melden een subjectief gevoel van verbeterd welzijn na het voltooien van een ascorbaatkalibratie. Dit kan aanvankelijk van korte duur zijn, maar is een veelbelovend teken voor verbetering op de lange termijn. Omdat gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd en het wordt gestimuleerd door de werking van het ascorbaat, zou je je gedurende langere tijd geleidelijk beter moeten voelen.

Potentiële bedenkingen met betrekking tot het ascorbaatkalibratieproces

Zorg ervoor dat je voldoende water consumeert bij elke dosis ascorbaat. De hierboven beschreven aanpak helpt je daarbij. Elke bezorgdheid over vocht- of elektrolytenverlies uit de ontlasting wordt zo geminimaliseerd. Sommige mensen melden gas of volheid tijdens het “spoelen” van de ascorbaatkalibratie, maar dat is bijna altijd te wijten aan het oplossen van de vitamine C in te weinig water of het overhaasten van de procedure. Vloeistof op kamertemperatuur is het beste voor absorptie. Krampen kunnen voorkomen, hoewel zelden, en dit is meestal omdat er te weinig vloeistof wordt gebruikt om het ascorbaat op te lossen.

Handige tips en inzichten

 • De meeste mensen vinden dat de spoeling gemakkelijk te doen is. Aangezien de hoeveelheid tijd nogal kan variëren, is het het beste om je eerste ascorbaatkalibratie uit te voeren op een dag waarop je het grootste deel van de dag thuis kunt blijven. Nadat je een ascorbaatkalibratie/spoeling hebt uitgevoerd, heb je een beter idee van hoeveel tijd er nodig is.
 • De meeste mensen hebben tussen de 3 en 8 theelepels ascorbaat nodig om door te spoelen. Het kan voor anderen verschillen: 15, 20 of meer dan 50 gram, afhankelijk van je gezondheidstoestand en hoe snel je lichaam ascorbaat opgebruikt.
 • Soms blijven mensen de rest van de dag van de kalibratie opgeblazen. Af en toe hebben mensen een dag of wat dunne ontlasting nadat ze de ascorbaatspoeling hebben gedaan.
 • Sommige mensen hebben melding gemaakt van hete ontlasting die na verschillende evacuaties de anus lijkt te verbranden. Dan kun je een natuurlijke zalf, zoals calendulazalf, gebruiken om de plek te verzachten. Dit houdt meestal op na de eerste paar keer dat je de kalibratie uitvoert.
 • Mensen met aambeien, prikkelbare darm aandoeningen of inflammatoire darmaandoeningen kunnen merken dat het ascorbaat hun weefsels activeert tijdens het genezingsproces. Het kan zijn dat ze het ascorbaat en de bioflavonoïden in de loop van de tijd langzaam moeten verhogen voordat ze een ascorbaatkalibratie uitvoeren.

Gewoonlijk merken mensen dat na de eerste ascorbaatspoeling ze zich sinds tijden weer wat beter voelen. Sommigen melden een groter gevoel van welzijn na de tweede of derde. De algemene consensus is dat mensen zich na verloop van tijd steeds beter gaan voelen door deze kalibraties uit te voeren. Door suppletie te ondersteunen bij het introduceren van hogere doseringen vitamine C werkt je cellulaire machinepark harder en efficiënter. 

Wetenschappelijk aangetoonde homeostatische voordelen die ascorbaat bevordert of verbetert

* Scheurbuikresistentie: verbeterde bloedvaten en cardiovasculaire integriteit

* Verbetert hormoonbalans en vermindert hormoon ongezonde acties

* Verbetert functies neurotransmitters en vermindert ongezonde acties

* Bevordert een gezond immuunsysteem en vermindert ongezonde handelingen

* Verlaagt nitrostress (verbetert NO functies)

* Verbetert en herstelt ontgiftingsfuncties

* Verbetert de productie van ATP-energieverbindingen

* Verbetert gezonde botvorming

* Verbetert en bouwt glutathionfuncties weer op.

* Bevordert de ijzerbalans [opname en afgifte]

* Vermindert bioaccumulatie van toxines

* Verbetert de transittijd

* Beschermt DNA tegen oxidatieve schade

* Vermindert giftige mineralen in het lichaam

* Verbetert natuurlijke antikankerbewaking

* Directe tumor cytolytische effecten

Welke ascorbaat kun je het beste gebruiken?

Het beste is om 100% l-ascorbaat te gebruiken. De volledig gereduceerde, met mineraal gebufferde ascorbaat. De vitamine C kan gebufferd zijn aan kalium, magnesium, calcium en zink. 

Gebruik geen dl-ascorbaat of d-ascorbaat omdat deze laatste niet door mensen wordt opgenomen. Mensen gebruiken alleen l-ascorbaat.

Vitakruid gebufferde vit. C calcium/magnesiumascorbaat per 2,3 gram

 • Vitamine C (cal/mag ascorbaat) 2067 mg
 • Calciumascorbaat 156,8 mg
 • Magnesiumascorbaat 81,8 mg

Vitals magnesium ascorbaat per 2,2 gram:

 • Vitamine C (uit magnesiumascorbaat)…………………………………..1800 mg        
 • Magnesium (uit magnesiumascorbaat)…………………………………….130 mg       

Nutribiotic (via iherb) Gebufferde vitamine C met natrium per gram

 • Vitamine C ascorbaat (Natrium) 1000 mg (per halve theelepel = 2000 mg)
 • Natrium ascorbaat 120 mg

Als je een halve theelepel van een ascorbaat zonder maskerende of inerte stoffen erin neemt, dan heb je minstens 1,5 gram vit.C ascorbaat. Als er minder dan 1,5 gram ascorbaat per halve theelepel in zit, dan zitten er waarschijnlijk stoffen in die spijsverterings of immuunproblemen kunnen veroorzaken.

De vitamine C van Vitakruid en Vitals, voldoen aan de juiste hoeveelheid ascorbaat. 

Perque vitamine C ascorbaat bevat per 1,5 theelepel 1,5 gram vitamine C ascorbaat, 99 mg kalium, 40 mg calcium, 16 mg magnesium en 600 mcg zink.

Helaas is dit merk niet verkrijgbaar in Nederland.

Wetenschappelijk bewezen effecten die ascorbaat bevordert of versterkt

 • Onsterfelijkheid
 • Fenton-reacties in vivo 
 • B-12 blijft actief in vivo
 • DNA-replicatiefouttheorie niet in vivo bevestigd

L-ascorbaat: de wetenschappelijke betekenis ervan voor de menselijke gezondheid

Vitamine C (ascorbinezuur of l-ascorbaat) is de krachtigste, meer veilige antioxidant-cofactor van de natuur. Ascorbaat heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat aandacht gekregen van de media, inclusief of het nuttig, neutraal of schadelijk is bij het beperken van het aantal verkoudheden, de symptomen en de duur ervan.

 • Ascorbaat helpt bij het onderhoud van celmembranen, celademhaling, het peroxidase-reinigingssysteem, het herstel van vitamine E/selenomethionine-complexen en sulfhydryl-enzymen zoals glutathionsynthetase, en helpt zo verschillende medicijnen en chemicaliën te ontgiften.
 • Ascorbaat is ook betrokken bij de biosynthese van hormonen en het behoud van de integriteit van bindweefsel, kraakbeen, haarvaten, botten en tanden. Vitamine C is daarom belangrijk bij wondherstel en weefselgenezing.
 • Van ascorbaat is aangetoond dat het de cellulaire weerstand tegen veel veel voorkomende virale infecties verhoogt (hoogstwaarschijnlijk vanwege de interferon-achtige activiteit) en specifieke parameters van de immuunfunctie verbetert.

Al deze acties van ascorbaat houden verband met zijn antioxiderende of reducerende of elektronendonerende eigenschappen. Het gebruik van ascorbaat bij gezondheid en ziekte is complex en wordt soms verkeerd begrepen, hoewel dit in veel mindere mate het geval is wanneer men de volgende feiten en ondersteunende achtergrondinformatie in overweging neemt.

Terwijl bijna alle dieren en planten hun eigen vitamine C synthetiseren, zijn de uitzonderingen cavia’s, apen en mensen. De eerste twee daarvan eten voornamelijk vers voedsel dat rijk is aan vitamine C: fruit en vegetatie. Niet-menselijke dieren maken, indien aangepast voor grootte en gewicht, het equivalent van 5 tot 15 gram vitamine C per dag, meestal in hun lever en wanneer ze vrij zijn van stress. De productie kan meer dan verdubbelen als het dier van streek is. Onze genetische voorouders hadden ooit het vermogen om vitamine C te synthetiseren, maar lijken het jaren geleden te hebben verloren. Eén enzym ontbreekt in een proces van 6 enzymen dat glucose omzet in vitamine C. Wetenschappers schatten dat we zonder deze mutatie, als we gezond zijn, ons hele leven 10-30 gram vitamine C per dag zouden aanmaken en meer als we ons niet goed voelen of van streek zijn.

Waarom is ascorbaat nodig

Velen van ons eten slechts kleine hoeveelheden vitamine C-rijk voedsel. Ook bevat onze voedselvoorziening steeds minder vitamine C vanwege voortijdige voedseloogst, kunstmatige rijping en voedselverwerking. Studies naar de effecten van vitamine C lijken verwarrend.

Over het algemeen werden bij gebruik van kleine doses (1 gram of minder) weinig tot geen significante effecten gemeld. Wanneer grotere doses worden gegeven (20-200 gram/dag), worden doorgaans significante positieve veranderingen gemeld.

Vrijwel alle aandoeningen, acuut of chronisch, kunnen een verkort beloop hebben en patiënten reageren gunstig. Vitamine C (in het pure, gebufferde, l-ascorbaat) heeft vrijwel geen bijwerkingen. Vitamine C is gegeven tot 300 gram per dag, intraveneus ingenomen, zonder gemelde bijwerkingen.

Deze benadering voor het bepalen van je behoefte aan ascorbaat is van de volgende generatie en bouwt voort op de ervaring die is opgedaan met het bepalen van de behoefte aan ascorbaat door “darmtolerantie”. Onze levers zouden gestaag vitamine C aanmaken, met een toename die evenredig was met de nood, als we dat sleutelenzym niet verloren hadden. 

Voor de beste gezondheid is het dus belangrijk om ascorbaat regelmatig en gestaag in te nemen. 

Vaak treden gasvorming, krampen en diarree op bij vrij lage doses ascorbaat (minder dan 10 gram). Hiervoor zijn veel mogelijkheden die hierboven worden besproken in de aanvullende supplementen die worden aanbevolen als nuttig in geselecteerde gevallen.

Stoppen en afbouwen van ascorbaat

Als je, om welke reden dan ook, wil of moet stoppen met ascorbaat, is het heel belangrijk om geleidelijk af te bouwen. Plotselinge stopzetting van ascorbaat geeft het lichaam niet de tijd om zich aan de verandering aan te passen, en het lichaam zal grote hoeveelheden blijven metaboliseren/uitscheiden. 

Je moet je ascorbaatgehalte met enkele grammen/dag verlagen gedurende een voldoende periode (afhankelijk van hoeveel u heeft ingenomen) om dit te voorkomen. 

Het gebruik van de C Flush is belangrijk. Op het ascorbaat verzadigingsniveau gebeuren veel nuttige dingen die anders niet zouden gebeuren. Doses van 50 gram tot 200 gram of meer per dag zijn gebruikelijk voor aandoeningen van het immuunsysteem, zoals kanker, chronische virale en bacteriële infecties en andere ernstige ontstekings- of auto-immuunziekten. 

We raden gedurende het hele leven passende doses aan en zien dat l-ascorbaat effectief wordt gebruikt om de cellulaire elektronenpool op te laden, cellulaire genezing en metabolisme te bevorderen, het lichaam te zuiveren van vreemde indringers en een basis te bieden waarop gezondheid kan worden opgebouwd. 

Gedurende een periode van ascorbaatgebruik verandert en fluctueert de hoeveelheid ascorbaat die nodig is om darmtolerantie te bereiken. Tijdens stress of ziekte kan er vele malen meer worden ingenomen (en is het gepast om te nemen) dan op andere momenten. We vragen iedereen om ascorbaat als een nuttig hulpmiddel te gaan zien. Naarmate genezing plaatsvindt en de gezondheid evenwichtiger wordt, hoeveelheden ascorbaat moeten ook dienovereenkomstig veranderen. 

Vitamine C kan nuttig voor je zijn. Gebruik het verstandig en je zult goed worden beloond.

Veiligheid van vitamine C

Vitamine C is een veilig product, er zijn maar weinig bijwerkingen als er hoge doseringen worden genomen. De voornaamste bijwerkingen zijn lichte kramp in de maag en losse dunne ontlasting.

Intraveneus vitamine C wordt al tientallen jaren gebruikt bij kankerpatienten.  Deze patienten krijgen tot 200 gram intraveneuze vitamine C per keer, zonder of soms met kleine bijwerkingen.

Daarnaast kan vitamine C oxalaat in het lichaam verhogen als er een vitamine B6 tekort is. (*)

Tot slot

De vitamine C flush is een makkelijke en goedkope manier om de controle over je gezondheid te krijgen. Bespreek de flush eerst met je arts voordat je deze uitvoert. Overdrijf niet en wees verstandig.

Leer meer over de geschiedenis van de C-Cleanse.

Zie voor bronnen op de website van perque.com

https://www.perque.com/lifestyle/self-tests/ascorbate-cleanse/

*Disclaimer: Deze tekst is niet bedoeld als diagnose of behandeling of genezing van welke symptomen of ziekte dan ook. Ga voordat je aan de slag gaat, eerst naar je huisarts of bespreek dit met je behandelaar.

Inhoudsopgave